Tästäkö alkaa syksyn ensimmäinen työtaistelu? – Jo kaksi suurta ammattiliittoa nousi hallitusta vastaan

Jari Pietiläinen

Jo kaksi suurta ammattiliittoa on tänään noussut kapinaan hallituksen aikeita vastaan heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä.

Ammattiliitto Pron päätöksellä teollisuudessa työskentelevien toimihenkilöiden ylityökielto alkaa ensi maanantaina keskiyöllä ja on voimassa toistaiseksi.

Samaan aikaan ylityökielto alkaa myös Teollisuusliiton sopimusaloilla. Liiton mukaan kieltäytyminen ylitöistä on mielenilmaus maan hallituksen työelämän pelisääntöjä ja työntekijän oikeuksia kurjistavaa politiikkaa vastaan.

– Hallituksen lakiuudistus asettaa työntekijät ja pienet työpaikat eriarvoiseen asemaan. Vaarana on myös se, että oikeus erottaa työntekijä kevyin perustein henkilökohtaisista syistä, leviää kaikille työpaikoille, Teollisuusliitto jyrähtää.

Ammattiliito Pro haluaa puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan olla muiden liittojen kanssa mukana yhteisessä rintamassa ja yhteisillä askelmerkeillä, kun pyritään vaikuttamaan työntekijöiden aseman ylläpitämiseen, turvaamiseen ja kehittämiseen.

– Toteutuessaan lakiesitys vaikuttaisi noin 30 000 prolaisen työehtoihin, Malinen muistuttaa.

– Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan, Malinen linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.