Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"

KESÄRETKI Josefiinan aittaan tullaan ostoksille ympäri Suomen. Puoti on myös hyvä paikka kahvihetkelle.

Virkkalalainen Irma Jääskeläinen ihastui Josefiinan aitassa myytävään pellavamekkoon. ”Nukuin ensin yön yli ja palasin heti aamulla, ettei kukaan ennättäisi ostaa ihanuutta.” Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Josefiinan aitta on noussut viimeistään tänä kesänä suosituksi lohjalaiseksi matkailukohteeksi. Pellavavaatteisiin ja antiikkiin erikoistunut pieni puoti sijaitsee Hankoon johtavalla tiellä ennen Lohjansaareen kääntyvää risteystä. Rakennus on täynnä historiaa.

– Tässä paikalla on ollut Lohjan alueen yksi vanhimpia kyläkauppoja. Josefiinan aitta on avattu kaupan vanhaan varastoon. Asiakkaita on käynyt tänä kesänä niin paljon, etten ole ennättänyt kertoa ihan jokaiselle erikseen paikan mielenkiintoisesta historiasta, kaupan emäntä Iiris Kosunen kertoo.

Josefiinan aitassa kiehtoo mutkattomuus ja maalaisuus.

Eija Johansson

Aitassa on myynnissä antiikkia ja nostalgisia sisustustavaroita aina 1970-luvulle asti. Helsinkiläiset Juha ja Paula Vartiainen ajavat kaupan pihaan vuoden 1963 Buick LeSabre -avoautolla.

–Olimme Lohjansaaren Martinpihalla Marilyn Monroe -musikaalissa. Rock n Roll -jutut kiinnostavat. Etsimme Sorsakosken valmistamia veitsiä ja haarukoita Somerolla sijaitsevalle mökille.

Avoautolla pihaan saapuu myös espoolainen Bianca Messia de Prado-Wikström Tämä on hänelle kesän neljäs vierailu.

–En oikein viihdy ostoskeskuksissa. Käyn mieluummin täällä. Tutustuin Iirikseen keväällä Messukeskuksen puutarhamessuilla, kun hän esitteli aittaa. Osasto erottui muista. Josefiinan aitassa on paljon kivoja vaatteita. Niistä löytyy paljon kokoja. Vaatteissa on hyvät leikkaukset.

Myös riihimäkeläisestä Eija Johanssonista on tulossa kanta-asiakas. Hän sanoo, että aitta on hyvällä paikalla matkalla Hankoon.

–Toissa kesänä ostin täältä tunikan, jota käytän mielelläni. Pellavavaatteet ovat hyviä. Josefiinan aitassa kiehtoo mutkattomuus ja maalaisuus.

Iiris Kosunen sanoo, että paikalla käy yhä enemmän sellaisia ihmisiä, joille Josefiinan aitta on lomamatkan varrella. Huomattava osa asiakkaista on kauempaa tulleita.

Toki myös lohjalaiset aitan tietävät.

Virkkalassa asuva Irma Jääskeläinen oli miettinyt pellavaisen kukkamekon ostamista yön yli.

–Aamulla mies sanoi, että käy ihmeessä ostamassa ennen kuin joku muu ennättää. Tässä voin juhlia syntymäpäivää syyskuussa ja lokakuussa hääpäivää. Tulee 51 vuotta täyteen.

–Pellavavaatteissa kiehtoo viileys, eikä materiaali hiosta. Katso, kuinka paljon yksityiskohtia! Taskut ja kaikki. Otan tämän myös ulkomaanmatkalle, hän iloitsee.

Jääskeläinen käy puodissa usein.

– Täällä on paljon houkutuksia, mutta vain kahvihetkenkin voi viettää pihalla.

Josefiinan aitta on auki elo- ja syyskuun taitteeseen. Jouluna aitta muuttuu Joulupuodiksi. Ensi viikonloppuna aitalla on Pellavapäivät. Paikalla Alpaca fuenten alpakoita ja alpakanvillasta valmistettuja tuotteita ja lankoja.

Josefiinan aitta

Josefiinan aitta on vanhan sekatavarakaupan entinen varasto. Iiris Kosusen perhe asuu sekatavarakaupan tiloihin rakennetussa asunnossa.

Jönsbölen alueen ensimmäinen kyläkauppa perustettiin 1800-1900-luvun vaihteessa. Aitta on rakennettu vuonna 1892.

Kauppa sijaitsi Kuninkaantien varrella ja kyläläisillä oli tapana tavata kaupalla ja vaihtaa kuulumisia ostoksia tehdessään.

Paikalla on toiminut myös Säästöpankki.

Nimi kesäpuodille tulee Iiris Kosusen siskontytön toisesta nimestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.