Raasepori on kasvava kulinaarinen keskus – "Meillä pystyy syömään hyvällä omallatunnolla"

Karjaa Monipuoliset ravintolat yllättävät

Köttkontrollen-ravintolan kokki Rasmus Dufholm kehuu raaseporilaista Ägras-giniä. Keittiömestari Samuel Mikander lupaa, että tarjolla on ilmakuivatun kinkun lisäksi myös paikallisesti tuotettua lihaa. Meatbarin seinämaalauksen on tehnyt taiteilija Petri Horttana eli Peta von Karis. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Karjaalla on kokoonsa nähden paljon kunnianhimoisia ravintoloita, joihin tullaan syömään kauempaakin. Liharuokiin erikoistuneen Köttkontrollenin (Koulukatu 10) keittiömestari Samuel Mikander ja kokki Rasmus Dufholm sanovat, että koko Raasepori on kasvava kulinaarinen keskus. Muutos on ollut viime aikoina nopea. Tekijät ovat määrätietoisia.

–Minulta on kysytty, miksi en perusta ravintolaa Stadiin, koska olen täynnä intohimoa. Haluan kehittää kuitenkin Raaseporia, vaikka siihen menisi 20 vuotta, Suomen kokkimaajoukkueeseenkin kuulunut Mikander pohtii.

Meillä pystyy syömään hyvällä omallatunnolla.

Köttkontrollen tekee tiivistä yhteistyötä muiden lähialueen ravintoloiden ja ruuantuottajien kanssa. Ajatuksena on saada hyvä kiertämään.

– Kun käytämme paikallista leipomoa, tuemme samalla raaseporilaisia työntekijöitä. Meillä pystyy syömään hyvällä omalla tunnolla. Samalla voi auttaa meitä auttamaan muita.

Köttkontrollen uudistui vuoden vaihteessa. Alakerran putiikki muuttui tapaskokoisia annoksia ja paikallisia oluita tarjoavaksi Meatbariksi. Asiakkailla on kuitenkin yhä mahdollisuus ostaa lihaa kotiin riiputuskaapeista. Yläkerran rustiikkiin gastropubiin mahtuu noin 40 asiakasta. Tarjolla on lihaisia ruokia pihveistä isoihin lihalajitelmiin. Rapeaksi puffattu siankamara ja pekonimajoneesi ovat merkki huippuun viritetystä ruuanvalmistustaidosta.

La Colinassa (Korkeavuorenkatu 20) valmistaudutaan kuumaan kesään. Yrittäjä Pablo Flores ja kokki Sabi Rusev ovat ottaneet jo hiiligrillin talviteloilta ja sytyttävät sen terassilla aina kevätsäiden salliessa. Siinä valmistuu Latinalaisen Amerikan makuja. Liha- ja vegaaniruokien reseptit ovat muun muassa Meksikosta, Argentiinasta ja Floresin kotimaasta Ecuadorista.

Flores sanoo, että eksoottiselta kuulostava ruoka on lopulta hyvin tuttua.

– Esimerkiksi lehtipihviä valmistetaan kaikkialla maailmassa. Meillä sen kanssa vain tarjoillaan salsaa ja voinapin tilalla on avokadoa.

Tuoreiden avokadojen käyttö on La Colinalle kunnia-asia. Floresin mukaan asiakkaat itkevät ilosta, kun he ovat maistaneet itse valmistettua guacamolea.

Ei tarvitse pelätä, jos välillä on hiljaista.

Emma Madsén,19, on yksi Karjaan uusimmista yrittäjistä. Hän avasi joulukuussa Ingalills-salaattibaarin (Kauppiaankatu 9). Viime keväänä kokiksi valmistunut Madsén suunnitteli yritystään koko kouluajan eli kolme vuotta. Tarjolla on muun muassa itse koottavia salaatteja, piirakoita, kakkuja ja smoothieita.

–Teemme lähes kaiken itse. Työllistän yhden henkilön ja lisäksi töissä on yksi harjoittelija.

Perhe on ollut Emma Madsénille iso tuki yritystä perustettaessa. Robin-veljellä on muuttopalveluyritys ja Camilla-äidillä Milla’s Boutique -vaateliike.

–Mukavaa, että Emman salaattibaarissa on ollut nyt paljon asiakkaita. Olen kannustanut ja sanonut, ettei tarvitse pelätä, jos välillä on hiljaista. Se kuuluu asiaan, äiti kertoo.

Päivittäin Karjaan lounas-ravintoloissa ruokailevalla Eeva-Kaisa Hännisellä on kattava kokemus kaupungin tarjonnasta.

–Nyt tulin syömään La Colinaan, koska haluan syödä paljon ja kevyttä. Täällä on hyvä hinta-laatusuhde. Nakkifaija (Kauppiaankatu 22) on fish and chips -annoksen ystäville. Tuhtia ruokaa tarjoavassa Serendipityssä (Kauppiaankatu 30) tunnelma on kuin Afrikassa.

Hännisen huomion on herättänyt KW-ravintolan (Korkeavuorenkatu 12) ensi lauantain tempaus.

–Työntekijät vaihtavat siellä rooleja. Kokit ovat tarjoilijoita ja tarjoilijat kokkeja.

–Myös Brasserie (Kauppiaankatu 3) tarjoaa korkealuokkaista ruokaa. Laadusta hyvät pisteet.

Viikonloppuisin Hänninen nauttii keskustan ulkopuolella olevan ABC Karjaan (Lepinpellonkatu 2) tunnelmasta.

–Se on kauempana, niin samalla tulee liikuntaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. 30 vuotta sitten avattua Karjaan Shelliä uudistetaan kahdella miljoonalla eurolla 8.3.2017 13:46

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut