LÄNSI-UUSIMAA | Parhaillaan meneillään olevalta hiljaiselta viikolta löytyy hauskasti nimettyjä viikonpäiviä. Tänään eletään tikkutiistaita ja huomenna koittaa kellokeskiviikko.
Mihin hiljaisen viikon päivien nimet pohjautuvat, kappalainen Horst Gripentrog Lohjan seurakunnasta?
– Nimiin ovat vaikuttaneet uskonto, kansanperinne ja ihmisten arkinen elämä. Monen nimen takana on uskomuksia siitä, että jonkin askareen tekeminen tiettynä päivänä tuo onnea.
– Ennen pääsiäisviikolla oli enemmän merkitystä kuin nykyään. Hiljaista viikkoa haluttiin kunnioittaa ja mietittiin tarkemmin, mitä voi tehdä ja mitä ei. Perinteisesti on ajateltu, ettei hiljaisella viikolla saa rymytä eikä tehdä liian raskasta työtä.
Mitä tarkoittavat pääsiäisviikon aloittavat malkamaanantai, tikkutiistai ja kellokeskiviikko?
– Malkamaanantain aihe on kärsivä Kristus. Nimen pohjana on verbi malkata, joka merkitsee pisteliäästi puhuttelemista. Taustalla vaikuttaa myös ajatus, että nähdään rikka toisen silmässä, muttei malkaa omassa. Tikkutiistaina vuoltiin sytykkeitä. Silloin tehtyjen sytykkeiden uskottiin olevan hyvällä onnella varustettuja. Kellokeskiviikkona laitettiin kellot karjan kaulaan.
Mihin viittaavat kiirastorstai ja pitkäperjantai?
– Kiirastorstaina vietetään ehtoollista, ripittäydytään ja muistetaan Kristuksen viimeistä kokoontumista opetuslastensa kanssa. Kiira perustuu ruotsin kielen sanaan skära, joka tarkoittaa puhdistautumista.
– Pitkäperjantai viittaa Jeesuksen kärsimykseen ja kuolemaan. Päivällä on Suomessa kolkko maine, koska aiemmin pitkäperjantaina oli huvikielto ja päivä todella tuntui pitkältä. Kärsimystä on painotettu liikaa pääsiäisen yhteydessä Suomessa. Haluan korostaa pääsiäisen viestiä siitä, että lopulta käy hyvin.
Mistä tulevat lankalauantai ja sukkasunnuntai?
– Maataloudessa pestiin ja värjättiin talven aikana kehrätyt langat lankalauantaina. Pääsiäissunnuntain eli ensimmäisen pääsiäispäivän lisänimi on sukkasunnuntai. Nimi voi viitata hiljaa sukkasillaan olemiseen tai iloitsemiseen niin, että sukat lentävät jaloista. Selitykset ovat tosin niin päinvastaiset, että ne tuntuvat tekaistuilta.
Kuinka hyvin ihmiset tuntevat pääsiäispäivien nimet ja niiden taustat?
– Tuntuu, että vähän nimiä tunnetaan. Harvoin puhutaan lankalauantaista. Useammin päivään viitataan sanalla pääsiäislauantai. Lähes kaikki tietävät nimeltä tärkeimmät, eli kiirastorstain ja pitkäperjantain. Mutta näidenkään päivien nimien taustoja ei oikein tunneta. Päivän nimitys saattaa olla elossa, vaikka nimen lähtökohta ja tarkoitus on hukkunut ihmisiltä.