Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lohjalle kiitosta lapsiystävällisyydestä – aiemmin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen on saanut vain kahdeksan Suomen kuntaa

LOHJA|Suomen Unicef on myöntänyt Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen Lohjan kaupungille. Lohja on yhdeksäs tunnustuksen saanut kunta. Asia julkistettiin Lohjan kaupunginvaltuuston kokouksessa keskiviikkoiltana.

Tunnustus myönnettiin, koska Lohja on parantanut lasten oikeuksia ja ottanut huomioon lapsinäkökulman kunnan kehittämisessä.

Palvelupäällikkö Anu Koivumäki Lohjan kaupungilta on iloinen siitä, että Lohjalla on lähdetty tekemään sitoutunutta työtä lasten oikeuksien edistämiseksi.

Työ lähti liikkeelle Birgit Aittakummun (vas.) valtuustoaloitteesta vuonna 2014.

–Aina tuntuu hienolta, jos asia, jota itse on ajanut, menee eteenpäin. Työ ei lopu tähän, vaan jatkuu entistä vahvempana. Tässä on Lohjalla sitoutunut ja osaava työryhmä, Aittakumpu kiittelee.

Aittakummun mielestä tärkeää on se, että lapsiystävällisyys huomioidaan päätöksenteossa.

–Olisi hyvä, että päättäjät katsoisivat asioita aina lapsen näkökulmasta. On tosi tärkeää, että lapsivaikutusten arvioinnit otetaan päätöksentekoon mukaan.

Lohjalla lapsiystävällisyyttä vie eteenpäin työryhmä, jonka jäsenet ovat pääosin kaupungin työntekijöitä. Anu Koivumäki kertoo, että aluksi tavoitteeksi otettiin lasten osallisuus. Lohjan tilannetta kartoitettiin lapsille ja nuorille suunnatulla kyselyllä. Tämän jälkeen päiväkodin johtajien ja koulujen rehtoreiden kanssa on keskusteltu lasten osallistamisesta ja kuuntelemisesta.

Koivumäen mukaan lasten ääntä voidaan kuulla monin eri tavoin. Esimerkiksi päiväkodissa voidaan kuunnella, millaisia ajatuksia lapsilta tulee.

–Lisäksi on tärkeää kuunnella ja tunnustella, miten lapset voivat ja sitä kautta arvioida toimintaa. Tarjoammeko sitä, mitä lapset ja perheet tällä hetkellä tarvitsevat. Kouluissa lapset voivat esimerkiksi olla mukana välituntivälineiden hankkimisessa.

Tämä ei kuitenkaan Koivumäen mukaan tarkoita sitä, että lapset saisivat päättää asioista.

–Me aikuiset päätämme, pidämme huolta ja olemme vastuussa, mutta on tärkeää, että lapset tulevat kuulluiksi ja huomioiduiksi. Se on heidän oikeutensa. Kaikki päätökset eivät miellytä lapsia, mutta on tärkeä kuulla, miten päätös vaikuttaa lapsiin ja yrittää mahdollisuuksien mukaan lieventää negatiivisia asioita.

Koivumäki muistuttaa, että on tärkeää, että yritetään kuulla kaikkia ja kaikenlaisia lapsia. Myös hiljaisempia ja vähemmistöryhmiin kuuluvia.

–Lapsen oikeudet eivät tule parissa vuodessa valmiiksi. Tunnustus on kunnille sekä kiitos tehdystä työstä että velvoite ottaa lapsiasiat jatkossa entistä vakavammin, sanoo Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola tiedotteessa.

Lohjan profiloitumisesta lapsiystävälliseksi kunnaksi tuo Koivumäen mielestä Lohjalle elinvoimaa.

– Että lasten ja nuorten olisi täällä hyvä elää ja kasvaa. Toivottavasti tämä myös tuo lisää asukkaita Lohjalle.

Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta juhlistetaan lasten ja perheiden kanssa Perhepäivässä Tennarissa 23.2. ja Jääkaruselli-festivaaleissa Aurlahdessa 24.2.