Tuleeko kolmikymppisistä työpaikkojen heittopusseja? – Hallituksen irtisanomisesitys jakaa näkemyksiä

Jari Pietiläinen

Hallituksen tekemät päätökset työntekijöiden koeajan pidentämisestä, takaisinottovelvoitteen lyhentämisestä ja pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuden lisäämisestä ovat saaneet palkansaajajärjestö SAK:n takajaloilleen.

Uusimat kiusat SAK:n mielestä ovat työsuhteiden perusteettoman määräaikaisuuden ja henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen.

Kehysriihen päätökset asettuvat SAK:n mukaan osaksi jatkumoa, jossa hallitus toistuvasti lisää epävarmuutta työelämässä.

– Palkansaajat tekivät osansa talouden kääntämisessä kasvuun hyväksymällä raskaan kilpailukykysopimuksen. On kohtuutonta sen jälkeen vielä lisätä työntekijöiden epävarmuutta heikentämällä työsuhdeturvaa, SAK:n osastonjohtaja Annika Rönni-Sällinen huomauttaa.

Hallituksen esittämä irtisanomissuojan heikentäminen koskee pieniä yrityksiä ja määräaikaisuuksien lisääminen alle 30-vuotiaita työttömiä.

– Sääntelyn eriyttäminen työntekijän iän ja yrityksen koon mukaan monimutkaistaa lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä. Sen lisäksi se on pohjimmiltaan epäreilua: kaikki ansaitsevat saman suojan työmarkkinoilla iästä ja yritysten koosta riippumatta, vaatii Rönni-Sällinen.

Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM kritisoi hallituksen kaavailuja. Sen mukaan hallituksen esityksen tarkoituksena onmadaltaa työllistämisen kynnystä.

– Nuorisotyöttömyyteen onkin syytä puuttua, mutta näillä keinoilla vaikeasti työllistyville ei ole mitään vaikutusta. Jo aiemmin hallitus on muun muassa pidentänyt koeaikaa, lyhentänyt takaisinottovelvoitetta ja lisännyt pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuksia,PAMin puheenjohtajaAnn Selintoteaa.

– Työelämän epävarmuuden lisääminen ei palvele nuoria eikä sitä kautta ketään meistä. Laki sanoo, että määräaikaisille työsuhteille on oltava peruste. Siitä täytyisi pitää kiinni.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen puolestaan pitää henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista pienyrityksissä merkittävänä uudistuksena, jolla on suuri työllisyysvaikutus.

Työntekijän palkkaaminen on koettu pienyrittäjien keskuudessa riskinä. Pieleen mennyt rekrytointi voi pahimmillaan johtaa siihen, että yrittäjä joutuu jatkossakin kantamaan lattiatason vastuuta, eikä työntekijää voi irtisanoa.

Pahimmassa tapauksessa tämä loukko voi johtaa jopa konkurssiin.

– Pienen yrityksen kannalta jokainen rekrytointi on suuri riski, ja yrittäjä pelkää palkkaavansa väärin. Toivottavasti yritykset uskaltavat palkata jatkossa enemmän, Pentikäinen muistuttaa.

Syksyllä 2017 tehdyn Yrittäjägallupin mukaan kolme neljästä yrittäjästä arvioi, että henkilöperusteisen irtisanomisen helpottuminen mikroyrityksille kannustaisi palkkaamaan lisää työntekijöitä. Tutkimuksen teki Kantar TNS.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.