Tosissaan, mutta ei vakavasti ­–Virkkalan Torvisoittokunta on rento 20-vuotias

13-miehinen

Virkkalan Torvisoittokunnassa on tällä hetkellä 13 soittajaa.

Maijaliisa Valkonen

VIRKKALA|Eivätpä arvanneet Jari Sikander ja Simo Parviainen, missä olisivat 20 vuoden kuluttua, kun kävivät 1990-luvun puolivälissä tutkimassa Virkkalan VPK:n vinttiä. Pari viikkoa sitten Sikander, Parviainen ja tusina muuta Virkkalan Torvisoittokunnan reipasta soittajaa esiintyivät Tallinnan Laululavalla kokoonpanon 20-vuotisen taipaleen kunniaksi. Väliin mahtuu paljon iloisia keikkoja ja ahkeraa harjoittelua.

90-luvun puolivälissä Sikander ja Parviainen, silloiset työkaverit Asemanpellon koululta, olivat saaneet vihiä, että Virkkalan VPK:n vintillä lojui vanhoja torvia.

–Haimme torvet vintiltä, ja pian soitimme Virkkalan liikenteenjakajalla. Minulla oli jonkin verran soittokokemusta, sillä olin nuorena soittanut Urjalan nuoriso-orkesterissa trumpettia. Simolla taas ei ollut minkäänlaista soittokokemusta, Sikander naurahtaa parikymmenen vuoden takaiselle muistolle.

Esa Koskinen innostui miesten soittamisesta ja sanoi, että voisi tulla mukaan. Niinpä Koskinen haki Virosta itselleen alttotorven.

–Me kolme sitten mietimme, että laitamme pystyyn torvisoittokunnan. Mukaan tulivat vielä Kaarlo Törmi ja Tapio Leppikangas Kokoonnuimme tällä viiden hengen porukalla 21. tammikuuta 1996 ja päätimme, että perustamme Virkkalan torvisoittokunta ry:n, Sikander kertoo.

Torvisoittokunnan perustaminen oli Sikanderin mukaan enemmänkin vitsi.

–Olin ainoa, joka olin suurinpiirtein soittanut torvea. Siitä se kuitenkin lähti. Keväällä 96 soitimme jo ja ensimmäinen virallinen keikka oli Virkkala-päivillä 1996.

–Pikkuhiljaa mukaan alkoi tulla oikeitakin soittajia. Emme ajatelleet, että meistä tulisi mikään musiikillisesti hieno bändi, soittaminen oli meille ihan vain harrastus.

Torvisoittokunnan kokoonpanossa on 20 vuoden aikana ollut yhteensä 43 soittajaa, jotka ovat olleet mukana ainakin yhdellä keikalla.

–Meillä ovat soittaneet esimerkiksi Mika Mäkelä, joka oli pitkään Arttu Wiskarin bändin rumpalina, sekä Esko Mäki, joka soitti pitkään Neljänsuorassa. Hienoa, että tällaiset soittajat ovat suostuneet tulemaan mukaan maineen menetyksen uhallakin, Sikander nauraa.

Tuoreen torvisoittokunnan innokkaat soittajat miettivät 90-luvun lopulla, että torvisoittokunta ja vappu kuuluvat ehdottomasti yhteen. Ensimmäinen vappukeikka oli vuonna 1998, eivätkä soittajat ole sen jälkeen vapaata vappua viettäneet. Vappupäivä on nykyään torvisoittokunnan kiireisin päivä, bändillä oli silloin peräti neljä keikkaa Lohjalla.

–Bussi hakee kaikki aamulla yhdeksältä kotiovelta ja tuo illalla takaisin. Ensin menemme hautausmaalle, missä aloitamme soittamisen klo 11. Vappumarssi alkaa klo 12 ja soitamme sielläkin. Heti pian marssin jälkeen soitamme torilla muutaman kappaleen ja klo 14:ksi olemme siirtyneet Opus K:hon ja soittaneet siellä klo 16:een. Yleensä olemme vielä menneet illalla jonkun kotiin soittamaan ja häiritsemään naapureita, Sikander virnistää.

Vapun lisäksi soittajilla on ollut kysyntää myös Virkkala-päivillä elokuussa, ja viime vuosina myös Menneen ajan markkinoilla sekä Lohjan joulukadun avajaisissa.

Entä se keikka Tallinnan Laululavalla?

–Tuli ajatus, että hei, nyt lähdetään keikalle Tallinnan laululavalle. Otimme etukäteen selvää, että siellä ei ollut muuta tilaisuutta tuolloin. Meitä oli paikalla 25 henkeä, perheemme olivat yleisönä.

Parasta Sikanderin mielestä torvisoittokunnassa soittamisessa on ehdottomasti hyvä porukka.

–Sekä se, että tätä tehdään tosissaan, mutta ei vakavasti. Kaikilla pitäisi olla rento ote, eikä kenelläkään olisi tunne, että treeneissä pitäisi käydä väkisin.

Virkkalan Torvisoittokunnan 20-vuotisjuhlakonsertti la 19.11. klo 15 Järnefeltin koulun auditoriossa (Helsingiuksentie 56, Virkkala). Vapaa pääsy, käsiohjelma 5­–10 e. Virkkalan Torvisoittokunnasta kertovat näyttely Virkkalan kirjastossa pe 18.11. asti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut