Lennonjohtajat hävisivät kalliin yt-riidan Finavialle – vaativat yli 34 000 euron hyvityksiä

Kuvituskuva. Arkisto / Jussi Vehkasalo

Mikko Välimaa

Joukko lennonjohtajia uhkaa joutua maksamaan isot oikeudenkäyntikulut hävittyään riidan aluelennonjohtopalveluiden siirtämisestä Tampereelta Helsinki-Vantaalle.

Helsingin hovioikeus katsoo tiistaina antamassaan päätöksessä, että lentoasemia hallinnoiva Finavia ei toiminut väärin, kun yhtiö päätti aluelennonjohdon siirtämisestä loppuvuonna 2013.

Finaviassa käytiin asiasta yt-neuvottelut, joiden tavoitteena oli lennonvarmistusliiketoiminnan kannattavuuden parantaminen.

Käräjäoikeus oli aiemmin päätynyt riidassa lennonjohtajien kannalle ja velvoittanut Finavian korvaamaan kullekin lennonjohtajalle 5 000–8 000 euron hyvityksen sekä näiden oikeudenkäyntikulut.

Hovioikeus kumosi tuomion ja katsoi, että oikeudenkäyntikulut jäävät kummankin osapuolen itse maksettaviksi.

Lennonjohtajien kulut nousivat hovioikeudessa yli 15 000 euroon ja käräjillä noin 20 000 euroon.

Lennonjohtajat olivat vaatineet, että hovi korottaisi heidän saamansa hyvityksen 34 000 euroon kutakin valittajaa kohden sekä korottaisi käräjäoikeuden kuluista syntynyttä korvausvelvollisuutta yli 20 000 euroon.

Lennonjohtajien mukaan Finavia päätti aluelennonjohtopalveluiden siirrosta Tampereelta Vantaalle ennen kuin yhtiö aloitti asiaa koskevat yt-neuvottelut.

Hovioikeus ei löytänyt näyttöä väitteelle ja viittasi muun muassa siihen, että Finavian hallituksessa istunut työntekijöiden edustaja jätti aluelennonjohdon siirtämistä koskevaan päätökseen eriävän mielipiteen vasta loppuvuonna 2013.

– Oletettavaa on, että hän (työntekijöiden edustaja) olisi jättänyt eriävän mielipiteen jo joulukuussa 2012, jos hallitus olisi tehnyt vielä merkittävämmän päätöksen eli valtuuttanut toimitusjohtajan tekemään päätöksen aluelennonjohdon perustamisesta Vantaalle.

– Hovioikeus katsoo, että yhtiön hallituksessa mukana olleiden henkilöiden kertomuksista ei ole pääteltävissä, että päätös olisi tosiasiallisesti tehty jo ennen yhteistoimintaneuvotteluja, hovioikeuden ratkaisussa todetaan.

Tampereen Aitovuoressa sijaitsevat aluelennonjohtopalvelut päättyivät tänä vuonna 1. kesäkuuta.

Hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siihen voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut