Topeliuksen ihmeellinen sukutarina, Mustlahden tragedia, Karjalohjan menneisyys herää eloon kotiseutuyhdistyksen kirjassa

Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen hallitus: Kerttu Keränen (vas.), Heljä Järnefelt, Liisa Mantere, Tauno Tukkinen, Anneli Rahkonen ja Risto Kuittinen Uusmiehen tilalla pidetyssä julkistustilaisuudessa.

Erja Hinkkanen

KARJALOHJA| Sakari Topeliuksen ihmeellinen sukutarina isonvihan aikaan Venäjälle kaapatusta pikkupojasta, Karjalohjan muinaislinnat, Mustlahden tragedia vuodelta 1918 ja kertomus soutumatkasta, jossa 12-vuotiaat tytöt soutavat yli Lohjanjärven pappi ja kanttori kyydissä. Ja lisäksi kaksikymmentä muuta tarinaa.

Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen kokoama kirja Muistojen Karjalohja 2 on moniääninen runsaudensarvi omaleimaisen pitäjän menneisyydestä, sen ihmisistä ja vähän eläimistäkin.

Kirjan on toimittanut Liisa Mantere

–Otsikoin, kirjoitin ingressit, toimitin tekstiä, mutta jokainen saa puhua omalla tyylillään. Minusta erilaisuus on rikkautta, Mantere sanoo.

Osa kirjoittajista on kokeneita kirjoittajia, kuten geodeetti, professori Risto Kuittinen ja historiaa tutkiva Tauno Tukkinen sekä Mantere itsekin, eläkkeellä oleva toimittaja.

Kaikkia kirjoittajia yhdistää Mantereen mukaan innostus ja kiinnostus Karjalohjaan.

Mantereen kynästä on lähtöisin muun muassa Sakari Topeliuksen sukutarina.

–Löysin kesällä Lohjan pääkirjastosta nahkaselkäisen Topeliuksen kuvaelämäkerran, jossa Topelius heti alussa kertoo sukunsa tarinan. Ja sehän vei minut mukanaan.

Tähän tarinaan perustuu satu Koivusta ja tähdestä, josta myöhemmin tuli aihe Karjalohjan vaakunaan.

Mantere kirjoittaa myös Kylässä Kurjenhovilla -tarinassa Mustlahden tragediasta vuonna 1918. Samasta aiheesta kirjoittaa myös Eeva Tammi Kyse on siis toukokuussa 1918 teloitetuista Mustlahden torppareiden pojista. Molemmat kirjoittajat mainitsevat, että Uusmiehen silloinen emäntä, Anna Mantere suri koko ikänsä sitä, ettei lapsivuoteuden takia päässyt noutamaan renki Gunnar Kurjenheimoa kotiin Sammatista. Valkoiset teloittivat Kurjenheimon ampumalla Tavolassa, Nummella 6.5.1918.

Muutamat kirjoituksista perustuvat tutkimuksiin ja tarkkoihin lähteisiin, toiset taas ovat tunnelmatuokioita, kuten esimerkiksi Liisi Teivosen Hevoskuiskaaja.

Hevosista ja hevoskilpailuista kirjoittavat myös Tauno Tukkinen ja Anna Nordström, Karjalohjan Hevosystävien Seuran puheenjohtaja. Karjalohjalla järjestettiin pitkään jääraveja, joissa tunnelma oli aina lämmin ja jossa sattui yhtä toista. Kerran erään karjalohjalaisen isännän hevonen johti maalisuoralla, mutta hevoselle tuli hätä ja se pysähtyi tarpeilleen hieman ennen maalia.

Mikko Piirtolakirjoittaa metsästyksestä ja Rolf Oinonen Mustlahden kalamiehistä ja vanhoista pyyntitavoista.

Kirjaa on myynnissä lauantaina Karjalohjan Seurojentalolla myyjäisissä kello 9–13 sekä Ellan Kukassa. Hinta 20 euroa.

Muistojen Karjalohja

Kirjan on toimittanut Liisa Mantere ja taittanut Kerttu Keränen. Muut kirjoittajat ovat Risto Kuittinen, Heljä Järnefelt, Tapio Heljävaara, Tauno Tukkinen, Meri Kaila-Sayeed, Eeva Tammi, Liisi Teivonen, Anna Nordström, Rolf Oinonen, Mikko Piirtola, Orvokki Suoknuuti, Suvi Latva-Pirilä ja Anneli Rahkonen.

Kotiseutuyhdistys sai kirjan painamiseen Lohjan kaupungin myöntämää pienhankinta-avustusta.

Edellinen kirja, Muistojen Karjalohja ilmestyi vuonna 2013.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 2. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 3. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 4. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 5. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 6. Samsung ennakoi odotettua parempaa käyttökatetta kuluneelle neljännekselle
 7. USU-gallup: Liki puolet suomalaisista siirtäisi autoilun verotusta enemmän käyttöön perustuvaksi
 8. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 9. CNN: Brasilian presidentti testattiin koronaviruksen varalta
 10. Yli viikon pelastusaluksella olleet siirtolaiset pääsevät maihin Sisiliassa
 11. Evertonin oma maali toi Tottenhamille kapoisen voiton – Tottenhamin pelaajat riitelivät keskenään
 12. USA haluaa pois maasta ulkomaalaiset opiskelijat, jotka suorittavat kurssinsa verkossa
 13. Miten suostumuksen merkitystä aiotaan vahvistaa raiskauksen tunnusmerkistössä? – työryhmän mietintö julkaistaan
 14. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 15. Moisanderin Werder Bremen pelaa ensi kaudella pääsarja Bundesliigassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 3. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 4. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 5. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 6. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 7. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 8. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 9. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 10. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 11. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 12. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 13. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 14. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 15. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.