Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen haaveilee elämästä kihlattunsa kanssa Kymönkoskella ja Hondurasissa.

Jos Teuvo Hakkarainen ei ole muutamaan viikkoon iltapäivälehtien otsikoissa, on mies ollut oletettavasti pahasti kipeä. Otsikot ovat pääsääntöisesti olleet ei-niin-mairittelevia. Siihen mies on tosin kovin tottunut.

Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen on jälleen otsikoissa, mutta tällä erää onnellisissa merkeissä. Hän kihlautui tovi sitten 28-vuotiaan hondurasilaisen Dayllin Stephanie Orandesin kanssa. Kuusikymppisen kohukansanedustajan, nykyisen europarlamentaarikon, ja kuvankauniin latinonaisen suhteessa on sitä jotain.

– Jopa Seiska-lehti teki ensimmäisen minuun liittyvän positiivisen jutun, kun haastattelivat Stephanieta, sanoo tyytyväisyydestä hyrisevä Hakkarainen Viitasaaren Kymönkosken kylällä.

Ollaan ottamassa valokuvia Hakkaraisen syntymäpäivähaastatteluun. Autoja on kylätiellä liikenteessä, ja jokaisesta ohiajavasta autosta tervehditään Hakkaraista iloisesti. Mies on omalla maallaan.

Teuvo Hakkarainen syntyi 60 vuotta sitten Viitasaaren synnytyssairaalassa permoslaisen Hilja-Kyllikki ja Mauno Hakkaraisen esikoiseksi.

Jo lapsuus ja nuoruus olivat Teuvolle temmellyskenttä, jossa jatkuvasti sattui ja tapahtui. Kylän poikien kanssa tehtiin koiruuksia ja meno oli välillä villiä, mutta myös töitä tehtiin. Moporahat hankittiin särmäämällä perheen sahalla urakalla lautoja.

Onhan se (sahatyö) raakaa hommaa tällaiselle vellihousulle.

– Meitä oli kolmen pojan porukka. Iltasella urakoitiin. Tykkäsin tehdä käsillä, mutta koulunkäynti ei kiinnostanut, tunnustaa mies.

Paitsi kerran, kun opettaja Pekka Koskela järjesti linnunpönttökilpailun. Teuvo voitti sen. Poika kyhäsi hirveän määrän linnunpönttöjä sahan ylimääräisistä laudanpätkistä.

Koulutie päättyi peruskouluun ja pojanklopin urakat sahalla vaihtuivat täysipäiväiseksi sahurin työksi vuosikymmeniksi.

Sitten sahuri äänestettiin eduskuntaan perussuomalaisten riveistä.

Viimeisen kerran Hakkarainen sahasi sahalla viime keväänä.

Ehkä asumme puolet ajasta Keski-Amerikassa, puolet Euroopassa ja Kymönkoskella. Odotetaan ja katsotaan, kun maailma palaa normaaliksi.

– Onhan se raakaa hommaa tällaiselle vellihousulle, Hakkarainen muotoilee.

Haastattelun alussa päätettiin demokraattisesti, että nyt ei puhuta politiikkaa.

Puhutaan keski-iän ylittäneestä kymönkoskelaisesta, joka sattuu työnsä puolesta reissaamaan keskivertoviitasaarelaista enemmän.

Edesmennyt isä oli tärkeä. Koivuneuvosäitinsä kirjoittamaa kirjaa hän ei ole vieläkään lukenut. Veljien kanssa pidetään harvakseltaan asiayhteyttä, kuin myös tyttären.

Hakkaraisen perheellä ei ole enää mitään tekemistä Haka-Woodin kanssa, mutta Teuvo Hakkaraisen Viitasaaren-koti on yhä pieni mökki sahan kulmalla – kaksi metriä sahan viimeisimmästä laajennuksesta. Melu on kova, kun töitä sahalla paiskitaan kahdessa vuorossa. Hakkaraista se ei haittaa. Neljä, viisi päivää arjesta eletään Brysselissä, kaksi Viitasaarella.

Seuraavat neljä vuotta kuluvat Euroopan parlamentissa. Sitten mies on jo lähes eläkeiässä, ellei jatka politiikassa.

Teuvo Hakkarainen ei lähde ennustamaan tulevaa. Hän vain toivoo, että kihlattu pääsee jossain vaiheessa Suomeen.

– Kulttuuriero Hondurasin ja Suomen välillä on valtava. Siellä puhutaan koko ajan ja tykätään illallistaa yhdessä. Meillä ei juuri puhuta. Ehkä asumme puolet ajasta Keski-Amerikassa, puolet Euroopassa ja Kymönkoskella. Odotetaan ja katsotaan, kun tämä korona on ohi ja maailma palaa normaaliksi.

Haastattelu on päättynyt ja kuvat otettu. Turvaetäisyydellä moikataan hyvästit ja kumpikin hyppää omaan autoonsa.

Sitten Hakkarainen palaa takaisin ja koputtaa auton sivuikkunaan.

– Katso, tässä on se haastattelu. Stephanie kertoo vaatemallistostaan. Pitää lähteä lukemaan, sulhasmies esittelee lehteä Viitasaaren takatalven viimassa.

Se on kuulemma ensimmäinen Seiska, jonka Hakkarainen on käynyt ostamassa.

Juttua korjattu 21.4.2020 kello 13.30: Hakkarainen toimii varjoesittelijänä (ei varahenkilönä) Euroopan parlamentin päätöslauselmassa, joka käsittelee EU:n metsästrategiaa. Päätöslauselman esittelijänä toimii Petri Sarvamaa, ei Sari Sarkomaa, kuten jutun tietolaatikossa ensin kerrottiin.