Mies katosi Pohjois-Karjalassa mystisesti 13 vuotta sitten – viimeinen taposta epäilty yhä vangittuna

Jari Pietiläinen

Keskusrikospoliisi ja Itä-Suomen poliisilaitos ovat saaneet valmiiksi vuonna 2005 tapahtuneen Jari Pesosen epäillyn henkirikoksen esitutkinnan. Epäiltyä rikosta tutkittiin tappo-rikosnimikkeellä, ja esitutkinta-aineisto siirtyy nyt syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon. Syytteen nostamisen määräpäivä on 28. syyskuuta kuluvaa vuotta.

Vuonna 2005 Joensuussa kadonneen Jari Pesosen tapausta tutkittiin aluksi kadonneena henkilönä ja myös henkirikoksena. Tutkinnassa ei tuolloin kuitenkaan tullut esille tietoja, jotka olisivat johtaneet Pesosen löytymiseen tai asian päätymiseen syyteharkintaan.

Poliisi sai kuitenkin uusia tietoja, joiden perusteella tapauksen esitutkinta käynnistettiin uudelleen viime syksynä. Tammikuussa 2018 vangittiin kolme ihmistä, joista vangittuna on edelleen ilomantsilainen 41-vuotias mies.

Esitutkinnassa kuulusteltiin neljääkymmentä ihmistä todistajina ja kuutta epäillyn asemassa, mutta asia etenee syyteharkintaan vain vangittuna olevan miehen osalta. Muita ei epäillä enää rikoksesta.

Esitutkinnan perusteella kyseisen 41-vuotiaan miehen epäillään surmanneen Jari Pesosen 18.–19. elokuuta 2005 välisenä yönä henkilöautossa Ilomantsin ja Joensuun välillä. Poliisi epäilee, että surmaamisen jälkeen Pesosen ruumis sekä omaisuutta kätkettiin Ilomantsin maastoon.

Poliisi on tehnyt maastoetsintöjä ja teknistä tutkintaa Ilomantsissa Korentovaaran, Hattuvaaran ja Iljanvaaran alueella. Tähän mennessä Pesosen ruumista ei ole löydetty.

Esitutkinnassa selvinneiden tietojen perusteella 41-vuotiasta miestä on syytä epäillä tapon lisäksi törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta, alkoholirikoksesta, laittomasta uhkauksesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Myös nämä epäillyt teot siirtyvät syyteharkintaan.

Tutkinnassa on saatu virka-apua puolustusvoimilta, rajavartiolaitokselta sekä Sisä-Suomen, Lounais-Suomen ja Pohjanmaan poliisilaitoksilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.