Lukiolaisten opinnot jatkuvat lukuvuoden loppuun asti etänä – Ylioppilasjuhlien aika on aikaisintaan elokuun lopussa

Ylioppilasjuhlat siirtyvät tältä keväältä. Katja Juurikko / Arkisto

Minna Harmaala

Lukiot ovat pysymässä etäopetuksessa lukuvuoden loppuun ainakin isoissa kunnissa ja kaupungeissa.

Tämä selviää kyselystä, jonka Kuntaliiton lukiokoulutuksen erityisasiantuntija Kyösti Värri teki maanantaina heti, kun hallitus oli ilmoittanut poistavansa etäopetusmääräyksen.

Kyselyn 18 vastaajasta 17 suunnitteli pysyvänsä etäopetuksessa ja yhdellä suunnittelu oli vasta käynnistymässä.

– Osa, kuten Tampereen kaupunki, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia, olivat tehneet päätökset jatkaa etäopetuksessa jo huhtikuussa. Osalla taas päätösvalmistelu oli parhaillaan menossa, Värri kertoo sähköpostitse.

20 suurimman koulutuksen järjestäjän oppilaitoksissa opiskelee lähes joka toinen Suomen lukiolainen.

Tiistaiaamun kyselyn jälkeen monet lukiokoulutuksen järjestäjät ovat ehtineet päättää opetuksen jatkamisesta 14. toukokuuta jälkeen.

– Esimerkiksi kolme suurinta lukiokoulutuksen järjestäjää –  Helsinki, Espoo ja Oulu – ovat ilmoittaneet jatkavansa pääasiassa etäopetuksessa. Näin toimivat myös muun muassa Kouvola, Lahti, Lappeenranta, Seinäjoki ja Turku, Värri kertoo.

Päätöksiä etäopetuksen jatkamisesta on tullut myös pienemmiltä koulutuksen järjestäjiltä.

Kyösti Värri kirjoitti etäopetuksen jatkumisesta tiistaina Kuntaliiton sivuilla olevassa blogissaan.

Värri huomauttaa kirjoituksessaan, että vaikka lukiot pääsääntöisesti ovat etäopetuksessa, siihen saattaa sisältyä erilaisia variaatioita. Esimerkiksi kokeita, opiskelijan erityistä tukea tai lukioon valmistavaa koulutusta saatetaan järjestää koulullakin.

– Asiat ratkaistaan paikallisesti – lukiot ja lukiokoulutuksen järjestäjät kykenevät huolehtimaan koulutustehtävästään myös toukokuun lopulla, Värri linjaa blogissa.

Peruskoulujen on siirryttävä 14. toukokuuta lähiopetukseen, kun hallituksen valmiuslain perusteella antaman sovellusasetuksen voimassaolo päättyy.

Lukioiden tilanne on kuitenkin erilainen, sillä lainsäädäntö mahdollistaa etäopetuksen normaalitilassakin. Myös hallitus on suositellut, ettei lukioissa palattaisi tällä lukukaudella enää lähiopetukseen.

Päättäjäisjuhlia voidaan Kuntaliiton suosituksen mukaan järjestää tänä keväänä virtuaalisesti, mutta suuremmat ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat siirtyvät myöhempään ajankohtaan.

– Lukiot ovat hyvin laajasti toimimassa Kuntaliiton ja muiden koulutuksen järjestäjien huhtikuisen suosituksen mukaisesti ja näillä näkymin elokuun viimeisestä viikonlopusta on tulossa kevään ylioppilaiden ja ammattiin valmistuvien juhlaviikonloppu, Kyösti Värri kertoo.

Hänen mukaansa juhlia kannattaa järjestää paikallisten olosuhteiden mukaisesti. Esimerkiksi venetsialaisia juhlivilla paikkakunnilla ylioppilasjuhlat voi järjestää niiden yhteydessä.

– Tällä hetkellä ehkä jännittävin asia on, millaisia koronaepidemiasta johtuvia rajoituksia elokuun lopulla on. Mikäli kevään ylioppilaiden juhlistaminen ei onnistu tuolloin, on suosituksessamme takaporttina syksyn yo- ja itsenäisyysjuhla joulukuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa
 7. Vakella yli 200 potentiaalista ilmastorahaston investointikohdetta, mutta raha ei vielä liiku hallituksen linjausten puuttumisen takia
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista
 12. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana, ei uusia kuolemantapauksia
 13. Faces-festivaali toteutuu Karjaalla ilman aitoja ja pääsymaksuja
 14. Helmikuussa alkanut esitutkinta ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasiassa valmistui – esitutkintapöytäkirja määrä toimittaa tänään valtakunnansyyttäjän toimistoon
 15. Mercedes-Benz aloittaa neuvottelut Ranskan Hambachin tehtaansa myynnistä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 5. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 6. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 7. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 8. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 11. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 12. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 13. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 14. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 15. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.