Sammattilainen laulaja oli kabareiden tähti –sirkusonnettomuus toi myös erikoista julkisuutta

Tuulikki Elorannan, elämän intohimointa ovat olleet musiikki, liikunta ja historia.

Tuulikki Elorannalla on kaksi pianoa olohuoneessaan, molemmat ovat käytössä erilaisilla soinneillaan. Marja Puisto

Marja Puisto

SAMMATTI | Sammattilainen Tuulikki Eloranta kertoo käyneensä kuuntelemassa vanhan ystävänsä Pasi Kauniston konserttia. Eloranta kehuu taiteilijaa; "taitava, pehmeä-ääninen laulaja, jonka laulaessa kuulijan sielu helisee".

Esiintyjälläkin sielu saisi helistä. Helinällä on kuitenkin hintansa, itsensä likoon laittaminen on tärkeää, mutta voimakkaat tunteet myös verottavat. Eloranta on löytänyt ratkaisun jännittämiseen ja arkeen laskeutumiseen kokemuksen kautta.

– Jännittäminen on osa esiintymistä. Se liittyy syvällisyyteen ja siihen, että välittää itsestään ja yleisöstään. Keikalla "pitää" olla avoin, ystävällinen ja iloinen. Se on harhaluulo, että esiintyjä kulkee vain juhlasta juhlaan. Keikkaa varten harjoitellaan, roudataan kamat autoon, esiinnytään ehkä tunti, pakataan, ajetaan kotiin ja kannetaan kamat vinttiin. Keikan jälkeen on äärettömän yksinäinen olo, kun on antanut kaikkensa ja haluaisi keskustella keikan kulusta. Näyttelijöiltä olen saanut hyviä vinkkejä. Heiltä opin, että kun keikka jää päälle, se suljetaan omasta mielestä laatikkoon ja sen luukku laitetaan kiinni. Näin säästää itseään.

Tuulikki Eloranta listaa taiteilijan tärkeisiin piirteisiin kuuluvan avoimuuden, herkkyyden ja nöyryyden.

– Nöyryys on yksinkertainen asia. Mitä astiaan laitat, jos purkit ovat jo täynnä (itseään).

Taiteilija on oppinut myös työvälineen kunnioittamista. Työväline on hän itse.

– Käyn hiihtämässä, uimassa, jumpassa ja harjoitan ääntäni joka päivä.

Myös henkinen hyvinvointi on tärkeää. Eloranta on siitä onnekas, että hänellä on kaksi henkisesti tärkeää syntymälahjaa, iloisuus ja energisyys. Näillä avuilla laulaja on elänyt vaiherikasta elämää. Jos yksi ovi on sulkeutunut, tarmoa on riittänyt seuraavan kiinnostavaan asiaan.

Eloranta kävi Sammatin emäntäkoulun, näin ohjasi isä. Lehmien lypsy ei vain mahtunut nuoren naisen haaveammattiin mitenkään.

– Sain koulusta sivistävän pohjan ja vuodesta tuli suurenmoinen, opin jopa lypsämään. Koulun jälkeen menin opiskelemaan suurtalouskokiksi, mutta ei se puukenkäelämä minulle sopinut. Näin lehdessä pienen ilmoituksen, jossa haettiin bändiin solistia. Menin vetämään bändille hame täristen Satumaan, seuraavana iltana oli keikka.

Tästä laulajan ura lähti liikkeelle. Pieni haikeus sisältyy vuosiin Kaivohuoneella, jonka kabareiden tähtenä taiteilija esiintyi yhdeksän vuotta. Kaivohuoneelta kabaree lähti kiertämään Suomea Rantasipi-ketjun lavoille. Käänteentekevä vuosi oli 1982. Saksalaisen Schreiber-sirkuksen rekkoihin oli jo teipattu "Tuulikki"-julisteet. Tähden piti kiertää Suomea sirkuksen vetonaulana. Toisin kävi, onnettomuudessa sirkuksen norsu runnoi laulajan. Laulajaura keskeytyi, toipumiseen meni kolme vuotta.

Liikunta on ollut Elorannalla aina tärkeää, siitä kehkeytyi myös ammatti.

– Tein viisi vuotta aerobic-ohjaajan töitä. Saleja oli viidellä paikkakunnalla.

Tämän jälkeen aukeni ovi kolmannelle intohimolle, historialle. Eloranta tutustui Kovelan tilan Erkki Karhuun Eloranta emännöi, organisoi museotoimintaa ja kehitti tilaa matkailukohteeksi, ja opiskeli oppaaksi.

Kovela jäi Elorannan elämässä historiaksi hienona kokemuksena. Sammattilaisten vanhusten sielua hän koskettaa Sammatin Kaisankalliossa, jossa hän on laulattanut vuosia. Sammatin kesäiltoihin kuuluvat Elorannan ja Wallon yhteislauluillat, joita he ovat vetäneet jo 20 vuotta.

Musiikki ja uuden oppiminen ovat taiteilijalle tärkeitä. Pianonsoiton Eloranta opetteli 40-vuotiaana, paljon opittavaa on vielä suunnitteilla.

– Ihminen voi opiskella koko ikänsä, kyllä se päähän menee, harvinaista taiteilijaeläkettä nauttiva laulaja vakuuttaa.

Työura

Laulanut pikkutytöstä saakka. Pääsi solistiksi orkesteriin 21-vuotiaana.

Esiintyi 30 vuotta iskelmälaulajana ympäri Suomea. Satu Tiivola kiinnitti Elorannan Kaivohuoneelle yhdeksäksi vuodeksi. 7 vinyyliä, 2 cd:tä, 6 singleä.

Toimi aerobic-ohjaajana viisi vuotta.

10 vuotta Kovelan museo-oppaana ja sen museotoiminnan alkuunpanija. Toimi myös Lohilammella kesäoppaana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 2. Suojeluskuntatalon kaavasta valitus hallinto-oikeuteen – tässä valituksen tehneen Jan Tallqvistin keskeiset perustelut
 3. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 4. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 5. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 6. Atalantan hyökkääjä loukkaantui mystisesti kotioloissa, verinen haava piti tikata sairaalassa
 7. Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi
 8. Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut
 9. Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville
 10. Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen
 11. Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen
 12. Jukka Nurmilaakson Toimittajalta-kolumni: Ei masennuta, onhan meillä Lohjalla kahvilat!
 13. Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia
 14. Iltalehti: Väärä vanki pääsi ulos Kylmäkosken vankilasta
 15. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 5. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 6. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 7. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 8. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 9. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa
 10. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 11. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 12. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 13. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 14. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 15. Myytinmurtajista tuttu Grant Imahara kuoli 49-vuotiaana

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.