Bokashi-rouheen tekeminen itse kannattaa – näin se tehdään

Bokashi-rouheen tekeminen itse kannattaa, Julia Ritvas sanoo. Heli Kurimo

Erja Hinkkanen

LOHJA | Länsi-Uusimaa-lehdessä 27.2.2016 ilmestynyt juttu bokashi-kompostoinnista jäi mietityttämään lohjalaista lukijaa. Hän toivoo bokashi-rouheen valmistamisesta ohjetta.

Mitä tarvitaan bokashi-rouheen tekemiseen itse, bokashi-kompostoija Julia Ritvas?

–  Valmista EM-konsentraattia eli EM-1-liuosta 0,3 desiä, melassia 0,3 dl ja vettä 9,5 desiä. Melassi liuotetaan veteen ja kaikki ainekset kaadetaan isoon, muoviseen limsapulloon. Nesteen pitää olla kädenlämpöistä, ei kuumaa etteivät mikrobit tuhoudu.

Mistä tietää, että prosessi on onnistunut?

–  Pulloon kertyy painetta ja nesteen pinnalle ilmestyy vaaleita hiutaleita. Se on hiivakasvustoa ja kuuluu asiaan. Seos tuoksuu alussa vähän soijakastikkeelta; valmiin liuoksen tuoksussa on aavistus etikkaa. Missään tapauksessa liuos ei saa tuoksua mädältä. Pullosta voi päästää välillä painetta pois.

–  Aktivoitu liuos on valmista kymmenen päivän kuluttua. Se sekoitetaan seokseen, jossa on kaksi litraa kädenlämpöistä vettä ja vajaa desi melassia. Tällä nesteellä kostutetaan seos, jossa on kolme kiloa esimerkiksi rehulesettä tai spelttiakanoita, kahvinporotkin ilmeisesti käyvät, mutta esimerkiksi jauhot on liian hienoja. Pitää olla rouheaa ainesta.

Mitä rouheelle tehdään?

– Kostutettu rouhe painellaan tiiviiksi ämpäriin tai saaviin ja suljetaan tiiviisti. Astian annetaan muhia huoneenlämmössä suljetun kannen alla kaksi viikkoa. Astiaan ei saa kurkistella, pitää vain luottaa, että oikeat mikrobit kasvavat..

Miksi kantta ei saa avata?

– Rouheen joukkoon pääsee ilmaa, ja mahdollisesti ei-toivottuja itiöitä. Tarkoitus on, että prosessi on mahdollisimman anaerobinen.

– Kahden viikon kuluttua rouhe on valmista kuivattavaksi. Itse olen kuivattanut sen saunassa.

– Ohjeen mukaisesta satsista tulee iso. Mutta sitähän voi tehdä kimpassa.

MItä rouheen tekeminen maksaa?

– Kolme kiloa rouhetta maksaa 4,5 euroa. Eli vaivannäkö kannattaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut