Lohja sai uusia oppaita helpottamaan vuoden kiireisintä aikaa

Etenkin Tytyrin Elämyskaivos on lisännyt Lohjan opastarvetta.

Lohjan uusilla oppailla oli syytä hymyyn todistustenjaossa tällä viikolla. Laura Roininen

Laura Roininen

Lohjan matkaopastilanne helpottui juuri sopivasti kiireisimpään aikaan, kun parikymmentä tuoretta opasta valmistui viimeviikolla.

–Heille on ollut tarvetta, rivimme ovat harventuneet ja välillä on ollut ongelma saada oppaita. Osa vanhoista oppaista on lopettanut esimerkiksi ikääntymisen tai paikkakunnalta muuton vuoksi, kurssilla pääopettajana toiminut Torsti Salonen kertoo.

Ennen uuden opaskurssin valmistumista Lohjan Oppaissa toimi 14 opasta.

Salosen mukaan opastarvetta on kasvattanut myös Tytyrin Elämyskaivos, jonne onkin koulutettu kaivokseen erikoistuneita kohdeoppaita.

Matkaopaskurssilla on opiskeltu muun muassa matkailutietoutta, opastustekniikkaa ja ryhmän kanssa toimimista. Kirjallisen kokeen läpäisemisen lisäksi tulevien oppaiden on suoritettava hyväksytysti bussitesti, jossa opastetaan liikkuvassa bussissa.

–Hyvä opas on ulospäinsuuntautunut ja tulee erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Hänellä on selkeä ulosanti ja laaja tietämys paikkakunnasta. Lisäksi hän seuraa aktiivisesti, mitä paikkakunnalla tapahtuu. Hän on oman paikkakuntansa markkinointihenkilö, joka osaa tuoda paikkakuntaa esille niin, että ihmiset tulisivat käymään uudestaankin, Salonen kuvailee.

Opaskurssilta valmistuneet vihtiläinen Satu Sunikka, forssalainen Jaana Välimäki ja lohjalainen Tarja Lönnström aikovat ruveta tekemään oppaan töitä jossain vaiheessa harrastuksenomaisesti.

–Meillä oli loistava porukka opiskelemassa, Lönnström kehuu.

Lohjalainen Virve Haahti on päässyt opaskurssilla täydentämään vanhaa työkokemustaan, sillä hän teki nuorena töitä hotelli- ja ravintola-alalla sekä matkaoppaana Euroopassa. Hän toimii Lohjan lisäksi myös Fiskarsin ruukin paikallisoppaana. Nyt hän aikoo ruveta tekemään opastuksia freelancerina.

–Länsi-Uusimaa on alueena huippu, vertaansa vailla oleva kokonaisuus.

Lohjan Oppaiden puheenjohtaja Jarmo Kuninkaan mukaan Lohjan suosituimmat kohteet ovat Tytyrin Elämyskaivos, Pyhän Laurin kirkko, Kaarteen sotamuseo ja Ojamon kartano.

Uusia oppaita

Lohjan matkailuoppaan peruskurssin järjestivät Hiiden opisto ja Lohjan oppaat ry.

Nyt valmistunut kurssi on Lohjalla kuudes.

Koulutus pohjautuu Opasliiton runkoon, joka paikallistetaan.

Koulutus sisälsi yhteensä 171 tuntia, joista itseopiskelua oli 42 tuntia.

Edellisestä kurssista on kulunut seitsemän vuotta.

Kun kurssin käymisen jälkeen suorittaa kolme opastusta hyväksytysti, on auktorisoitu opas. Kohdeoppaana voi toimia ilman auktorisointia.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut