Ruotsin puolella pelätään rajan sulkemisen johtavan terveydenhoidossa katastrofaalisiin seurauksiin

STT

Tieto työmatkaliikenteen rajoittamisesta on vakavoittanut terveydenhoidon ammattilaiset Ruotsin puolella rajaa. Kolmen kunnan, Haaparannan, Ylitornion ja Ylikainuun, terveyskeskuksien toiminnanjohtaja Elisabeth Eero sanoo, että rajoitus olisi alueelle katastrofaalinen.

Hallitus kertoi eilen, että pohjois- ja länsirajalla joudutaan rajoittamaan lähiviikkoina myös työmatkaliikennettä epidemiatilanteen takia. Tähän asti rajan on voinut ylittää työn tai esimerkiksi pakottavan perhesyyn takia.

Itsekin Suomen puolella asuva Eero kertoo, että Suomesta käy heillä töissä kymmenkunta lääkäriä, noin 50 sairaanhoitajaa ja 70 lähihoitajaa. Suomalaisia terveydenhoitoalan ammattilaisia työskentelee myös muualla Pohjoispohjan alueella.

Ruotsin Matarengin ja Ylitornion johtava lääkäri Jari Havela ennakoi, että rajaseudun 65 000 ihmisen terveydenhoito kärsisi aika lailla, sillä ainakin kaksi terveyskeskusta jouduttaisiin sulkemaan.

– Suurin ongelma ovat 120 työntekijää vanhainkodeissa ja kotisairaanhoidossa. Palveluyksiköistä loppuu työvoima ja sitten se kaatuu niin kuin korttitalo. Kyllähän siinä kaikki katastrofin ainekset on.

Rajaliikenteen vajaat kaksi viikkoa voimassa olleet rajoitukset ovat jo vähentäneet liikennettä. Torniossa ylityksiä on ollut arkena keskimäärin noin tuhat suuntaansa ja viikonloppuna muutamia satoja.

Rajan saa tällä hetkellä ylittää vain virallisten rajanylityspaikkojen kautta eikä esimerkiksi maastossa hiihtäen tai moottorikelkalla.

Yksityiskohdat uusista tiukennuksista ovat vielä avoinna. Rajavartiolaitokselta ei vielä tiistaina osattu kertoa, miten työmatkaliikennettä käytännössä rajoitettaisiin.

Hallitus on kertonut valmistelevansa pohjois- ja länsirajojen liikenteen tiukennuksia pikaisesti. Myös laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenne aiotaan lopettaa, mutta tavara- ja rahtiliikenne jatkuu.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toivoi eilen Ylen A-Studiossa, että Suomi ja Ruotsi kävisivät keskustelua siitä, voisivatko Ruotsin puolella töissä käyvät suomalaiset pysyä rajan toisella puolella pidemmän ajanjakson. Hän kertoi soittaneensa ruotsalaiskollegalleen jo eilisiltana.

– Joka kerta kun palataan Suomeen pitäisi olla kahden viikon karanteeninomaiset olosuhteet kuten olemme sanoneet kaikilla rajoilla, kaikille matkailijoille ja palaajille, Ohisalo muistutti.

Hallituksen huolena on hänen mukaansa pohjoisen Suomen vähäinen tehohoitokapasiteetti. Kriittisessä tilassa olevien tehohoitopotilaiden siirtäminen Suomen sisällä muihin sairaanhoitopiireihin on hyvin haastavaa.

Ruotsissa Pohjoispohjan alueella on vahvistettu yleisradioyhtiö SVT:n mukaan 59 koronavirustapausta ja kolme kuolemaa. Suomen puolella Länsi-Pohjassa sairastuneita on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuusi ja Lapissa 16, mutta tiedot päivittyvät viiveellä.

Elisabeth Eero suhtautuu varovasti ehdotukseen suomalaistyöntekijöiden pysyvämmästä muuttamisesta Ruotsiin, koska monilla työntekijöillä on perhettä ja eläimiäkin Suomen puolella. Tilanne otetaan kuitenkin vakavasti.

– Olisimme valmiita olemaan karanteenissa silloin kun olemme Suomessa, eli emme liikkuisi missään vaan olisimme vain kotona.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen pitää liikkumisrajoituksen tiukentamista perusteltuna. Hänen mukaansa on tiedossa esimerkiksi tapaus, jossa Ruotsissa töissä ollut henkilö on altistanut muita Suomessa.

Hän arvioi, että työvoiman liikkumisen rajoittaminen näkyisi vahvemmin Ruotsin puolella. Suomessa esimerkiksi Outokummun terästehtaalla käy yhtiön mukaan töissä vain muutamia kymmeniä henkilöitä Ruotsista, kun työntekijöitä Torniossa ja Kemissä on yhteensä noin 2 000.

Haaparannan ja Tornion johto pohtii Nousiaisen mukaan myös yhdessä tilannetta ja vaikutuksia.

Tornio ja Haaparanta muodostavat kaksoiskaupungin, joilla on yhteistä keskusta-aluetta. Paikan päällä rajan ylittämistä ei normaalisti edes huomaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravintolat ja kahvilat saivat avata ovensa maanantaina – moni lohjalaisyrittäjistä hakee lisätilaa terasseista
 2. Lohjalle valittu uusi kaupunkisisältöjohtaja – Merja Lonkainen uskoo yksiköiden väliseen yhteistyöhön palvelujen kehittämisessä
 3. Lohjalle uusi pyöräilytapahtuma heinäkuulle –  Kuuden kylän kierros -tapahtuma tutustuttaa Lohjaan ja alueen yrityksiin
 4. Viimeisissä kuntaliitoksissa valuvika – 85 vuotta täyttävän Pekka Myllyniemen mielestä Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kanssa tehtyjä liitoksia ei ole saatu toimimaan
 5. Monipuoliset kunnostustyöt jatkuvat Paikkarissa – torpan ympäriltä on kaadettu puita ja kesäkuusta alkaen laitumia hoitaa lammaskatras
 6. Uutissuomalainen: Yli puolet aikoo lomamatkustella vähintään tavalliseen tapaan muihin maakuntiin
 7. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 8. Meksiko ylitti 10 000 koronakuoleman rajan
 9. Brasiliassa jalkapalloseuran 16 pelaajaa antoi positiivisen koronatestituloksen
 10. Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin
 11. Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta
 12. George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi
 13. Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä
 14. Mielipide: Valtuustopäätöksiä puutteellisilla tiedoilla
 15. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mustasukkaisuusdraama ajoi veritekoon Lohjalla: "jos joku mun kavereista koittaa sua mä tapan sen"
 2. Lohjalle uusi pyöräilytapahtuma heinäkuulle –  Kuuden kylän kierros -tapahtuma tutustuttaa Lohjaan ja alueen yrityksiin
 3. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 4. Viimeisissä kuntaliitoksissa valuvika – 85 vuotta täyttävän Pekka Myllyniemen mielestä Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kanssa tehtyjä liitoksia ei ole saatu toimimaan
 5. Syyttäjä: United Brotherhoodin johtaja hankki bulvaanijärjestelyin kiinteistön Porvoosta ja nimesi sen itsensä mukaan
 6. Ravintolat ja kahvilat saivat avata ovensa maanantaina – moni lohjalaisyrittäjistä hakee lisätilaa terasseista
 7. Lohjalle valittu uusi kaupunkisisältöjohtaja – Merja Lonkainen uskoo yksiköiden väliseen yhteistyöhön palvelujen kehittämisessä
 8. Superpesis Oy:n alasajo pienensi rajusti Pesäpalloliiton tilinpäätöksen ylijäämää
 9. Lohjan uimarannat siivottu, Liessaari sai uudet pukukopit – bajamajoissa käsidesit, mutta erillistä koronaohjeistusta rannoilla ei ole
 10. Monipuoliset kunnostustyöt jatkuvat Paikkarissa – torpan ympäriltä on kaadettu puita ja kesäkuusta alkaen laitumia hoitaa lammaskatras
 11. Neidonkeidas aukeaa tauon jälkeen maanantaina – kerralla sisään pääsee enintään 80 uimaria
 12. Tekstiviestit: Hölmölästä terkut
 13. Kesämusiikkia Vihdin kirkossa – livestriimaus verkossa
 14. Lohjan Yhteislyseon lukiosta valmistuneet ylioppilaat julkistettiin, katso nimet tästä
 15. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.