Kennelliitto seuloo nyt rakennevikaisia koiria – Onko tämä "Cooperin testi" liian tiukka sairaille roduille?

Lyhytkalloisiksi jalostetuille koiraroduille on kehitetty kävelytesti, joka mittaa koiran todellista kuntoa. Kuvassa bostoninterriereitä. Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Terveysongelmat, erityisesti hengitysvaikeudet, ovat tuoneet eräät lyhytkalloiset koirarodutviime vuosina julkisuuteen. Näitä koirarotuja ovat muun muassa mopsi, bostoninterrieri sekä englannin- ja ranskanbulldoggi.

Lyhyestä kuonon ja nielun rakenteesta johtuvien ongelmien lisäksi esiintyy myös muita vakavia terveysongelmia: ihotulehduksia, antibioottiresistenssiä, lonkkaongelmia, halvauksia.

Jalostukseen on valittava terveitä koiria ja myös koiran ostajan on syytä pohtia valintaa perusteellisesti.

Suomen Kennelliitossa on nyt otettu käyttöön eläinlääkäreiden suunnittelema kävelytesti, jonka läpäistäkseen koiran pitää kävellä 1 000 metrin matka 12 minuutissa ja palautua suorituksesta 15 minuutissa.

Vauhti vastaa ihmisen reipasta kävelyvauhtia, mutta tämäkin on monelle lyhytkuonoiselle liikaa.

Rakenteesta johtuvat ongelmat ovat jalostuksen aiheuttamia ja sen avulla niistä voidaan myös päästä eroon.

– Jalostukseen on liiton mukaan valittava koiria, jotka pystyvät hengittämään normaalisti, joilla ei ole epänormaaleja ihopoimuja ja joilla on normaalit tuki- ja liikuntaelimet, Kennelliitto muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.