Leffa-arvio: Star Warsin ryöstöretki

ELOKUVA Han Solon tarina on kelpo toimintajännäri, avaruusseikkailuita on vain nimeksi.

Han Soloa näyttelee Alden Ehrenreich, Chewbaccan nahkojen sisällä on suomalainen Joonas Suotamo. (c) Lucasfilm Limited 2018

toimitus

Kun vuoden 2008 animaatio The Clone Wars lasketaan mukaan, Solo: A Star Wars Story on yhdestoista Star Wars -elokuva. Solo: A Star Wars Story on sarjan ensimmäinen elokuva, jossa ei ole lainkaan galaktisia juonitteluita, jediritareita ja valomiekkoja. Imperiumi toki on. Vastarintaliike on aivan nupuillaan.

Elokuvan nimen mukaisesti kyseessä on Han Solon tarina; kertomus nuoresta kapinallisesta, joka myöhemmässä elämässään tapaisi Luke Skywalkerin ja prinsessa Leian.

Han (Alden Ehrenreich) on perheetön ja omapäinen oman tiensä kulkija jo tässä vaiheessa. Tarina alkaa, kun Han on Corellia-planeetalla yhdessä naisystävänsä Qi'ran (Emilia Clarke) kanssa ryöstöpuuhissa. Onnettomien sattumien seurauksena Hanin on pakko värjäytyä imperiumin joukkoihin. Lopulta Han päätyy avaruusrosvo Beckettin (Woody Harrelson) kelkkaan tekemään suurta ryöstöä.

Ovelaa juonta riittää runsain määrin. Kyse on ryöstöstä, tai oikeastaan useammasta aina vain suuremmasta ryöstöstä. Solo: A Star Wars Story on toki yhä avaruusseikkailu, mutta vielä enemmän se on sympaattisten rikollisten näkökulmasta kerrottu rikoselokuva ja toimintajännäri. Aiempiin elokuviin on haluttu tehdä pesäero, koska saman toistaminen olisi tylsää. Avaruustaisteluitakin on vain nimeksi. Sen sijaan länkkäreitä lainataan jatkuvasti, mikä on hyvä idea.

Olisi kiva tehdä ihmiskoe, jossa näytettäisiin Solo-elokuva ihmiselle, joka ei tiedä Star Warsista ja Han Solosta mitään. Hän näkisi luultavasti buddy-elokuvan, jonka keskipisteessä on Hanin ja Chewbaccan vähitellen kehittyvä ystävyys.

Elokuva luultavasti toimisi ilman kontekstiakin, vaan varma en osaa tästä olla. Star Wars on ollut elämässäni 40 vuotta. Jotakuinkin kaikilla on jonkinlainen suhde Star Warsiin, vaikka ei olisi yhtään sarjan elokuvaa koskaan nähnytkään.

Kaikki mitä olemme saaneet tietää Han Solosta, saa nyt selityksensä. Sukunimi Solo, ase, Millennium Falcon, Kessel-reitti 12 parsekissa, ja on siellä pari yllätystäkin. Lisäksi annetaan aika selvästi ymmärtää, että Han Solo ampui ensin. Mikäli et edellistä viittausta tajunnut, et kuulu kohderyhmään.

Nuoren Han Solon roolin saanut Alden Ehrenreich ei ollut tunnettu näyttelijä entuudestaan. Hän ei varasta show'ta, vaan hoitaa hommansa uskottavasti ja tarpeeksi karismaattisesti. Onneksi Ehrenreich ei lähde imitoimaan Harrison Fordia, vaan toistaa Fordin velmuilu- ja flirtti-ihmeet omalla tavallaan.

Mielenkiintoisin on ja kiehtovin näyttelijä on Donald Glover turhamaisena Lando Calrissianina. Varsinainen vempula ja velikulta. Jos olisin tuottaja Kathleen Kennedy, olisin jo valmistelemassa elokuvaa nimeltään Calrissian: A Star Wars Story.

Marko Ahonen

***