1990-luvulla Lohjan imagoa yritettiin kohottaa Edu Kettusen biisillä – muusikko ei muista "Sieluni on Lohjalla" -laulusta enää sanaakaan

Lohja on käyttänyt mainonnassaan lukuisia sloganeita. Kuvan esimerkkien lisäksi käytössä on ollut muun muassa Asiat kohdallaan. Kotona Lohjalla. Edu Kettunen teki 1990-luvulla Lohjalle mainoslaulun, joka ei jäänyt ihmisten mieliin. Onnistuukohan ensi vuoden jääkarusellifestivaali paremmin?

Aapo Siippainen

Lohjan imagoa on yritetty parantaa vuosikymmenten aikana lukuisilla tempauksilla ja mainoslauseilla. Välillä on onnistuttu, mutta toisinaan kritiikki on ollut kovaa. Osa yrityksistä on painunut syvälle unholaan.

Näin on käynyt muun muassa muusikko Edu Kettusen vuonna 1997 tekemälle markkinointibiisille Sieluni on Lohjalla. Kaikkitietävä internetin Google-hakukonekin on avuton kappaleen kanssa. Ainoa tiedonmuru kappaleesta löytyy Suomi24-keskustelupalstalta.

– Onko kellään tietoa kenen biisi. Kertosäe menee jotenkin näin: ”Sieluni on Lohjalla terveellä pohjalla, ja sydän lyö kuin leka kourassa kalkkimainarin”, foorumin käyttäjä kysyi vuonna 2008 ja jäi ilman vastausta.

Apuja ei tule edes kappaleen tekijältä, Edu Kettuselta.

– En muista mitään kappaletta, jossa mainitaan Lohja, Kettunen pahoittelee Länsi-Uusimaa Illalle.

– Tuohon aikaan 1990-luvulla tein niin paljon kappaleita, etten muista kaikkia yksityiskohtia, hän myöntää.

Länsi-Uusimaa kertoi vuonna 1997, että Kettusen kappale liittyi Lohjan kaupungin ja kunnan yhdistymiseen. Sen kunniaksi tilattiin säveltäjä Kyösti Haataselta Requiem, jonka Savonlinnan oopperakuoro, Lohjan orkesteri ja solistit esittivät Helsingissä Temppeliaukion kirkossa.

Suomalaisten onneksi -teema on nyt loppuun käsitelty ja hylätty.

Vuonna 2010 Lohjan markkinointi nousi valtakunnallisten medioiden otsikoihin. ”Lohja. Suomalaisten onneksi” -slogani herätti kohua ja sitä pidettiin muun muassa rasistisena. Lohjan kaupunginjohtaja Simo Juva veti sen pois esittelystä.

– Suomalaisten onneksi -teema on nyt loppuun käsitelty ja hylätty. Ei sillä voi jatkaa. Syksyn keskustelun perusteella näyttää siltä, että se herättää liikaa ristiriitoja ja liian vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan, jotta siitä voisi syntyä kaupungin yhteistä slogania, Juva kertoi Länsi-Uusimaalle marraskuussa 2010.

Vuonna 1997 kaupungista tehtiin tunnettua Mahdollisuuksien Lohja -lauseella.

Lohja osallistui myös Suomen kaunein kesäkunta -ohjelmasarjaan ja sijoittui äänestyksessä puoliväliin eli oli 56:n kunnan joukossa 26:s.

Sammattilainen Kimmo Wallentin loi 1996 kuntatunnuksen, jossa omena kuvaa seudun hedelmällisyyttä ja sateenkaari tulevaisuuteen tähtäämistä.

– Sateenkaari on jonkinlainen taikailmiö, jonka päässä on aarre tai mahdollisuuksia, Kimmo Wallentin kuvaili Länsi-Uusimaassa.

1994 Lohjalla järjestettiin Hurlumhei-kauppiaskarnevaalit, valtakunnalliset kotiseutupäivät ja Lohjan järvipäivät. Tunnuslauseena oli Lohjalta lohkeaa ja sitä yritettiin iskeä suomalaisten tajuntaan tapahtumien yhteisellä televisiomainoksella.

Lohkeavaa omenaa esittävä mainos oli tarkoitus esittää 11 kertaa muun muassa kymmenen uutisten sekä Formula-kilpailun yhteydessä. – Tähtäämme mainoksella siihen, että ihmiset aina omenan nähdessään muistaisivat myös Lohjan, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Launis sanoi Länsi-Uusimaalle.

Uutisen takana

Länsi-Uudenmaan kunnille viime vuosien muuttoluvut ovat synkkää, yleensä miinusmerkkistä luettavaa.

Kovimmin 2010-luvulla Nurmijärvi-ilmiön hiipuminen on koetellut Länsi-Uuttamaata.

Aluetutkija Timo Aro sanoo, että Kirkkonummi on säilyttänyt vetovoimansa kohtuullisen hyvänä, mutta Vihdin, Siuntion, Karkkilan, Lohjan ja Raaseporin vetovoima heikkenee.

Aro on moittinut Lohjan imagoa, joka ei houkuttele nuoria muuttajia.

Nuoret aikuiset kaipaavat moottoritien sijasta rataa, asuntomessut olisivat Aron mukaan ”loistava momentum”.

Elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo korostaa, että Lohjalla on jo tehty Aron kaipaamia ratkaisuja kaupunkikeskustan vahvistamiseksi.

Yhtenä merkittävänä hankkeena Puistosalo muistuttaa myös Paloniemeen suunnitellun varakkaiden kiinalaisten lomakylän.

– Se voi tuoda Lohjalle hyvinkin paljon tunnettavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 10. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.