Alpakkakohun päätös: Lastentapahtuman siirtämisessä ei tehty virhettä

Helsingin poliisi sai arvostelua itsenäisyyspäivän toiminnastaan niin poliittisesta oikeistosta kuin vasemmaltakin. Arkistokuva

Mikko Välimaa

Helsingin kaupunki ja poliisi eivättehneet virhettä, kun ne päättivät siirtää suurta poliittista kuohuntaa aiheuttaneen alpakkatapahtuman pois Töölöntorilta viime itsenäisyyspäivänä.

Poliisihallitus kertoi keskiviikkona, että Lapset ja Alpakat -tapahtuman siirtäminen oli perusteltua. Helsingin kaupunki teki päätöksen lapsiperheille tarkoitetun tapahtuman siirrosta neuvoteltuaan poliisin kanssa.

Siirtopäätös aiheutti kritiikkiä, sillä sen myötä Töölöntorilla voitiin järjestää kansallismielinen 612-kulkue, johon osallistui myös uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikeen (PVL) jäseniä.

–Yleisötilaisuus ei automaattisesti voi syrjäyttää sitä aikaisemmin pidettäväksi ilmoitettua mielenosoitusta, minkä vuoksi poliisin menettelyä ei voitu pitää virheellisenä, Poliisihallitus toteaa tiedotteessaan.

Myöhemmin paljastui, että alpakkatapahtuman järjestäjät olivat yrittäneet estää omalla tapahtumallaan 612-kulkueen järjestämisen.

Ennen 612-kulkuetta PVL järjesti oman mielenosoituskulkueen Helsingissä, johon osallistui uusnatsiaatteen kannattajia myös Ruotsista.

Poliisihallituksen mukaan viranomaisilla ei ollut keinoja puuttua PVL:n jäsenten mielenosoituksiin, koska yhdistyksen lakkauttamista koskevan oikeuskäsittely oli kesken. Poliisihallituksen vaatimusta PVL:n lakkauttamiseksi käsitellään parhaillaan Turun hovioikeudessa.

– Kokoontumisvapauteen puuttuminen ennakolta voi olla nykyisen lainsäädännön puitteissa haastavaa, vaikka Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettaisiin. Poliisihallitus arvioi hovioikeuden ratkaisun jälkeen tarkemmin poliisin toimintamalleja vastaisten mielenosoitusten varalle.

Poliisi tutkii edelleen itsenäisyyspäivänä tehtyä pahoinpitelyä, jossa oli osallisena oli yksi tai useampi PVL:n jäsen. Helsingin Uutiset kertoi pahoinpitelystä itsenäisyyspäivän jälkeen.

Helsingin poliisia on arvosteltu siitä, miksi epäiltyjä ei otettu heti kiinni.

Poliisihallitus katsoo, että vaativassa joukkojenhallintatilanteessa tärkeintä oli välikohtauksen lopettaminen ja uhrin auttaminen.

– Poliisi on myöhemmin saanut epäiltyjen henkilöllisyydet tietoonsa ja asian tutkinta jatkuu.

Poliisihallitus kertoo selvittäneensä myös muita itsenäisyyspäivän tapahtumia, kuten neljän ihmisen kiinnioton perusteita.

Yhden henkilön kiinnioton Poliisihallitus katsoi perustelluksi, koska tämä oli jättänyt noudattamatta poliisin poistumiskäskyä keskeytetyn mielenosoituksen jälkeen.

Toisessa tapauksessa poliisi otti henkilön kiinni tämän kotoa perustellen kiinniottoa miehen aiemmalla väkivaltaisella käytöksellä.

Poliisihallituksen mukaan kiinniotolle oli sinänsä perusteet, mutta ns. vähimmän haitan periaatteen kannalta olisi ollut parempi, että henkilöä oltaisiin ensin kielletty osallistumasta mielenosoitukseen. Hänet olisi selvityksen mukaan voitu ottaa kiinni vasta, jos hän olisi konkreettisesti osoittanut aikovansa rikkoa kieltoa.

Kahden kiinnioton tutkinta on edelleen kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.