Tuleeko ruotsidemokraateille sunnuntaina jytky? Naapurimaan vaalit voivat antaa suuntaa myös Suomen eduskuntavaaleille

Kuvituskuva. arkisto/Klaus Nurmi

Mia Grönstrand

HELSINKI | Sunnuntaina käytävien Ruotsin valtiopäivävaalien asetelma on herättänyt poikkeuksellista epävarmuutta, mikä on heijastunut myös markkinoille ja heikentänyt kruunun arvoa.

Mielipidemittaukset povaavat ruotsidemokraateille jopa yli 22 prosentin kannatusta. Vuoden 2014 valtiopäivävaaleissa kannatus oli 13 prosenttia.

Viime vaalien kahdelle suurimmalle puolueelle, sosiaalidemokraateille ja kokoomukselle eli moderaateille on molemmille povattu samansuuruista kannatusta, pääministeri Stefan Löfvenin johtamille demareille hieman enemmän (24%).

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo, että vaalituloksesta riippumatta toimintakykyisen hallituksen muodostaminen on tärkeää. Suomen kannalta olisi toivottavaa, että Ruotsin seuraava hallitus panostaisi kaupan esteiden poistamiseen ja Pohjoismaisen markkinan vahvistamiseen.

Ruotsi on Suomen tärkeimpiä vientimarkkinoita, joten rajaesteiden purkamisella on suuri merkitys varsinkin suomalaisille pk-yrityksille. Ruotsi on myös merkittävä työmarkkina monelle suomalaiselle.

Vaalien lopputuloksella voi olla vaikutuksia myös Suomelle, varsinkin jos Ruotsin suhtautuminen EU:hun muuttuu kriittisemmäksi.

– Ruotsin vaalit ovat siinäkin mielessä kiinnostavat, että usein ne ovat korreloineet Suomenkin vaaleja. Samoista aiheista väitellään myös ennen Suomen eduskuntavaaleja huhtikuussa 2019, Romakkaniemi toteaa.

Ruotsin mahdolliset muutokset EU-politiikassa olisivat uhka myös Suomelle. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori sanoo odottavansa muuttuuko Ruotsin EU-politiikka protektionistiseksi ruotsidemokraattien vahvan kannatuksen takia.

– Markkinaliberaalien ääni EU:ssa uhkaa heikentyä, jos brittien lähtiessä Ruotsikin alkaisi kääntyä sisäänpäin, kuten Saksassa on käymässä.

Vuori ei usko, että Ruotsi siirtyisi euron käyttöön, sillä heikko kruunu antaa tällä hetkellä etulyöntiaseman Ruotsin vientiteollisuudelle, joskin se heikentää samalla ruotsalaisten ostovoimaa.

Ruotsidemokraatit ovat Keskuskauppakamarin johtavan ekonomistin Mauri Kotamäen mukaan vaalien suurin voittaja riippumatta lopullisesta äänimäärästä. Muut puolueet ovat jo vastanneet ruotsidemokraattien suosioon ottamalla kriittisemmän kannan maahanmuuttoon.

– On huolestuttavaa, että maahanmuutosta keskustellaan kovin negatiiviseen sävyyn. Maahanmuutto ja yleisemminkin ihmisten liikkuminen on kuitenkin selkeästi ihmiskunnan hyvinvointia lisäävää toimintaa, sanoo Kotamäki.

Korjattu 8.9. klo 22.06 Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan etunimi on Juho.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.