Ruotsin puolella pelätään rajan sulkemisen johtavan terveydenhoidossa katastrofaalisiin seurauksiin

STT

Tieto työmatkaliikenteen rajoittamisesta on vakavoittanut terveydenhoidon ammattilaiset Ruotsin puolella rajaa. Kolmen kunnan, Haaparannan, Ylitornion ja Ylikainuun, terveyskeskuksien toiminnanjohtaja Elisabeth Eero sanoo, että rajoitus olisi alueelle katastrofaalinen.

Hallitus kertoi eilen, että pohjois- ja länsirajalla joudutaan rajoittamaan lähiviikkoina myös työmatkaliikennettä epidemiatilanteen takia. Tähän asti rajan on voinut ylittää työn tai esimerkiksi pakottavan perhesyyn takia.

Itsekin Suomen puolella asuva Eero kertoo, että Suomesta käy heillä töissä kymmenkunta lääkäriä, noin 50 sairaanhoitajaa ja 70 lähihoitajaa. Suomalaisia terveydenhoitoalan ammattilaisia työskentelee myös muualla Pohjoispohjan alueella.

Ruotsin Matarengin ja Ylitornion johtava lääkäri Jari Havela ennakoi, että rajaseudun 65 000 ihmisen terveydenhoito kärsisi aika lailla, sillä ainakin kaksi terveyskeskusta jouduttaisiin sulkemaan.

– Suurin ongelma ovat 120 työntekijää vanhainkodeissa ja kotisairaanhoidossa. Palveluyksiköistä loppuu työvoima ja sitten se kaatuu niin kuin korttitalo. Kyllähän siinä kaikki katastrofin ainekset on.

Rajaliikenteen vajaat kaksi viikkoa voimassa olleet rajoitukset ovat jo vähentäneet liikennettä. Torniossa ylityksiä on ollut arkena keskimäärin noin tuhat suuntaansa ja viikonloppuna muutamia satoja.

Rajan saa tällä hetkellä ylittää vain virallisten rajanylityspaikkojen kautta eikä esimerkiksi maastossa hiihtäen tai moottorikelkalla.

Yksityiskohdat uusista tiukennuksista ovat vielä avoinna. Rajavartiolaitokselta ei vielä tiistaina osattu kertoa, miten työmatkaliikennettä käytännössä rajoitettaisiin.

Hallitus on kertonut valmistelevansa pohjois- ja länsirajojen liikenteen tiukennuksia pikaisesti. Myös laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenne aiotaan lopettaa, mutta tavara- ja rahtiliikenne jatkuu.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toivoi eilen Ylen A-Studiossa, että Suomi ja Ruotsi kävisivät keskustelua siitä, voisivatko Ruotsin puolella töissä käyvät suomalaiset pysyä rajan toisella puolella pidemmän ajanjakson. Hän kertoi soittaneensa ruotsalaiskollegalleen jo eilisiltana.

– Joka kerta kun palataan Suomeen pitäisi olla kahden viikon karanteeninomaiset olosuhteet kuten olemme sanoneet kaikilla rajoilla, kaikille matkailijoille ja palaajille, Ohisalo muistutti.

Hallituksen huolena on hänen mukaansa pohjoisen Suomen vähäinen tehohoitokapasiteetti. Kriittisessä tilassa olevien tehohoitopotilaiden siirtäminen Suomen sisällä muihin sairaanhoitopiireihin on hyvin haastavaa.

Ruotsissa Pohjoispohjan alueella on vahvistettu yleisradioyhtiö SVT:n mukaan 59 koronavirustapausta ja kolme kuolemaa. Suomen puolella Länsi-Pohjassa sairastuneita on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuusi ja Lapissa 16, mutta tiedot päivittyvät viiveellä.

Elisabeth Eero suhtautuu varovasti ehdotukseen suomalaistyöntekijöiden pysyvämmästä muuttamisesta Ruotsiin, koska monilla työntekijöillä on perhettä ja eläimiäkin Suomen puolella. Tilanne otetaan kuitenkin vakavasti.

– Olisimme valmiita olemaan karanteenissa silloin kun olemme Suomessa, eli emme liikkuisi missään vaan olisimme vain kotona.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen pitää liikkumisrajoituksen tiukentamista perusteltuna. Hänen mukaansa on tiedossa esimerkiksi tapaus, jossa Ruotsissa töissä ollut henkilö on altistanut muita Suomessa.

Hän arvioi, että työvoiman liikkumisen rajoittaminen näkyisi vahvemmin Ruotsin puolella. Suomessa esimerkiksi Outokummun terästehtaalla käy yhtiön mukaan töissä vain muutamia kymmeniä henkilöitä Ruotsista, kun työntekijöitä Torniossa ja Kemissä on yhteensä noin 2 000.

Haaparannan ja Tornion johto pohtii Nousiaisen mukaan myös yhdessä tilannetta ja vaikutuksia.

Tornio ja Haaparanta muodostavat kaksoiskaupungin, joilla on yhteistä keskusta-aluetta. Paikan päällä rajan ylittämistä ei normaalisti edes huomaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 2. Suojeluskuntatalon kaavasta valitus hallinto-oikeuteen – tässä valituksen tehneen Jan Tallqvistin keskeiset perustelut
 3. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 4. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 5. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 6. Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville
 7. Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen
 8. Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen
 9. Jukka Nurmilaakson Toimittajalta-kolumni: Ei masennuta, onhan meillä Lohjalla kahvilat!
 10. Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia
 11. Iltalehti: Väärä vanki pääsi ulos Kylmäkosken vankilasta
 12. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 13. Red Bull -insinööri povaa Hungaroringin mutkaisen radan sopivan tallille Itävaltaa paremmin
 14. Vankilassa istuvaa oppositioehdokasta ei päästetä ehdolle Valko-Venäjän presidentinvaaleihin – toinen oppositioehdokas hylättiin puuttuvien allekirjoitusten takia
 15. Tuuli starttasi kautensa vahvasti EM-sarjassa, viikonloppuna odottaa avauskisa MotoE:ssä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 5. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 6. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 7. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 8. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 9. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa
 10. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 11. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 12. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 13. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 14. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 15. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.