Minitalkkari-kokeilu laajenee – Pitkäaikaistyöttömiä jatkossa haravoimaan ja tekemään ikäihmisten lumitöitä

Lohjan pitkäaikaistyöttömiä mukaan lumitöihin ja haravoimaan.

Työttömät voivat jatkossa auttaa aurauksesta ikäihmisten porttikongeihin tulevien lumikasojen poistamisessa. Helena Soinio

Jukka Nurmilaakso

LOHJA | Lohja laajentaa ensi vuonna kuntouttavan työtoiminnan uutta minitalkkari-toimintamallia.

Kesäkuussa alkaneessa pilotissa pitkäaikaistyöttömät ovat tehneet tukitehtäviä, joilla he vapauttavat kaupungin omia resursseja muihin töihin.

Lohjan johtava sosiaalityöntekijä Teija Ristaniemi kertoo, että minitalkkariryhmässä on ollut yhteensä yli 30 pitkäaikaistyötöntä.

– Aamupäivisin osa ryhmästä tekee keskusta-alueella koulujen ja päiväkotien pihoissa ulkotöitä, siivousta ja siistimistä. Iltapäivisin toinen ryhmä on puistopuolen kanssa tehnyt risusavottaa.

Palvelualuejohtaja Pasi Perämäki näkee toiminnassa mahdollisuuksia laajentamiseen.

– Kiinteistönhoitajia voidaan vapauttaa bulkkityöstä.

Jo tulevana talvena minitalkkareita aiotaan hyödyntää apuna ikäihmisten lumitöissä ja keväällä haravoinneissa.

Ristaniemen mukaan minitalkkari-pilotissa on kyse uuden organisaation mukaisesta laajasta poikkihallinnollisesta yhteistyöstä.

Minitalkkari-pilottiin on palkattu ohjaajaksi ammattimies Kari Rautakoski ja apuohjaajaksi Timo Nylander

– Asiakasmäärä on jo niin suuri, että tarvitaan kaksi ohjaajaa. Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita ei saa jättää yksin vastuuseen tehtävistään. Nyt minitalkkarit ja työkalut voidaan myös kuljettaa kahdella autolla kohteisiin.

Pasi Perämäki kertoo, että minitalkkaritoimintaa on tarkoitus jatkaa ja laajentaa ensi vuonna.

– Suunnitelmissa on, että perustettaisiin ohjaustehtäviin myös toinen työpari, ja mukana olevien pitkäaikaistyöttömien määrä nostettaisiin 50:een.

Pasi Perämäki näkee etenkin kiinteistönhoidossa mahdollisuuksia siirtää kiinteistönhoidosta vastaavien rutiinitöitä minitalkkareille.

– Minitalkkarit osallistuisivat piha-alueiden talvihoitoon eli lumien luontiin ja hiekoitukseen. Näin se vapauttaisi kiinteistönhoitajia keskittymään esimerkiksi ilmanvaihtoon ja kattojen sekä rännien tarkistamiseen.

Kokonaan uusi idea on, että ryhmä ryhtyisi talvella tekemään ikäihmisten lumitöitä ja keväällä sekä syksyllä haravointeja.

– Tästä on palvelualuejohtaja Tuula Suomisen kanssa sovittu, että valmistellaan tähän toimintamalli parin viikon sisällä.

Käytännössä ikääntyneiden palvelualueelta tulisivat toimeksiannot autettavista asiakkaista.

– Esimerkiksi aurauksessa ikäihmisten pihaliittymiä tukkivat lumikasat ryhmä voisi käydä poistamassa.

– Itse olen miettinyt myös, että ihmiset voisivat netin kautta ilmoittaa roskaantuneista alueista, ja minitalkkariryhmät hoitavat siivouksen.

Pasi Perämäen mukaan myös Lohjan Seudun Työttömät ry:n kanssa on neuvoteltu, voisiko yhdistys olla mukana piha-alueiden hoidossa.

– Kun heillä on nyt tilat Nummentakana, niin on keskusteltu, voisivatko he tuolla alueella olla mukana kiinteistöjen talvikunnossapidossa.

Lohja on viime vuosina onnistunut nostamaan kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien määrää. Vuonna 2014 toiminnassa oli 88 henkilöä, viime vuonna 234 ja tänä vuonna määrä nousee yli 300:n.

– Olemme onnistuneet estämään sakkomaksujen kasvun, Teija Ristaniemi iloitsee.

Pasi Perämäen mukaan minitalkkari-kokeilu onkin esimerkki toiminnasta, jossa kaikki voittavat.

Kuntouttava työtoiminta

Kunnan on lain mukaan järjestettävä työttömän tueksi sosiaali- ja terveyspalveluja kuten kuntouttavaa työtoimintaa.

Nuorisotakuun lainsäädännön perusteella jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle on tarjottava työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Kunta osallistuu työmarkkinatukikustannuksiin yli 300 päivää työttömänä olleiden osalta.

Lohja maksaa vuosittain sakkona yli 1,5 miljoonaa euroa kuntouttavan työtoiminnan puutteellisesta toteutuksesta.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut