Motörheadin 34 kertaa livenä nähnyt suomalaistohtori: ”Lemmyn musiikki ei kuole koskaan”

Motörheadin musiikin ystävien saama suruviesti on tyrmistyttänyt monet suomalaiset: maailmankuulun heviyhtyeen laulaja ja basisti Lemmy Kilmister kuoli eilen syöpään kotonaan Los Angelesissa. Jouluaattona 70 vuotta täyttänyt Kilmister sai tietää sairaudestaan vain kaksi päivää ennen poismenoaan.

Motörheadin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa kappaletta. Kilmister kävi Suomessa lukuisilla keikoilla, jotka olivat aina loppuunmyytyjä.

Bändin ruotsalainen rumpali Mikkey Dee on ilmoittanut Expressen-lehdelle, että koko Motörhead lopettaa toimintansa Kilmisterin kuoltua. Yhtye ei siis enää lähde kiertueille eikä tee levyjä.

Yksi Lemmy Kilmisterin pitkäaikaisista faneista on historiantutkija ja valtiotieteen tohtori Markku Jokisipilä, joka tutustui Kilmisterin tuotantoon jo vuonna 1982. Aikanaan c-kasetillinen Motörheadin musiikkia sytytti Jokisipilään fanituksen liekin, joka lepattaa yhä reippaana. Vuosikymmenten varrella Jokisipilä on nähnyt Kilmisterin kaikkiaan 34 keikalla.

– Kyllä hänen poismenonsa on ollut aika järkytys, sillä mies teki musiikkia loppuun asti täysillä ja hirmuisella vedolla. Hän lähti täältä sananmukaisesti valkoiset saappaat jalassa, Jokisipilä arvioi.

Maailmanlopusta selviytyvät torakat ja Lemmy Kilmister. Nyt ei sitten käynyt niin.

– Olen aina ajatellut, että maailmanlopusta selviytyy elossa kaksi asiaa: torakat ja Lemmy Kilmister. Nyt ei kuitenkaan käynyt niin. Mutta siitä huolimatta Lemmyn musiikki ei kuole koskaan.

Motörheadiin rakastuneet eivät koskaan pettyneet bändiin, sillä jokainen levyllinen oli täyttä tavaraa.

– Ei kukaan Motörheadia kuunnellut halunnut kuulla mitään uutta, vaan kun on kuullut yhden levyn on kuullut ne kaikki. Siitä huolimatta yhtye teki yksinkertaisesti aivan saatanan hyvää musiikkia, Jokisipilä luonnehtii.

Tasan 40 vuotta sitten perustettu Motörhead oli viimeiset vuodet suosionsa huipulla. Keikat olivat käytännössä aina loppuunmyytyjä.

– Vuodesta 2003 lähtien koko yhtye oli aivan mielettömän hyvässä vedossa. Esimerkiksi vuonna 2004 ilmestynyt Inferno ja kaksi vuotta myöhemmin julkaistu Kiss of Death olivat ehkä Motörheadin parhaita.

Jokisipilällä olisi vuosien saatossa ollut mahdollisuus tavata Lemmy Kilmister henkilökohtaisesti, mutta hän ei halunnut sitä tehdä.

Lemmy on sanonut, että pahiksilla on aina parhaimmat kuteet.

– Tahdoin pitää Lemmystä sen kuvan, mikä minulle oli vuosien aikana muodostunut. Pelkäsin aina, että jos tapaan hänet, se kuva särkyy pahemman kerran, Jokisipilä pohtii.

Sekä Jokisipilää että Kilmisteriä yhdisti myös kiinnostus natsi-Saksaan: Jokisipilä teki väitöskirjansa Suomen ja Saksan välisestä aseveljeydestä – ja Kilmister puolestaan oli erikoistunut natsiaiheisten esineiden keräilyyn.

– Pitää ehdottomasti erottaa natsien esineet ja heidän ihailunsa toisistaan, sillä niillä ei ole mitään tekemistä keskenään, Jokisipilä muistuttaa.

– Lemmy on itse sanonut, että pahiksilla on aina parhaimmat kuteet. Ja oli siinä tasan tarkkaan oikeassa, Jokisipilä kuittaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut