Motörheadin 34 kertaa livenä nähnyt suomalaistohtori: ”Lemmyn musiikki ei kuole koskaan”

Motörheadin laulaja ja basisti Lemmy Kilmister kuoli syöpään kotonaan Kaliforniassa. Syöpä todettiin vain pari päivää ennen hänen menehtymistään. Wikipedia / Mark Marek

Jari Pietiläinen

Motörheadin musiikin ystävien saama suruviesti on tyrmistyttänyt monet suomalaiset: maailmankuulun heviyhtyeen laulaja ja basisti Lemmy Kilmister kuoli eilen syöpään kotonaan Los Angelesissa. Jouluaattona 70 vuotta täyttänyt Kilmister sai tietää sairaudestaan vain kaksi päivää ennen poismenoaan.

Motörheadin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa kappaletta. Kilmister kävi Suomessa lukuisilla keikoilla, jotka olivat aina loppuunmyytyjä.

Bändin ruotsalainen rumpali Mikkey Dee on ilmoittanut Expressen-lehdelle, että koko Motörhead lopettaa toimintansa Kilmisterin kuoltua. Yhtye ei siis enää lähde kiertueille eikä tee levyjä.

Yksi Lemmy Kilmisterin pitkäaikaisista faneista on historiantutkija ja valtiotieteen tohtori Markku Jokisipilä, joka tutustui Kilmisterin tuotantoon jo vuonna 1982. Aikanaan c-kasetillinen Motörheadin musiikkia sytytti Jokisipilään fanituksen liekin, joka lepattaa yhä reippaana. Vuosikymmenten varrella Jokisipilä on nähnyt Kilmisterin kaikkiaan 34 keikalla.

– Kyllä hänen poismenonsa on ollut aika järkytys, sillä mies teki musiikkia loppuun asti täysillä ja hirmuisella vedolla. Hän lähti täältä sananmukaisesti valkoiset saappaat jalassa, Jokisipilä arvioi.

Maailmanlopusta selviytyvät torakat ja Lemmy Kilmister. Nyt ei sitten käynyt niin.

– Olen aina ajatellut, että maailmanlopusta selviytyy elossa kaksi asiaa: torakat ja Lemmy Kilmister. Nyt ei kuitenkaan käynyt niin. Mutta siitä huolimatta Lemmyn musiikki ei kuole koskaan.

Motörheadiin rakastuneet eivät koskaan pettyneet bändiin, sillä jokainen levyllinen oli täyttä tavaraa.

– Ei kukaan Motörheadia kuunnellut halunnut kuulla mitään uutta, vaan kun on kuullut yhden levyn on kuullut ne kaikki. Siitä huolimatta yhtye teki yksinkertaisesti aivan saatanan hyvää musiikkia, Jokisipilä luonnehtii.

Tasan 40 vuotta sitten perustettu Motörhead oli viimeiset vuodet suosionsa huipulla. Keikat olivat käytännössä aina loppuunmyytyjä.

– Vuodesta 2003 lähtien koko yhtye oli aivan mielettömän hyvässä vedossa. Esimerkiksi vuonna 2004 ilmestynyt Inferno ja kaksi vuotta myöhemmin julkaistu Kiss of Death olivat ehkä Motörheadin parhaita.

Jokisipilällä olisi vuosien saatossa ollut mahdollisuus tavata Lemmy Kilmister henkilökohtaisesti, mutta hän ei halunnut sitä tehdä.

Lemmy on sanonut, että pahiksilla on aina parhaimmat kuteet.

– Tahdoin pitää Lemmystä sen kuvan, mikä minulle oli vuosien aikana muodostunut. Pelkäsin aina, että jos tapaan hänet, se kuva särkyy pahemman kerran, Jokisipilä pohtii.

Sekä Jokisipilää että Kilmisteriä yhdisti myös kiinnostus natsi-Saksaan: Jokisipilä teki väitöskirjansa Suomen ja Saksan välisestä aseveljeydestä – ja Kilmister puolestaan oli erikoistunut natsiaiheisten esineiden keräilyyn.

– Pitää ehdottomasti erottaa natsien esineet ja heidän ihailunsa toisistaan, sillä niillä ei ole mitään tekemistä keskenään, Jokisipilä muistuttaa.

– Lemmy on itse sanonut, että pahiksilla on aina parhaimmat kuteet. Ja oli siinä tasan tarkkaan oikeassa, Jokisipilä kuittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Autoilija törmäsi Veikkolassa lapseen suojatiellä ja poistui paikalta – poliisi kaipaa vihjeitä
 2. Mustasukkaisuusdraama ajoi veritekoon Lohjalla: "jos joku mun kavereista koittaa sua mä tapan sen"
 3. Lohjan uimarannat siivottu, Liessaari sai uudet pukukopit – bajamajoissa käsidesit, mutta erillistä koronaohjeistusta rannoilla ei ole
 4. Neidonkeidas aukeaa tauon jälkeen maanantaina – kerralla sisään pääsee enintään 80 uimaria
 5. Viimeisissä kuntaliitoksissa valuvika – 85 vuotta täyttävän Pekka Myllyniemen mielestä Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kanssa tehtyjä liitoksia ei ole saatu toimimaan
 6. Luksiasta valmistui 445 opiskelijaa – tässä nimilista valmistuneista
 7. Lohjan Yhteislyseon lukiosta valmistuneet ylioppilaat julkistettiin, katso nimet tästä
 8. Mäntynummen yhtenäiskoululla juhlittiin virtuaalisesti: "Elämä jatkuu. Tavoiteltavia asioita on olemassa koronasta huolimatta"
 9. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 10. Pyörätuolia käyttänyt ihminen putosi Suntiin Kokkolan keskustassa
 11. Abiturientit julistettiin ylioppilaiksi: "Korona ei heikennä henkistä pääomaa, mitä olette saaneet"
 12. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 13. Pääministeri Marin sairauslomalla ainakin vielä loppuviikon
 14. Purjevene kaatui Porvoon saaristossa – veneseurue pelasti iäkkään purjehtijaparin
 15. Al-Holista saapui Suomeen 9 lasta ja kolme aikuista – pakenivat leiriltä eri aikoina keväällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.