Metsä Group rakentaa suursahan Raumalle – "kaikkien aikojen sahainvestointi"

STT

Metsä Group on päättänyt rakentaa uuden sahan Raumalle. Sahasta tulee yhtiön mukaan maailman modernein. Noin 200 miljoonaa euroa maksava saha on kaikkien aikojen suurin sahainvestointi Suomessa, Metsä Group arvioi.

Esimerkiksi konenäön ja tekoälyn hyödyntäminen sahaprosessin eri vaiheissa on yhtiön mukaan merkittävä uudistus, eikä vastaavaa teknologiaa ole vielä käytössä sahateollisuudessa muualla.

– Raumalle rakennettava uuden sukupolven saha on merkittävä kehitysloikka koko toimialalla. Uusi teknologia mahdollistaa siirtymisen työpisteiltä valvomotyöskentelyyn ja jatkuvaan käyntiin, sanoo Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen tiedotteessa.

Metsä Groupin pääjohtajan Ilkka Hämälän mukaan yhtiön tavoitteena ovat kokonaan fossiilittomat tehtaat, fossiilitalouden korvaaminen uusiutuvilla materiaaleilla ja hiilen lisääntyvä sitominen pitkäikäisiin puutuotteisiin.

 – Raumalle rakennettava saha toteuttaa osaltaan kaikkia näitä tavoitteita, Hämälä kertoo.

Rauman uuden sahan on määrä käynnistyä vuoden 2022 kolmannen vuosineljänneksen aikana. Uuden yksikön vuosituotanto on noin 750 000 kuutiota mäntysahatavaraa. Sahatavara myydään pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan.

Uusi saha työllistää Metsä Groupin mukaan Suomessa suoraan noin 100 henkilöä ja koko suorassa arvoketjussa noin 500 henkilöä. Sahalaitoksen rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 1 500 henkilötyövuotta.

– Tässä yhteiskunnan haastavassa tilanteessa Suomi tarvitsee nyt investointeja ja uskoa tulevaisuuteen, Hämälä korostaa.

Metsä Groupilla on menossa myös noin 1,5 miljardin euron hanke biotuotetehtaan rakentamiseksi Kemiin. Hämälän mukaan päätöksiä on odotettavissa ensi syksynä.

Biotuotetehtaan on määrä tuottaa sellua, energiaa ja monenlaisia metsäteollisuuden uusia tuotteita. Tehdas ei käyttäisi lainkaan fossiilisia polttoaineita, ja sen sähköomavaraisuus olisi 250 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mustasukkaisuusdraama ajoi veritekoon Lohjalla: "jos joku mun kavereista koittaa sua mä tapan sen"
 2. Autoilija törmäsi Veikkolassa lapseen suojatiellä ja poistui paikalta – poliisi kaipaa vihjeitä
 3. Neidonkeidas aukeaa tauon jälkeen maanantaina – kerralla sisään pääsee enintään 80 uimaria
 4. Viimeisissä kuntaliitoksissa valuvika – 85 vuotta täyttävän Pekka Myllyniemen mielestä Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kanssa tehtyjä liitoksia ei ole saatu toimimaan
 5. Lohjan Yhteislyseon lukiosta valmistuneet ylioppilaat julkistettiin, katso nimet tästä
 6. Lohjan uimarannat siivottu, Liessaari sai uudet pukukopit – bajamajoissa käsidesit, mutta erillistä koronaohjeistusta rannoilla ei ole
 7. Luksiasta valmistui 445 opiskelijaa – tässä nimilista valmistuneista
 8. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 9. Pyörätuolia käyttänyt ihminen putosi Suntiin Kokkolan keskustassa
 10. Al-Holista saapui Suomeen 9 lasta ja kolme aikuista – pakenivat leiriltä eri aikoina keväällä
 11. Pääministeri Marin sairauslomalla ainakin vielä loppuviikon
 12. Peiponen voitti yleisurheilukauden "varaslähdön" Vantaalla, vaikka ei uskaltanut lenkille edellispäivänä
 13. Moni nainen kokee vuosien piinan ennen diagnoosia – endometrioosi kulkee usein suvussa
 14. Abiturientit julistettiin ylioppilaiksi: "Korona ei heikennä henkistä pääomaa, mitä olette saaneet"
 15. Luksiassa juhlittiin valmistuneita: "Uudet taidot ovat pääomaa, osaaminen on taito, joka säilyy

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.