In memoriam: Vihdin vahva musiikillinen vaikuttaja, musiikkineuvos Martti Kilpeläinen 1943–2020

Martti Kilpeläinen. Pirjo Nieminen

Rakastettu ja arvostettu emerituskanttori, musiikkineuvos Martti Kilpeläinen, on poissa. Hän kuoli vakavan sairauden uuvuttamana varhain toukokuun 8. päivän aamuna.

Martti Veli Johannes Kilpeläinen syntyi 16.5.1943 keskellä jatkosotaa maanviljelijäperheeseen Säräisniemellä, nykyisessä Vaalassa. Perhe muutti Nurmijärvelle v. 1956.

Lukion ja sotaväen jälkeen Martti pääsi Sibelius-Akatemiaan ja valmistui sieltä kanttori-urkuriksi v. 1968. Kesäkuun alussa samana vuonna hän solmi avioliiton opiskelutoverinsa Tuula Edelmannin kanssa.

Puolisostaan Martti sanoi: ”Tuula on loistava kumppani, hän ei ole koskaan minun kotkotuksiani asettanut kyseenalaiseksi. Hän on taitava säestäjä ja harjoittaja ja on ollut valmis harrastamaan kanssani musiikkia.”

Avioliitosta syntyivät lapset Laura, 1972, Tuure, 1975, ja Atte, 1977. Kaikki lapset ovat harrastaneet musiikkia. Atelle siitä tuli myös ammatti.

”Isän työ vei hänet paljon pois kotoa, mutta päivisin hän oli aina läsnä, ja näin jälkikäteen ajateltuna, sehän oli luksusta. Ei silloin tehty paljon yhdessä, aika oli silloin toinen”, kertoo Laura.

”Mutta aina oli se tieto – vielä aikuisenakin – että isä on valmiina antamaan apua. Konserttimatkoilla saatiin hienoja kokemuksia, mutta silloin isä oli kapellimestari, ei isä.”

Kaksi lapsenlasta, joihin Martilla oli lämmin ja välitön suhde, ovat olleet isovanhempien ilona viimeisinä vuosina.

Vihdin seurakunnan kanttorina Martti aloitti syyskuussa 1980. Siitä alkoi 28 vuoden työrupeama, josta ei merkkipaaluja puuttunut. Vuonna 1995 tuli työn keskellä suoritettua musiikin maisterin tutkinto.

Martti oli ennen muuta seurakuntakanttori, jonka tärkeimpänä tehtävänä on huolehtia jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten musiikista.

Näin hän itse luonnehti työnäkyään v. 1993: ”Seurakunnan musiikkikorporaatioiden tärkein haaste ei ole konserttien pitäminen vaan mahdollisimman täysipainoiset päiväjumalanpalvelukset. Tärkeämpää kuin kuoron tai orkesterin erilliset kappaleet on se, että seurakunta voi laulaa virret ja messut todella osallistuen. Virret pitää soittaa sopivassa tempossa ja riittävän matalalta.”

Vihdin seurakunnan tarjoamia puitteita, mm. kirkon hienoa akustiikkaa, Martti muisti usein kiittää, samoin vapaaehtoisia soittajia ja laulajia, joita ilman hänen suurimmat haaveensa olisivat jääneet toteutumatta.

Puitteita oli 1980-luvulla luomassa hänen suuresti arvostamansa työtoveri, kirkkoherra Leino Hassinen, joka osoittautui kirkkomusiikin ymmärtäjäksi ja tukijaksi.

Martti halusi myös rakentaa siltoja – muutoinkin kuin musiikin alueella. Vahvasti isänmaallinen näki Vihdissä vieläkin vaikuttavat vuoden 1918 syntyneet kipeät haavat.

Yksi hänen armolahjoistaan oli yhteen tuominen. Hän järjesti Sovinnossa kasvamaan -konsertin, johon puhujiksi kutsuttiin ministeri Veikko Helle ja rovasti Leino Hassinen. Tilaisuudessa kerättiin kolehti punaisten teloituspaikan, Lapikkaannummen, muistomerkkiä varten.

Seurakuntakanttori kiersi kylillä usein myös vanhojen ja sairaiden luona.

Erään työtoverin mukaan mikään tilaisuus ei ollut Martille liian pieni tai arvoton. Ihmisyydellään ja lämmöllään hän ilahdutti monella diakonian leirillä ja eri ryhmissä.

Martin ahkerasti käyttämä nokkahuilu kulki mukana aina. Moni merkkipäiväsankari sai onnitteluna kuulla nokkahuilulla pontevasti soitetun Porilaisten marssin.

Hän muisti ystävien ja työtovereiden nimi- ja syntymäpäivät, eräänkin kerran puhelimitse Roomasta käsin.

Monissa paikkakunnan kulttuuritilaisuuksissa napakka juontaja sekä hauskuutti että valisti kansaa.

Haapavedelle oli syntynyt Martin kokoama ja kasvattama puhallinorkesteri, jonka saavuttamasta tasosta kertoo se, että sille myönnettiin Yleisradion harrastemusiikin kunniapunnus v. 1980.

Yhteys Haapavedelle säilyi Vihtiin muuton jälkeenkin, ja v. 1983 Haapaveden puhallinorkesteri saavutti Puhallinorkestereiden yleisen sarjan Suomen mestaruuden. Orkesteriharrastuksensa Martti toi mukanaan Vihtiin.

Vihdin seurakunnassa oli perustettu pieni soittajisto, jonka johtamisen Martti otti luontevasti hoitaakseen. Hän ei vain heiluttanut tahtipuikkoa, vaan teki vuosien mittaan käsittämättömän määrän taustatyötä soittajien etsijänä ja kouluttajana, sopivan musiikin valitsijana sekä soitintajana ja sovittajana.

Martti noudatti ensimmäisen musiikinopettajansa Aarne Heinilän esimerkkiä ja aloitti nuorten puhaltajien koulutuksen nokkahuilusta.

Opettajana Martti oli kärsivällinen ja kannustava. Pienikin onnistuminen ja edistyminen antoi syyn nauttia yhdessä paikallisen kahvilan antimista.

Soittajistosta muotoutui vähitellen Vihdin Kapelli, pieni sinfoniaorkesteri, jossa soitti sekä amatöörejä että ammattilaisia.

Kapelli mahdollisti suurimuotoistenkin kirkkomusiikkiteosten esittämisen yhdessä laulajien kanssa, mutta kapellilaiset osallistuivat halukkaasti myös jumalanpalvelusmusiikin elävöittämiseen.

Useat pieninä soittamisen makuun päässeet entiset kapellilaiset ovat nykyisin ammattimuusikoita.

Vihdin kirkkokuoro, jota Martti johti ”viran puolesta”, sai kokea suuria elämyksiä kuoro-orkesteri -yhteistyön myötä. Kuoron harjoittajana hän oli sitkeä ja ärhäkkäkin.

Hän oli tulisielu, joka sai tulkintatahdollaan esittäjistöstä joskus irti lähes ihmeitä. Taivas tuntui silloin tulevan lähelle.

Kapellin rinnalle synnytetyn Vihdin Kantaattikuoron yhteistyökumppanina oli suurimuotoisissa kuoro-orkesteriteoksissa monet kerrat Hyvinkään Oratoriokuoro.

Martti loi monipuolisia musiikillisia yhteyksiä tehden paljon yhteistyötä muidenkin kuin vihtiläisten kuorojen kanssa.

Vuosien varrella konserteissa saatiin nauttia niin ikään monien vierailevien huippusolistien esityksistä. Samoin hän osoitti luottamusta paikallisiin musiikinharrastajiin nostamalla heitä vaativiinkin solistitehtäviin.

Martin historian tuntemus ja musiikillinen tietämys oli ällistyttävän laajaa. Hän tunsi musiikin ja sen tekijöiden elämänvaiheet. Tämä kävi ilmi mm. monissa elävästi juonnetuissa konserteissa.

Martin siirryttyä eläkkeelle Espanjan Aurinkorannikon ja Costa Blancan suomalaisissa seurakunnissa saatiin viitenä talvikautena nauttia hänen ja Tuulan palvelevasta muusikkoudesta

.

Tälle sydämellä työtänsä tehneelle musiikin moniottelijalle on osoitettu arvostusta monin eri tavoin sekä Vihdissä että valtakunnallisesti.

Vuoden lopulla 2017 Tasavallan presidentti myönsi Martti Kilpeläiselle musiikkineuvoksen arvon.

Martti Kilpeläinen tunnettiin myös Sielunmessujen, Requiemien ”keräilijänä”. Ensimmäisenä esitettiin neljä osaa Gabriel Faurén Requiemistä v. 1982.

Martin johdolla Kantaattikuoro, Hyvinkään Oratoriokuoro ja Vihdin Kapelli esittivät viiden eri säveltäjän Requiemit, Giuseppe Verdin suurteoksen kahdeksan kertaa.

Kiivaasta työtahdista Martti otti etäisyyttä lähtemällä etsimään uusia, ennen kulkemattomia teitä ja ennen näkemättömiä maisemia, usein juuri näin keväisin.

Kirkko- ja hautausmaabongaus oli myös hänen harrastuksensa. Toinen rentoutumisen paikka oli Kotkan Kuutsalossa Tuulan suvun kesäpaikka, jonka ”puisto-osaston päälliköksi” hän oli itsensä nimittänyt.

Kaanaanmaa-laulua esitettiin Martin johdolla kymmeniä kertoja. Kaanaanmaan portti on nyt auennut hänelle. ”…mihin Jumalan lapset pääsevät iäisesti olemaan.”

Teksti: Pekka ja Pirjo Nieminen

Martti Kilpeläinen

Martti Veli Johannes Kilpeläinen (16.5.1943 – 8.5.2020)

Punkaharjun seurakunnan kanttori-urkuri, 1969-72

Punkaharjun SOS-Lapsikylän johtaja 1972

Haapaveden seurakunnan kanttori-urkuri 1973-80

Vihdin seurakunnan kanttori 1980-2008

Inkerin luterilaisen kirkon musiikkikouluttaja ja ns. Putron messun uudistetun laitoksen toimittaja

osa-aikainen turistikanttori Espanjassa viitenä talvikautena 2008-17

Director cantus 1982

Suomen Kirkkomusiikkiliiton erityisansiomerkki 1991

Uudenmaan taidetoimikunnan taidepalkinto 1992

Director musices 1994

Suomen kanttori-urkuriliiton valitsema Vuoden kanttori 2000

Vihti-mitali tunnustukseksi Vihdin hyväksi tehdystä työstä 2004

Elli ja Artturi Hiidenheimon säätiön tunnustusapuraha kirkkomusiikin hyväksi tehdystä elämäntyöstä 2007 ja 2019

Musiikkineuvos 2017

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut