Valtiovarainministeri Kulmuni: Hallitusohjelman elvytysmekanismit eivät ainakaan vielä laukea koronan takia

STT

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo, että tämänhetkisessä koronavirustilanteessa ei ole näkyvissä, että hallitusohjelmaan kirjatut elvytysmekanismit laukeaisivat. Kulmuni sanoi eduskunnassa toimittajille, että hallitus seuraa koronaa sekä terveydelliseltä että taloudelliselta puolelta.

Valtion budjetissa on varauduttu koronaviruksen aiheuttaman tautitilanteen kaltaisiin ylimääräisiin menoihin 8,9 miljoonalla eurolla.

Hallitusohjelmassa linjataan, että hallitus voi poikkeuksellisissa talousoloissa ottaa käyttöön miljardin euron elvytyspaketin, josta vuodessa voidaan käyttää 500 miljoonaa euroa.

Mekanismin käyttö ei ole automaattista, vaan se perustuu harkintaan suhdannetilanteen luonteesta ja erilaisten suhdannetasaustoimien tehokkuudesta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päättää poikkeuksellisen suhdannetilanteen määritelmän.

Kulmunin mukaan hallitus tiivistää yhteistyötä sekä Suomen Pankin että Finanssivalvonnan kanssa.

– Hallitus saa kuukauden kuluttua kokoontuvaan kehysriiheen valtiovarainministeriön uuden arvion siitä, minkälaisia taloudellisia heijastuksia koronalla Suomessa tulee olemaan julkiseen talouteen tai laajemmin, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan Suomella on lisäksi erittäin hyvät varautumismekanismit olemassa, koska Suomi on vientiriippuvainen talous.

– Olen pyytänyt, että elinkeinoministeriössä ministeri (Mika) Lintilä (kesk.) selvittää sen, että onhan meillä varmasti valtion puolelta olemassa kaikki ne yritysrahoitukseen liittyvät mekanismit kunnossa, jos niille tarve vaatii, Kulmuni sanoi.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Finnveralla on repertuaari kunnossa ja että he voivat tarvittaessa reagoida.

Suomen Matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoi aiemmin Lännen Median haastattelussa, että alalle tarvitaan nopeasti hätäapua. Mäki-Fränti aikoo olla yhteydessä valtion suuntaan, elinkeinoministeri Mika Lintilään (kesk.) ja Finnveraan pikaisen avun saamiseksi yrityksille.

Mäki-Fränti sanoo, että kassakriisi uhkaa nyt monia vakavaraisiakin matkailualan yrityksiä ja yrityksissä joudutaan miettimään sopeutustoimia.

STT kertoi aiemmin tänään, että valtiovarainministeriö varautuu ruuvaamaan tämän vuoden talousennustettaan alaspäin. Joulukuussa ministeriö arvioi, että talous kasvaa tänä vuonna prosentin. Valtiovarainministeriön osastopäällikön Mikko Spolanderin mukaan painetta ennusteen alentamiseen olisi ollut ilman koronavirustakin, sillä loppuvuoden talouskasvuluvut olivat odotettua heikommat.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä bruttokansantuote pieneni peräti 0,7 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Spolanderin mukaan ennusteeseen vaikuttaa monta tekijää, joita nyt puntaroidaan. Ministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta talousennustetta, joka ulottuu vuoteen 2024 asti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi aiemmin Twitterissä, että talouden sukeltaessa Suomella on valmius elvyttää.

– Tämä on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallitus arvioi tilannetta kehysriihessä valtiovarainministeriön valmistelun pohjalta, hän kirjoitti.

EU käyttää kaikkia käytettävissä olevia keinoja Euroopan talouden suojelemiseksi koronaviruksen vaikutuksilta, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiistai-iltana EU-maiden johtajien puhelinneuvottelun jälkeen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan päämiesten keskustelussa korostettiin yhteisen koordinaation tarvetta ja ajantasaisen tiedon jakamista. Hän kommentoi puhelinneuvottelua sähköpostitse STT:lle.

- - - -

Korjattu kello 16.36: Valtion budjetissa on varauduttu koronaviruksen aiheuttaman tautitilanteen kaltaisiin ylimääräisiin menoihin 8,9 miljoonalla eurolla, ei 0,8 miljoonalla eurolla kuten jutussa aiemmin luki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 2. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 3. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 4. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 5. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 6. Trump allekirjoitti presidentin asetuksen Tiktokista – CNN: Asetus kieltää sovelluksen toiminnan USA:ssa, ellei kauppoja synny
 7. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 8. Beirutissa poliisi käytti kyynelkaasua hallitusta vastustaviin mielenosoittajiin – tiistain räjähdyksen uhriluku jo 149
 9. Viikonlopuksi luvataan hellettä, mutta Lappi viilenee sunnuntaina
 10. Yhdysvalloissa yli 2 000 uutta koronakuolemaa – päiväluku on korkein kuukausiin
 11. Twitter haluaa rajoittaa valtiojohtoisia vaikuttamisyrityksiä – useiden medioiden tilit saamassa uuden merkinnän
 12. Hradecky nollasi Rangersin pelkällä katseella, Leverkusen jatkaa europokaalin tavoittelua
 13. Juvalla jälleen kiteeläisjuhlat
 14. Honka jatkaa tappioitta miesten jalkapalloliigassa ja TPS pisteittä kotikentällään
 15. FC Lahti tuhosi HJK:n haaveet jalkapalloliigan kärkipaikasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 15. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.