Tuleeko sharia-oikeus Suomeen? – Tutkija huolissaan Tanskassa jo koetusta eristäytymisestä

Jari Pietiläinen

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vakuuttaa, että suomalaisen yhteiskunnan monimuotoisuus ei jatkossakaan ole johtamassa islamilaisen sharia-oikeudensallimiseen Suomessa. Häkkänen puhui alkuviikosta Etnisten suhteiden neuvottelukunnan Etno-foorumissa Helsingissä.

– Emme voi sallia meille syntyvän rinnakkaisyhteisöjä, joissa esimerkiksi kulttuurisen tai uskonnollisen työn vuoksi naisten ja tyttöjen oikeudet eivät täysin toteutuisi, Häkkänen muistutti.

Uskonnolla tai kulttuurilla ei hänen mukaansa voi perustella naisten oikeuksien loukkaamista esimerkiksi pakkoavioliitoilla tai silpomisella.

Sharia on islamin mukaan Jumalan ihmisille osoittama tie, miten elää hyvää elämää. Sharia ei kata ainoastaan uskonnollisia rituaaleja, vaan myös päivittäisen elämän, politiikan, talouselämän, liiketoiminnan, tehdyt sopimukset ja sosiaaliset suhteet.

Nykyisin tunnettu sharia syntyi keskiajalla islaminoppineiden juristien luomana oikeudellisena järjestelmänä. Sen tulkinnasta on käyty vuosisatojen varrella laajasti kiistoja.

Muslimiyhteisöihin on perehtynyt yliopistonlehtori Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta. Myös hän on huolissaan muslimien lohkeamisesta omiksi rinnakkaisyhteisöikseen.

– Muslimien uskonyhteisöjen eristäytyminen on Suomessakin aivan varteenotettava vaaratekijä. Esimerkiksi Tanskassa kehitys on johtanut siihen, että Kööpenhaminassa toimii jo moskeijoita, joissa muslimeja kehotetaan eristäytymään lähes kokonaan muusta yhteiskunnasta, Dahlgren kertoo.

– Jos muslimeja ohjataan olemaan seuraamatta muun yhteiskunnan toimintaa, se voi olla äärimmäisen vaarallista. Tällainen kehitys on mahdollista myös Suomessa, jos meillä seurataan Tanskan mallia.

Tanskassa ilmiön laajuus on paljastunut, kun mediat ovat onnistuneet soluttamaan omia tietolähteitään imaamien puheille. Nauhoitetuissa keskusteluissa on paljastunut muun muassa, kuinka moskeijoissa muslimeita ja etenkin musliminaisia kehotetaan olemaan kääntymättä perhe- ja parisuhdeongelmissaan tanskalaisten viranomaistenpuoleen.

Yksi esimerkki islamilaisesta oikeuskäytännöstä ovat tietyissä muslimiyhteisöissä toimivat sovittelulautakunnat. Tällainen lautakunta on toiminut jo vuosien ajan muun muassa Helsingin Islam-keskuksessa Itä-Pasilan moskeijan yhteydessä.

Keskuksen omien sanojen mukaan lautakunnan tehtävä on sovitella muslimiyhteiskunnan ongelmia ja löytää niihin ratkaisuja.

Lautakuntaa on käytetty esimerkiksi islamilaisesti hyväksyttyä avioeroa haettaessa. Sovittelulautakunnan edessä tapahtuva neuvottelu on pakollista ennen eron myöntämistä. Toisinaan sovittelu kestää jopa kuukausia.

Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2009tuolloin kolmikymppisen Aishan tapauksesta. Kantasuomalainen Aisha oli kääntynyt islamiin ja avioitunut muslimimiehen kanssa. Myöhemmin Aisha kuitenkin halusi avioeron.

Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan silloinen, nyt jo edesmennyt imaami Khodr Chehab kertoi haastattelussa kysyvänsä aina aluksi, sitoutuvatko avioeroa hakevat osapuolet noudattamaan hänen päätöksiään. Jos vastaus on ei, Chehab ei ottanut juttua lainkaan hoidettavaksi.

– Islamilainen sovittelu voi olla musliminaiselle ainoa keino saada avioero, jos mies ei siihen myönny, jutussa todettiin.

Susanne Dahlgren pitää lautakunnan toimintaa tietyissä tapauksIssa haitallisena.

– Parhaimmillaan lautakunta voi auttaa henkilöä saamaan uskonyhteisön edessä avioeron. Islamilaisen oikeuden kirjaaminen lakiin eroaa kuitenkin eri muslimienemmistöisissä maissa. Silloin voi kysyä, minkä tulkinnan mukaista shariaa pitää Helsingissä noudattaa, Dahlgren pohtii.

– Toivoa sopii, että yksilön oikeuksia loukkavat lautakuntapäätökset tulevat julkisuuteen.

Syksyllä 2015 Suomeen saapui noin 32 000 uutta turvapaikanhakijaa, joiden kotimaat olivat valtaosin muslimienemmistöisiä. Tämä joukko on saapunut uskonnollisessakin mielessä keskenään hyvin erilaisista oloista. Tällä puolestaan on merkitystä siihen, miten tulijat kotoutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Osa tulijoista on peräisi hyvinkin takapajuisista yhteiskunnista, esimerkiksi Afganistanin maaseudulta tulijat. Näissä yhteiskunnissa saattaa olla käytössä myös negatiivisia käytäntöjä muun muassa parisuhteen osalta.

– Jossain päin Afganistania saatetaan esimerkiksi hyväksyä se, että jos mies raiskaa naisen, mies voi sen jälkeen "sovittaa" tekonsa menemällä naimisiin tämän naisen kanssa.

Paljon puheena olleet naisten sukuelinten silpomiset ovat muslimiyhteisöihin vain osittain liittyvä ongelma.

– Silpomiset ovat tapana etenkin Sudanin, Egyptin, Somalian ja Kenian alueilla. Näistä maista Suomeen tulleiden keskuudessa on tehty kauan valistustyötä, joka on kantanut hyvää hedelmää. Naisten silpomisten määrä on saatu selvästi vähenemään, Dahlgren kertoo.

Dahlgren on vastustanut muun muassa Helsingin suurmoskeijahanketta.

– Tällaisen moskeijan rakennuttaminen ja vuosittainen ylläpito vaatii runsaasti ulkomaista rahaa – ja se on koko hankkeessa suuri ongelma. Jos rahoitus tulee Persianlahden konservatiivisilta piireiltä, on vaarana, että keskelle Helsinkiä syntyisi vanhoilliselle islamille suoranainen keidas, Dahlgren pohtii.

Islamin asiantuntija, professoriJaakko Hämeen-Anttilaon hänkin suhtautunutislamilaisten tuomioistuinten tuloom kriittisesti Iso-Britannia ja Kanada ovat länsimaissa ainoat maat, joissa muslimiyhteisö toimii tunnustetun sharia-lain avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Emäntäkoulun taidetta myynnissä Sammatissa tämän viikon ajan – näytillä myös valokuvia koulun pitkän historian varrelta
 2. Lohjalaisduo Jukran ensimmäisessä albumissa vähemmän on enemmän: kappaleissa syviä sanoituksia kesästä
 3. Rajut sateet tuntuvat Lohjalla eri tavoin terasseilla ja pelloilla – Porlan sademäärä heinäkuun alkupäivinä kolmanneksi suurin 62 vuoteen
 4. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 5. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 6. Marin: Oikeudellinen arvio hälventänyt huolia EU:n elpymispaketin perussopimusten mukaisuudesta
 7. Poliisin toiminnasta rasisminvastaisessa Black Lives Matter -mielenosoituksessa useita kanteluita – oikeusasiamies tutkii
 8. Serbiassa tuhannet osoittivat mieltään hallinnon koronatoimia vastaan – poliisi ampui kyynelkaasua, kymmenet loukkaantuivat
 9. Biden lupaa liittää Yhdysvallat takaisin WHO:hon, jos hänet valitaan presidentiksi
 10. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 11. Metso Outotec aloittaa yt-neuvottelut, 280 työpaikkaa vaakalaudalla
 12. Suomalaiset viettävät enemmän aikaa yksin – omissa oloissa vietetty aika lisääntyi jo ennen koronaa
 13. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 14. Etiopian protesteissa kuollut lähes 240 ihmistä – poplaulajan ampuminen kiristi maan etnisiä jännitteitä
 15. Markkinahuhu ison asiakkaan menetyksestä painaa Nokian kurssia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 2. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 3. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 4. Rajut sateet tuntuvat Lohjalla eri tavoin terasseilla ja pelloilla – Porlan sademäärä heinäkuun alkupäivinä kolmanneksi suurin 62 vuoteen
 5. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 6. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 7. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 8. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa
 9. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 10. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 11. Lumilautailun kaksinkertainen maailmanmestari Pullin kuoli kalastusonnettomuudessa
 12. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 13. Avoin päiväkoti jatkuu ulkona kesän loppuun Lohjalla – Koronan lisäksi osallistujamääriin on vaikuttanut vaihteleva sää
 14. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 15. Sekajätteen määrä on kasvanut Rosk'n Rollin alueella niin paljon, että osassa jätepisteitä tarvitaan ylimääräisiä tyhjennysvuoroja – jätepisteiden sotkemiseen pyritään puuttumaan kameravalvonnan avulla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.