Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lohjan perhekeskuksista löytyy apua korona-arkeen – päivystävät puhelinnumerot löydät tästä!

Lohjan perhekeskusten palvelut ovat lapsiperheiden käytössä myös koronaviruksen mullistamassa arjessa.

– Ihmiset ja perheet reagoivat muuttuneeseen tilanteeseen hyvin eri tavoilla. Jos arki tuntuu vähänkään sakkaavan, kannattaa tarttua puhelimeen ja hakea apua. Yksin ei saa jäädä, neuvoo Lohja perhekeskusten päällikkö Eija Tommila.

Lohjalla on kaksi monialaista perhekeskusta, joihin on koottu neuvolan, perheneuvolan, ehkäisevän perhetyön ja kotipalvelun palvelut sekä terapia- ja kuntoutuspalvelut. Perhekeskus Purje sijaitsee Mäntynummella osoitteessa Mäntynummenkuja 7a ja Aurlahden perhekeskus Keskustan terveysaseman kainalossa osoitteessa Liessaarenkatu 2 L.

Palvelut ovat asiakkaille vapaaehtoisia ja kotipalvelua lukuun ottamatta maksuttomia.

Tommila huomauttaa, että ei tarvitse jäädä pohtimaan, osaako soittaa juuri oikeaan numeroon. Työntekijät osaavat kyllä neuvoa oikean henkilön avuksi.

Tilanteeseen nähden perhekeskuksista on pyydetty apua vähemmän kuin asiantuntijat ovat odottaneet.

– Kun ollaan tiiviisti perheen kesken, etätyö ja -koulu kuormittavat, on luonnollista kaivata omaa aikaa. Myös kumppanista voi kuoriutua esiin aivan uusia, yllättäviäkin piirteitä lähtien jo koronatilanteeseen reagoimiseen, sanoo johtava perheneuvoja Laura Cantell.

Hän kertoo, että osa perheterapiaa annetaan nyt entistä useammin etämenetelmien, kuten esimerkiksi Skypen välityksellä. Asiakkailta on tullut niistä hyvää palautetta. Tarvittaessa järjestetään myös lähivastaanotto.

– Yksi erityisryhmä ovat murrosikäiset nuoret, jotka taistelevat vapaudestaan. Tiedän, että heitä on tavattu esimerkiksi kävelylenkkien merkeissä, Cantell kertoo.

Neuvoloissa tilanne näkyy eri asiakasryhmissä hyvin eri tavalla. Raskaana olevat surevat, kun synnytyssairaaloissa tukihenkilön läsnäolo on rajattu vain synnytykseen. Äidit myös voivat pelätä korona-altistuksen vaikutuksia sikiöön.

– Koronatilanne on nyt melko rauhallinen. Olemme hoitaneet neuvoloissa ainoastaan raskaana olevia ja alle 1,5-vuotiaita lapsia, mutta jos leikki-ikäisistä on huolta, meille voi ilman muuta soittaa. 4- ja 6-vuotiaiden tarkastuskäyntejä olemme aloittelemassa uudelleen, sanoo osastonhoitaja Anita Lindevall.

Koululaisilla ja nuorilla on edelleen käytössä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palvelut. Niitä on Lindevallin mukaan myös käytetty.

– Kouluikäisillä terkkarin tarve on kasvanut. Moni haluaa tavata terveydenhoitajan nimenomaan fyysisesti, Lindevall kertoo.

Kotipalvelu tekee ehkäisevää perhetyötä. Vastaava ohjaaja Saija Saario sanoo, että sitä toteutetaan nyt perheitä kuulleen.

– Osa perheistä haluaa mieluummin etäohjausta, osan kanssa on lähdetty esimerkiksi ulkoilemaan ja siellä yhdessä käyty läpi vaikkapa lapsiperhearjen synnyttämiä tunteita ja etsitty ratkaisuja isompiin ja pienempiin pulmiin, Saario selvittää.

Jos vanhemmat tarvitsevat omaa aikaa, kotipalvelun työntekijä voi hoitaa lapsia.

Yhdessä selviydytään –sivusto on tueksi vanhemmille, joiden lapsilla ilmenee ahdistus- tai pelko-oireita koronapandemian aikana. Turun yliopiston luoma sivustoon löytyy linkki Lohjan kaupungin verkkosivuilta lohja.fi/ajankohtaiset.