Lohjan Centrumin palosta tänään 40 vuotta –  tallenne Lohjan lähihistorian rajuimmasta tulipalosta pyörii Länsi-Uusimaan näyteikkunassa tänään ja huomenna

Sari Mattila

LOHJA | Lohjan historian tuhoisimmasta tulipalosta on tänään 40 vuotta. Keon tavaratalo Centrumin automaattihälytyksen kellot pärähtivät soimaan 17.3.1976 kello 6.42. Lohjan kaupungin palolaitoksen aamuvahvuus singahti välittömästi paikalle tarkistamaan tilanteen. Mukana oli myös palomestari Erkki Virtanen

– Kun menimme alakertaan, sieltä tuli valtavasti savua, muistelee Virtanen.

Hän nousi nopeasti portaat ylös ja pyysi paikalle lisävoimia niin paljon kuin mahdollista. Yhteensä paloa sammutettiin kahdeksan palokunnan ja noin 150 miehen voimin.

Kun palomiehet kantoivat tavaratalon sisältä mallinukkeja kadulle, osa sammutustöitä seuranneesta runsaslukuisesta yleisöstä luuli niiden olleen vainajia.

– He huusivat meille, ettei niitä saa noin heitellä ja potkia, muistelee palomies Ismo Lindén

Rajussa tulipalossa säästyttiin kuitenkin henkilövahingoilta.

– Kun tulipalo oli saatu sammutettua, jokainen meistä lähetti varmasti kiitoksen yläkertaan. Siinä olisi ollut mahdollisuus valtaviin menetyksiin ja useampi poika olisi voinut lähteä, sanoo Virtanen. Hän oli palopaikalla töissä 16 tuntia.

Lohjan Filmi- ja Videokuvaajat ry on tallentanut vuosikymmenien ajan paikallisia tapahtumia. 50 vuotta tänä vuonna täyttäneen yhdistyksen arkistoista löytyi kaitafilmimateriaalia myös Centrumin tulipalosta.

– Siitä on leikattu noin 12 minuutin pätkä DVD:lle. Mykkää filmiä ei ole kuitenkaan kiva katsoa. Kutsuin paikalle Lindénin ja Virtasen, jotka selostavat tapahtumia, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Kaarlo Lindroth

Lohjan Filmi- ja Videokuvaajat ry:n tallenne Lohjan lähihistoriasta ja Centrumin tulipalosta pyörii Länsi-Uusimaan näyteikkunassa 17.–18.3. Esitys päättyy 18.3. kello 16.

Centrumin tulipalo

Nykyisen Tavaratalo Latvalan paikalla toiminut Keon tavaratalo Centrum tuhoutui 17.3.1976 syttyneessä tulipalossa sisätiloiltaan täysin.

Tulipaloa sammutettiin 150 palomiehen voimin.

Vasta noin 10 tunnin sammutustyön jälkeen palomiehet kykenivät siirtymään rakennuksen sisätiloihin. Jälkivartiointi alkoi kello hieman ennen iltayhdeksää.

Palo sai alkunsa pohjakerroksesta, ilmeisesti sähkölaiteosastolta.

Viikon kuluttua palosta alkoi käyttökelpoisen, mutta savuvahinkoja kärsineen tavaran myynti. Alennukset alkoivat 75 prosentista, joten kiinnostus oli valtaisa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut