Suomea uhkaa sähkölakko – näin työtaistelu vaikuttaisi kodeissa

Kuvituskuva. Riitta Ketola / Arkisto

Jari Pietiläinen

Sähköliitto ja JHL ovat tänään ilmoittaneet aloittavansa Energia-, ICT- ja verkostoalalla lakon, joka alkaa 26. maaliskuuta kello 6.00 ja päättyy 28. maaliskuuta kello 18.00.

Palta pitää päätöstä erittäin valitettavana. Mahdollinen lakko vaikuttaisi sekä yritysten että kotitalouksien arkeen ja vaikeuttaisi muun muassa teollisuusyritysten toimintaa. Lakon tarkempia vaikutuksia selvitetään parhaillaan. Lakko koskee noin 5 000 Sähköliiton jäsentä.

Neuvotteluja Energia-, ICT- ja verkostoalan työehtosopimuksen uudistamiseksi on käyty marraskuun lopulta lähtien. Neuvottelut ovat edenneet erittäin nihkeästi ja kaikki on käytännössä edelleen auki. Helmikuun alussa julistettu ylityökielto jatkuu edelleen.

Mahdollisen työtaistelun ulkopuolella ovat ihmishengen ja terveyden turvaamiseksi tehtävät työt.

Julkisen ja hyvinvointialan liiton mukaan neuvottelut katkesivat, koska työnantajapuoli oli asettanut neuvotteluille yksipuolisesti hyvin tiukat reunaehdot, joista se ei ollut valmis joustamaan.

Työnantajat suhtautuvat JHL:n mukaan ehdottoman kielteisesti työajan pidennysten poistamiseen edes määräajan jälkeen. Joissain muiden alojen sopimuksissa työajan pidennykset voidaan irtisanoa vuonna 2019.

– Työnantajat vaativat työehtoihin myös muita heikennyksiä, joihin oli mahdotonta suostua. Työntekijöiden edustajat ovat vaatineet kohtuullisia, yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia ja heikennysten perumista, JHL arvioi.

Energia-alan yrityksiä edustavan Energiateollisuuden johtaja Kari Laaksonen pitää Sähköliiton ja JHL:n lakkopäätöksiä erittäin huolestuttavana.

– Liittojen tänään ilmoittamat toimet voivat aiheuttaa kotitalouksille ja yrityksille vakavaa haittaa ja vahinkoa muun muassa sähköverkkojen viankorjausten ja sähkön saannin vaarantuessa, Laaksonen muistuttaa.

Hänen mukaansa toimiala toisensa jälkeen on sopinut työehtosopimuksissaan yleisen linjan mukaisista palkankorotuksista. Myös työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kilpailukykysopimuksessa neuvottelema työajan pidennys on säilynyt kaikissa jo tehdyissä sopimuksissa.

– Yritysten ja talouden kasvua tulisi nykyisessä noususuhdanteessa tukea kaikin tavoin, eikä pyrkiä profiloitumaan sopimisen murtajana. Nimenomaan Sähköliitto vetää nyt aivan omaa linjaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan säästölistalla päiväkotien lakkautuksia – säästöt uhkaavat myös avointen päiväkotien toiminnan jatkoa
 2. Trumpetilla tuttuja säveliä ikäihmisille – Lohjan kaupunginorkesteri tarjoaa iloa sisäpihoilta parvekkeille
 3. Lohjalla alkaa elokuun alussa 6-vuotiaiden valmistava opetus – opetus lähipäiväkodin ryhmässä
 4. Peräänantamattomuus vei nummelalaiset Esa ja Jani Sievisen uintimaailman huipulle – 39 arvokisamitalia valmentajana saavuttanut Esa Sievinen on nyt päättänyt jäädä eläkkeelle valmennustyöstä.
 5. Puut kukkivat Karkalin keväässä – ihastuttava Arboretum Magnolia on taas avoinna pitkän tauon jälkeen
 6. Britannia antamassa kaupoille luvan avata ovensa kesäkuun puolivälissä
 7. Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut jatkuvat pääneuvotteluryhmän tapaamisella
 8. Marin avaa Suomen vaatimuksia Saksan ja Ranskan esittämälle elpymisrahastolle – välineen oltava tarkkarajainen ja läpinäkyvä
 9. Lähiviikkoina otetaan rohkeita askelia – pääministeri Marin kertoo, miksi Suomi on siihen valmis
 10. Demokraattien Joe Biden esiintyi julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen kuukauteen
 11. WHO laittoi jäihin Trumpin koronahoitona hehkuttamaan malarialääkkeeseen liittyvät testit
 12. Espoon Mäkkylässä räjähdys poliisioperaation yhteydessä, kaksi poliisia loukkaantui
 13. Silverstonen moottorirata varautuu isännöimään elokuussa kahta F1-kilpailua
 14. Pääministeri Marin koronapaperien julkisuudesta: Tietopyynnöt eivät ole olleet ministerien käsittelyssä
 15. Elinvoimaisuustutkimus selvitti: Lohjan keskustan vireystila on vuodessa kohentunut

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.