Aktiivimalli halutaan haudata – kansalaisaloite nyt eduskunnan myllyssä

Työttömyysturvan aktiivimallista luopumista haluaa jopa yli 141 000 kansalaisaloitteen allekirjoittajaa. Aloite on nyt eduskunnan käsittelyssä. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Kuluvan vuoden alussa voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli on herättänyt Suomessa voimakasta keskustelua. Keskustelun lisäksi osa kansalaisista on ryhtynyt sanoista tekoihin: aktiivimallin kumoamista esittävä kansalaisaloite on toimitettu käsiteltäväksi eduskuntaan.

Nyt aloitteen käsittely on eduskunnan käsissä ja se päättää täysistunnossaan lähetekeskustelun käytyään, mille valiokunnalle aloite lähetetään valmisteltavaksi. Eduskunnan puhemiesneuvosto suosittelee, että valmistelusta vastaava valiokunnan on ilmoittava aloitteen tekijöiden edustajille kuuden kuukauden sisällä, mihin toimenpiteisiin valiokunta ryhtyy.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan aktiivimallin kumoamista kokonaan. Aloitteen tekijöiden mukaan muutoksen myötä työttömyysturvalaki rokottaa työttömyysetuuden saajia asioilla, joihin he eivät itse pysty vaikuttamaan.

Aktiivimallin soveltamisen vaikutuksia seurataan – eduskunta edellytti tätä, kun lakimuutosta käsiteltiin. Seuranta tehdään erillään kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelystä, rinnan tämän kanssa sen kanssa, mikäli aikataulut niin edellyttävät.

Aloitteen on allekirjoittanut kaikkiaan lähes 141 000 aktiivimallin vastustajaa. Eduskunnan käsiteltäväksi haluttavien aloitteiden tulee saada vähintään 50 000 allekirjoittajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.