Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Lohjalla valmistetaan siideriä heikosta omenasadosta huolimatta – panimo hakee ylimääräiset omenat kotipihasta

Siideriä valmistetaan heikosta sadosta huolimatta.

Jos omenat uhkaavat jäädä turhaan kotipihan puun alle, ne voi toimittaa Lohjan Paikkarinkadun keksitehtaan UG Brewery -panimolle. Panimo voi mahdollisuuksien mukaan myös noutaa omenat kotipihasta. Lahjoitetuista omenoista tehdään panimolla siideriä.

UG Brewerynyrittäjä Juhani Palttala sanoo, että tervetulleita ovat myös kolhiintuneet omenat. Parasta siideriä tulee kirpeistä ja hapokkaammista omenoista, mutta kaikki lajikkeet kelpaavat.

– Haluamme hyötykäyttöön ne omenat ja luonnonantimet, jotka muuten menisivät kaatopaikalle. Tuhannesta kilosta omenia syntyy noin 450 litraa siideriä. Voimme ottaa huoletta vastaan ainakin 3 000 kiloa omenoita.

UG Brewery antaa lisätietoja numerosta 050 596 9024.

Myös Perttilässä toimiva Top Fuel -panimo valmistaa siideriä tänä syksynä.

– Ostamme omenatiloilta niin sanottua talousomenaa, joka ei kelpaa kauppoihin myyntiin. Valmistamme luomuomenamehusta englantilaistyyppistä maalaissiideriä. Siinä ei ole käytetty mitään jälkimakeutusta tai suodatusta, Top Fuelin Olavi Porkka sanoo.

Ehkä siiderintekoa vierastetaan, koska kuivana siideri on hapanta.

Juhani Palttala muistuttaa, että siideriä voi helposti valmistaa myös kotona. Se on vaivattomampaa kuin oluen teko.

– Omenat mehustetaan, laitetaan käymisastiaan ja lisätään kuivahiiva. Samppanjahiiva on hyvä. Omenamehun ei tarvitse olla pastöroitua. Hyvä hiiva peittoaa pöpöt. Tai pöpöt tuottavat korkeintaan kiinnostavia aromeita. Kuukauden tai kahden päästä siideri pullotetaan ja se säilyy vuosia.

Alkoholia valmiissa siiderissä on Palttalan mukaan 5–6 prosenttia. Vahvuus riippuu lajikkeiden sokerimäärästä. Yleensä kaikki sokeri muuttuu alkoholiksi.

– Ehkä siiderintekoa vierastetaan Suomessa, koska kuivana siideri on hapanta, Palttala pohtii.