Leffa-arvio: Mahaplätsi unelmalähiössä

ELOKUVA George Clooneyn Suburbicon on vuoden kalkkuna.

Julianne Moore Suburbicon-elokuvassa. _

toimitus

Vuosi lähenee loppuaan, joten ei ole liian aikaista julistaa, että George Clooneyn uusin ohjaustyö Suburbicon saattaa olla kuluneen vuoden onnettomin elokuva.

Ongelmat alkavat jo tyylilajista, josta ei ota tolkkua. Käsikirjoitus on Coen-veljesten pöytälaatikosta. Veljesten oli tarkoitus ohjata siitä elokuva jo 1980-luvun lopulla.

Coenit ovat todennäköisesti ajatelleet elokuvan mustaksi komediaksi keskiluokan elämänarvojen valheellisuudesta 1950-luvun Yhdysvalloissa. Hollywoodin kultalusikkapoika Clooney on kuitenkin runtannut elokuvasta vakavan trillerin, josta ei huumori välity. Näyttelijät sekoilevat kukin omiaan. Matt Damon ja Julianne Moore esiintyvät kuin melodraamassa.

Päähenkilöitä on tuskin tarkoitettu psykopaateiksi, mutta sellaisia heistä muotoutuu, koska heidän tekojaan ei voi ymmärtää.

Damonin esittämä perheenisä elää omakotitaloalueella, jonka kiiltokuvamaisuus on kai jonkinlaista satiiria. Julianne Moore esittää paitsi miehen vaimoa myös vaimon sisarta, joka majailee saman katon alla. Kakoissisar-teema ei selity missään vaiheessa, joten kloonatut Mooret tuntuvat vain oudolta häröilyltä. Mies toteuttaa suunnitelman, joka menee perseelleen, ja seuraukset ovat farssia – tosin ei Clooneyn mielestä, sillä edelleenkin hän vain ohjaa kuin vakavaa trilleriä.

Höpsöstä tarinasta on yritetty tehdä yhteiskunnallisempi siten, että päähenkilöiden naapuriin muuttaa tummaihoinen perhe, jota kaikki valkoihoiset karikatyyrimäisesti vihaavat.

Sietämättömintä Clooneyn välinpitämättömässä ohjauksessa on se, miten tympeästi siinä sivuutetaan pankinjohtajan pojan mielenmaisema, vaikka pojasta ollaankin kertovinaan. Pojan reagointi äitinsä kuolemaan ja isän hirviömäisyyteen on poskettoman epäuskottavaa.

Jarno Lindemark

*