35 maassa neppaillut Sampo Karpo: "Pikkuautot ovat vastavoima suuruudenhulluudelle"

Sampo Karpo on vienyt neppisauton muun muassa Arizonaan Grand Canyonille. Sampo KarpoGrand Canyonilta Arizonasta

Annukka Vakkuri

Kuka muistaa neppisautot, kun hiekkalaatikolla kisattiin kenen auto pääsee ensimmäisenä maaliin, ikään katsomatta?

Reilu vuosi sitten Lohjalle puolisonsa kanssa muuttanut Sampo Karpo aikoo tuoda harrastuksen takaisin. Lohjalle on syntymässä oma neppisliiga.

Eikä kyse enää ole pelkistä aikeista, Karpo on tehnyt lajia tunnetuksi ympäri maailmaa ja perustanut muun muassa Melbourneen oman neppisjengin.

–Neppis on kivaa. Se ei ole kaupallista ja sopii kaikkiin kulttuureihin. Se on vastavoima materiaalille ja suuruudenhulluudelle. Olen nepannut kaikki ala-asteen välituntini, vuonna 1976 syntynyt mies muistelee.

Neppiksen suosio romahti videopelien tultua markkinoille 80- ja 90-lukujen taitteessa. Lajin suosio on ollut kasvussa jälleen 2000 -luvulta lähtien.

–Neppailu saa mielenkiintoisia vivahteita riippuen siitä kenen kanssa pelaa, lapsilla ja teekkareilla menee joskus tunteisiin, Karpo sanoo sisäänpäin kainosti hymyillen.

Suurelle yleisölle Sampo Karpo on tuttu 1990- ja 2000-luvulla tv:ssä pyörineestä Karpolla on asiaa tv -ohjelmasta.

–Olen kiitollinen, että sain tehdä isäni Hannu Karpon kanssa töitä ja samalla ohjelmaa, jonka tavoitteena oli viedä maata eteenpäin. Opin tuntemaan Suomen, jota en muuten tuntisi. Pidän tätä hyvin tärkeänä. Opin myös, että me olemme kovia valittamaan kaikesta, mutta toki valitttamisen aiheitakin oli ja on. Uskon, että isä sai työllään aikaan paljon enemmän hyviä asioita kuin esimerkiksi poliitikkona.

Myös toimittajana ja elokuvaohjaajana työskennellyt Sampo Karpo tienaa nykyään leipänsä markkinointiviestinnän start up -yrittäjänä.

–Olen päässyt urallani tekemään strategioita, brändimainontaa ja tapahtumia.

–Lähdin globaalista markkinointiviestinnän jättikorporaatiosta yrittäjäksi ja firmamme kehittää verkkomarkkinoinnin uusia mekaniikkoja - työni ja intohimonani on erilaisten tulosennätysten saavuttaminen. Ennätysten tekeminen vaatii usein haastavia juttuja ja tunnen, että olen sellaisessa mies paikallaan.

Neppailutuokion ja jutustelun jälkeen mies matkaa töihin pääkaupunkiseudulle, niin kuin joka arkipäivä.

–Tapaan tekijäoikeusjuristi Elina Koivumäen Ruoholahdessa, jonka jälkeen työskentelen asiakkaani sisältömarkkinoinnin parissa yhdessä koodarin ja tubettajien kanssa.

–Toimimme markkinoinnin uusien innovaatioiden kärkenä ja siksi työhöni kuuluu todella monenlaisia tehtäviä. Koska olemme uusi yritys, niin erilaisia hommia riittää enemmän kuin mihin on varaa palkata osaajia niitä tekemään.

Helsingistä Lohjalle mies muutti puolisoineen reilu vuosi sitten.

–Kun esikoinen ilmoitti tulostaan, tuli tarve hankkia vauvallekin sopiva asunto. Helsingin keskustan hinnoilla meillä ei ollut sellaiseen varaa ja löysimme mielettömän talon täältä Lohjalta läheltä keskustaa järven ja lammen välistä.

Työpäivän jälkeen kotona miestä odottaa vaimon lisäksi siis muutaman kuukauden ikäinen tyttölapsi.

–Minun heiniäni ovat lapsen iltapuuhat. Onneksi vauva on nukkunut yönsä melko hyvin, sanoo onnellisen oloinen Sampo Karpo.

Sampo Karpo

Syntynyt vuonna 1976 Nurmijärvellä.

Asuu Lohjalla Liisa-vaimon ja Kielo-tyttärensä kanssa.

Työskennellyt muun muassa toimittajana ja elokuvaohjaajana.

Nykyään toimii markkinointiviestinnän start up -yrittäjänä.

Valtakunnan virallinen ”neppiskunkku”. Nepannut 35 eri maassa ja perustanut Neppisjengin Torontoon.

Lohjan Neppisliigan osakilpailut tulevat näkyviin Facebookissa ryhmässä ja globaalissa neppisyhteisössä ”I also Neppis”.

Liittymällä sinne näkee kisat.

Haastattelusta poimittua: ”Rolexista ei ole hyötyä neppisradalla. Olen nähnyt, kun rutiköyhät ja pankkiirit neppaavat samalla radalla. Jos kaikki neppaisivat, syntyisi yhteys toisiimme, eli menisi ihan helvetin hyvin.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.