Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Kirjoittajavieras Heidi Tammelin Keskeinen sijainti, merkittävä rakennus ja uudistuva museo

Vihdin museon uudistuvan perusnäyttelyn suunnitteluhulinoissa lueskelin myös Sitran Megatrendejä 2023. Vuodesta 2011 lähtien julkaistujen Megatrendi-katsausten tavoitteena on tarjota kokonaiskuva tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityssuunnista. Katsauksessa hahmotellaan erilaisia mahdollisia tulevaisuuksia, sillä vaikka haasteet ovat suuria, myös toiveikas tulevaisuus on mahdollinen.

Sivistystyöstä tulee muutosvoimaa kohti kestävää ja vastuullista yhteiskuntaa. Uusi sivistysihanne näkyy myös museotyössä. Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen varajohtaja, dosentti Katriina Siivosen mukaan museot ovat erityisen hyviä paikkoja tulevaisuustyöhön, koska museoiden erityisalaa on ymmärtää aikaulottuvuutta ja muutoksia. ”Museot ovat kaikille avoimia paikkoja, ja myös henkisesti avoimia: niissä ovat läsnä erilaiset ajattelutavat, tarinat ja moninaisuus. Museoilla on ymmärrystä siitä, millä tavoin muutos on aikaisemmin tapahtunut ja miten ihmiset ovat aikaisemmin toimineet muutostilanteissa”, Siivonen sanoo.

Sivistystyöstä tulee muutosvoimaa kohti kestävää ja vastuullista yhteiskuntaa.

Huomisen maailma rakentuu eilisen palasista. Vihdin monisataavuotisen ja tapahtumatäytteisen historian kertominen yhdessä näyttelyssä ei ole helppo tehtävä.

Uudistuvassa perusnäyttelyssä vihtiläiset tarinat ja ihmiskohtalot heräävät eloon ja lisäävät ymmärrystämme menneestä ja nykyisyydestä. Perusnäyttelyssä yhdistyvät tarinankerronnan eri tavat ja historian sisällöt maustuvat ripauksella sähköistä tekniikkaa. Vihti on kehittynyt ja muuttunut, sen asukkaat ovat rakentaneet ja uudistaneet kuntaa.

Vihti on yhtä kuin nämä ihmiset – ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Uudistuvasta Vihdin museosta on tulossa monikäyttöinen paikka: vierailukohde, kokemuskaivo, olohuone ja tapahtuma-alusta. Haluamme olla toimija, jolla on tärkeä rooli paikallisesti sekä yleisesti ja ajankohtaisesti yhteiskunnassa. Uudistuneella museolla tulee olemaan positiivinen vaikutus Vihdin kulttuurivetovoiman kasvuun sekä koko kuntabrändiin.

Kirjoittaja on Vihdin museotoimenjohtaja.