Lohjan työttömien järjestämä lounas ja ruokajakelu muuttavat

Pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen ei näy yhdistyksen arjessa.

Pitkään työttömänä ollut graafikko Jari Jurvanen unelmoi työpaikasta. Tarja Sandholm pyörittää työttömien kahvilaa. Teemu Vestovuo

Henna Sotamaa-Leino

Lohjan Seudun Työttömien toiminta siirtyy kesällä, aikaisintaan heinäkuussa Nummentaustan koululle. Samaan paikkaan siirtyvät myös työttömien järjestämä lounas ja ruokajakelu.

–Uusi tila on ihan hyvä. Sinne täytyy tehdä jonkin verran muutoksia keittiöön, jotta saamme kunnon hellat ja kattilat, mutta muuten tila on toimiva, Lohjan Seudun Työttömien puheenjohtaja Sauli Mustonen kertoo.

Uusia toimitiloja on odotettu kauan, sillä nykyiset tilat Tynninharjulla, Sairaalatiellä ovat huonokuntoiset.

Tiloille on tarvetta, sillä toiminta on aktiivista. Yhdistyksen tekemällä lounaalla käy ruokailemassa päivittäin 50–60 yhdistyksen jäsentä ja ruoka-apua jaetaan joka arkipäivänä kello 12.15 alkaen. Ruoka-apua jonottaa päivittäin 60–120 henkeä, joskus jopa enemmän.

–Sen parin vuoden aikana, jonka itse olen ollut mukana, määrä on kasvanut selvästi, Mustonen kertoo.

Uutena toimintana Lohjan Seudun työttömät on aloittanut noin kuukausi sitten iltapäiväkahvilan, joka on auki tiistaisin ja torstaisin kello 13–15.30. Kahvila antaa mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen.

–Siellä voi juoda kupin kahvia ja lukea lehdet, Mustonen vinkkaa.

Tilastot kertovat pitkäaikaistyöttömyyden vähentyneen, mutta miltä tilanne näyttää arjessa?

–Meidän toiminnassamme ei näy muutosta entiseen. Tilanne näyttää samalta kuin ennenkin, Sauli Mustonen toteaa.

Mustosen mukaan kynnys hakea töihin on korkea, jos on ollut pitkään työttömänä. Työnhakijat törmäävät edelleen myös ikärasismiin.

– Itsellänikin on kokemusta siitä, että yli 50-vuotiaan on vaikea saada töitä, vaikka olisi millaista työkokemusta Jos iän jättäisi sanomatta, voisi olla mahdollisuus, Mustonen toteaa.

Mustonen arvioi, että työllisyystilastoissa ei näy koko totuus. Piilotyöttömyys ei tilastoidu.

–Kuntouttava työtoiminta ja työkokeilut pudottavat ja kaunistavat lukuja, samoin kuin palkkatuki.

Lohjan Seudun työttömissä on tällä hetkellä 3–4 henkeä työkokeilussa, kuntouttavassa työkokeilussa 6 asiakasta ja palkkatuella työllistettynä 11 asiakasta. Ruoka-apu- ja lounastoiminnan lisäksi he tekevät muun muassa pihatöitä sekä pienimuotoisia remonttihommia. Muuttoapua he antavat toimeentulotuen varassa eläville. Sauli Mustonen muistuttaa, että esimerkiksi muutto- ja pihatyöavun tarvitsijat voivat olla yhteydessä suoraan Lohjan Seudun Työttömiin.

Vapaaehtoistyötä yhdistyksessä tekee päivittäin 5–10 henkilöä. Yksi heistä Sauli Mustonen, joka on ollut Lohjan seudun työttömien puheenjohtajana tammikuun puolesta välistä alkaen.

–Työ on ollut antoisaa. Ihan täydestä työstä tämä käy, vaikka tästä ei palkkaa maksetakaan.

Uutisen takana

Työttömien määrä on laskenut Lohjalla ja kaikkialla läntisellä Uudellamaalla. Lohjan työttömyysprosentti on nyt 11,3. Raaseporissa se on 9,8 prosenttia, Vihdissä 8,7, Inkoossa 7,9 ja Siuntiossa 5,7.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut koko Uudenmaan ely-keskuksen alueella vuodessa 10,1 prosenttia.

Alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut vuodessa 1531 hengellä eli 15,5 prosentilla. Uudenmaan ely-keskuksen alueella oli maaliskuun lopussa yhteensä 86 659 työtöntä työnhakijaa. Se on 8,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Koko Suomen työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun lopussa yhteensä 317 300 työtöntä työnhakijaa. Se on 33 700 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 14 900:lla.

Työttömistä työnhakijoista oli miehiä 180 500 (57 prosenttia ) ja naisia 136 700(43 prosenttia).

Vuorottelu- vapaansijaisena oli 3 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilasto

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut