Ensimmäiset homoparit hakeutuneet adoptioneuvontaan – "Käytännössä erittäin hankalaa ellei mahdotonta"

Perheen ulkopuolinen adoptio: "Mies- ja naisparien uusi oikeus on teoreettinen".

Ensimmäiset samaa sukupuolta olevat avioparit ovat hakeutuneet adoptioneuvontaan toiveissaan perheen ulkopuolinen adoptio. Mies- ja naisparien avioliitot ja siten myös perheen ulkopuoliset adoptiot tulivat mahdollisiksi, kun uusi, tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan maaliskuun alusta.

–Meille on tullut muutama samaa sukupuolta oleva pariskunta adoptioneuvontaan. Sekä mies- että naispareja, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Aulikki Haimi-Kaikkonen Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Virasto vastaa sekä helsinkiläisten että vantaalaisten adoptioneuvonnasta.

–Neuvonnassa on yksi pariskunta, kertoo puolestaan kehittämispäällikkö Kaisa Tervonen-Arnkil Pelastakaa Lapset ry:stä.

Pelastakaa Lapset antaa adoptioneuvontaa monien kuntien puolesta. Palvelua ostavat järjestöltä esimerkiksi Espoo, Tampere, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio ja Joensuu.

Adoptioneuvonta lasta toivoville kestää noin vuoden, ja se on edellytys adoptioluvan hakemiselle.

Homo- ja lesbopareja olisi ainakin teoriassa voinut hakeutua neuvontaan enemmänkin. Väestörekisterikeskuksen mukaan tasa-arvoiseen avioliittoon asteli maaliskuussa 857 paria: maistraateissa muutettiin 770 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 87 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Tilanne ei yllätä adoptioneuvonnan antajia.

–Asia on uusi. Ihmiset toimivat siinä tahdissa kuin se on heille ajankohtaista ja tärkeää. Ryntäystä ei odotettu, sanoo Tervonen-Arnkil Pelastakaa Lapsista.

Sateenkaariperheet ry:n hallituksen puheenjohtaja Krister Karttunen luonnehtii samaa sukupuolta olevien parien oikeutta perheen ulkopuoliseen adoptioon teoreettiseksi.

–Se on nyt lain mukaan mahdollista, mutta käytännössä erittäin hankalaa ellei mahdotonta, Karttunen arvioi.

Hän perustelee näkemystään sillä, että kotimaassa lapsia tulee adoptioon vähän ja kansainvälisessä adoptiossa suurin osa suomalaisten palvelunantajien yhteistyökumppaneista ulkomailla ei ota vastaan samaa sukupuolta olevien hakemuksia. Vaikka Suomessa ei pantaisi adoptiota haluavia pareja järjestykseen sukupuolen perusteella, niin luovuttajamaa ehkä panee ja se ratkaisee.

–Useimmat pariskunnat tietävät tilanteen eivätkä lähde edes yrittämään. On henkisesti rasittavaa vain elätellä toivoa.

Karttusen mukaan homo- ja lesboparien keskuudessa olisi kuitenkin kysyntää asialle.

–Ilman muuta, esimerkiksi miespareilla. Monet miesparit haluaisivat lapsia. Käytännössä se tarkoittaa usein sitä, että ollaan yhteistyössä naisten kanssa (lapsen saamiseksi).

Karttunen toivoo, että suomalaiset adoptiotoimijat yrittäisivät löytää maailmalta enemmän kumppaneita, jotka suostuisivat antamaan lapsia samaa sukupuolta oleville pareille.

–Ajatus ei ole kohdannut vastustusta, mutta se ei vain onnistu helposti.

Ihmisoikeusjärjestö Seta arvioi, että adoptio jää samaa sukupuolta olevilla pareilla harvinaiseksi väyläksi vanhemmuuteen. Yksittäisille perheille siitä saattaa kuitenkin tulla tie lapsiperheellisyyteen.

Yhdessä vain aviopuolisot

Adoptoida voi yksin tai avioparina 25–50-vuotiaana. Lapsen ja adoptionhakijan välinen ikäero voi olla 18 –45 vuotta.

Yhdessä voivat adoptoida vain aviopuolisot. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät ovat voineet adoptoida perheen sisäisesti vuodesta 2009.

Adoptioneuvontaa antavat kunnat ja Pelastakaa Lapset. Adoptiolupaa haetaan kotiselvityksellä adoptiolautakunnasta.

Kansainvälisen adoption edellytyksenä on myös adoptiopalvelunantajan asiakkuus. Palvelua antavat Helsingin kaupunki (ei ota uusia asiakkaita), Interpedia ja Pelastakaa Lapset.

Lapsen odotusaika vaihtelee suuresti.

Lähteet: Interpedia, Pelastakaa Lapset, Valvira

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut