Aluetoimikuntia tarvitaan, mutta osa ehdokkaista pettyneitä: Näpertelyä ja näennäisdemokratiaa

Kuntavaaliehdokkaiden enemmistö

LOHJA | Nykyisenlaisia aluetoimikuntia tarvitaan Lohjalla jatkossakin. Tätä mieltä on ylivoimainen enemmistö Länsi-Uusimaan vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista.

Vastanneista ehdokkaista 76 prosenttia oli eri mieltä väitteestä, jonka mukaan nykyisenlaisia aluetoimikunta ei Lohjalla tarvita. Väitteeseen vastasi 263 ehdokasta, heistä 184 oli vaalikoneen väitteen kanssa eri mieltä.

Aluetoimikunnilla on tärkeä rooli eri alueiden erityispiirteiden esiin tuomisessa ja vaikuttamistyössä, perustelee Lassi Huhtala (kesk.). Hänen mielestään toimikuntien merkitystä pitää pikemminkin kasvattaa.

Karjalohjalaisen Kirsi Mantua-Kommosen (vihr.) mielestä aluetoimikunta on ainakin Karjalohjalla ollut erinomainen kanava toteuttaa lähidemokratiaa.

Lähidemokratiamalli kaipaa kuitenkin kehittämistä, kriittisistä kommenteista päätellen.

–Näpertelyä ja näennäisdemokratiaa, kritisoivat Mika Sevon(ps.) ja Mika Herpiö (kok.) Lohjan aluetoimikuntia. Erityisen kriittisesti aluetoimikuntamallia kommentoi kokoomus.

–Nykyinen malli ontui jo alussa. Liian niukat kansalaispiirit saatiin aktivoiduiksi alueidensa kehittämistä edistämään, Jan Henriksson (kok.)

–Aluetoimikuntien rooli on jäänyt aika kevyeksi ja marginaaliseksi, Juhana Salmenpohja (kok.).

Pekka Luoma (kok.) huomauttaa, että luottamushenkilöt on valittu päätöksentekoa varten, joten demokratiavajetta ei siltä osin ole.

Osa kriittisistä näkemyksistä kumpusi siitä,että aluetoimikuntien esityksiä ei ole huomioitu. Näin perustelee muun muassa Hannele Maittila (ML).

–Aluetoimikuntien kannanotoilla ei ole ollut Lohjan päätöksenteossa arvoa, hän toteaa.

Teuvo Laine (ML) on samaa mieltä.

–Luottamusmiehet eivät kuuntele toimikuntien mielipiteitä.

Pirjo-Leena Forsström (sd.) on myös sitä mieltä, että aluetoimikunnat ovat näennäisdemokratiaa.

Riikka Slunga-Poutsalon (ps.) huomauttaa, että aktiviinen asukasyhdistys saa ajettua oman alueensa asioita läpi ilman tehtyä byrokratiarakennettakin. Hän mainitsee esimerkkinä oman alueensa asukasyhdistyksen.

Lähidemokratia Lohjalla on nuorta, ja kehitettävää on, toteaa Lotta Paakkunainen (kesk.).

–Lähidemokratia on tarpeellinen viestintäväylä kuntalaisten ja kunnan sekä sen päättäjien välillä, Paakkunainen kommentoi.

Jari Väre (sd.) viittaa myös siihen, että aluetoimikuntien toiminta on vasta kehittymässä.

Markku Kurki (vas./sit.) arvioi, että aluetoimikunnat ovat tärkeitä kaukana keskustasta sijaitsevien taajamien asioiden käsittelylle.

Hannu-Pekka Sinervän (sd.) mielestä aluetoimikuntia tarvitaan, mutta rajoitetummin kuin nykyisin.

Sote-uudistuksen myötä, kun hallinto siirtyy suurempiin kokonaisuuksiin lähidemokratian toimivuus on tärkeää, toteaaMaija Wikström (vas.).

Jussi Patinen (kok.) viittaa myös soteen.

–Mikäli sote-uudistus toteutuu, pienenee luottamusmiespaikkojen määrä entisestään kaventaen kunnallisen demokratian toteutumista, hän huomauttaa. Aluetoimikuntien olemassaolo on tästä näkökulmasta perusteltua, Patinen toteaa.

Paikallistuntemuksen vuoksi aluetoimikunnat ovat ehdottoman hyvä asia Raimo Rissasen (kd.) ja Esko Palomäen (kd.)mielestä.

Aluetoimikunnat

Aluetoimikunnat ovat Lohjan lähidemokratiamallin perusta.

Toimikunnat valittiin avoimissa ”kansankokouksissa” keväällä 2013.

Aluetoimikuntia on kahdeksan: Pusulan, Nummen, Sammatin, Karjalohjan, Etelä-Lohjan, Valtaväylien, kaupunkeskustan ja Routio-Paloniemi-Karstu.

Aluetoimikuntien kokoukset ovat pääsääntöisesti julkisia.

Jokaisesta aluetoimikunnasta on kaksi edustajaa alueiden johtokunnassa, johon kuuluu myös johtavia luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita.

Johtokunnan tekemät esitykset on käsiteltävä kaupunginhallituksessa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut