Alaikäinen espoolaishakkeri usutti poliiseja FBI-agentin vanhempien kotiin, viivästytti lentoa, kaappasi tietoturvayrityksen verkkosivut, aiheutti viihdeyhtiön johtajalle luottotietojen menetyksen – Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa törkeästä petoksesta

Kuvituskuva. Arkisto

Minna Harmaala

Nuori espoolaismies on saanut tuomion muun muassa poliisien usuttamisesta amerikkalaisten uhriensa koteihin. Kaikki nyt käräjäoikeudessa käsitellyt rikokset mies teki vuonna 2014, jolloin hän oli 16–17-vuotias.

Alkuvuodesta 2014 nuori mies soitti ja yllytti muitakin soittamaan Amerikkaan hätäpuheluita, joissa uhattiin muun muassa räjäyttää kohteena ollut koti. Puheluiden seurauksena hätäkeskus lähetti poliisipartion kahteen kotiin. Uhreina olivat hakkeriryhmän rikoksia tutkineen FBI-agentin vanhemmat ja setä. Suomalaismies soitti itse kolmesta puhelusta yhden.

Ennen soittoja, niiden aikana ja niiden jälkeen tekijät puhuivat nettikeskustelussa swattaamisesta eli poliisien hälyttämisestä paikalle perättömästi mahdollisimman raskaasti aseistautuneena.

Tapaukset toivat miehelle tuomion petoksesta nuorena henkilönä.

Suomalaishakkeri tuomittiin myös kahdesta muusta poliisit paikalle saaneiden perättömien hätäkeskussoittojen tapauksesta. Toisessa kohteena oli tyttö, joka ei enää halunnut olla tekemisissä pojan kanssa. Tästä tapauksesta tuli tuomio petoksesta nuorena henkilönä.

Kolmannessa hätäkeskuspuhelutapauksessa uhrina oli hakkeriryhmän entinen jäsen. Tässä tapauksessa tuomio tuli yllytyksestä petokseen nuorena henkilönä.

Eniten suomalaishakkerin rikoksista kärsi amerikkalaisen viihdeyhtiön toimitusjohtaja. Yhtiö oli aiemmin joutunut hakkeriryhmän palvelunestohyökkäyksen kohteeksi.

Kun johtaja oli kertonut Twitterissä olevansa lennolla, suomalaispoika oli soittanut hänen nimissään lentoyhtiölle ja urkkinut lennon numeron. Tämän jälkeen hakkeriryhmä oli tehnyt Twitterissä pommiuhkauksen kyseiselle lennolle. Suomalaispoika oli sitten soittanut uudelleen lentoyhtiölle kohteensa nimissä väittäen, että tämä ei ollut lennolla itse, ja viitannut pommiuhkaukseen.

Lentoyhtiön oli ohjattava Dallasista San Diegoon matkalla ollut kone Phoenixin lentokentälle ja kohteena ollut johtaja oli otettu kuulusteluihin. Tuomio tuli törkeästä petoksesta nuorena henkilönä.

Suomalaispoika oli myös soittanut amerikkalaisjohtajan nimissä tämän henkilötietoja suojaavalle tietoturvayhtiölle ja urkkinut tämän salasanat. Tietoturvayhtiön virkailija oli antanut miehen salasanan, vaikka hakkeri oli vastannut kaikkiin turvakysymyksiin väärin. Saatuaan salasanat käsiinsä poika levitti miehen henkilötietoja verkossa. Uhri menetti tapauksen vuoksi luottotietonsa. Hakkeri tuomittiin törkeästä tietomurrosta nuorena henkilönä.

Henkilöihin kohdistuneiden rikosten lisäksi espoolaismies tuomittiin myös amerikkalaiseen tietoturvapalveluita tarjoavan yrityksen sivujen kaappauksesta. Tästä tapauksesta mies sai tuomion tietoliikenteen häiritsemisestä nuorena henkilönä.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään petokseen, kahteen petokseen, petokseen yllyttämiseen, törkeään tietomurtoon ja tietoliikenteen häirintään. Rangaistukseksi tuli yksi vuosi ehdollista vankeutta ja sata kuuden euron suuruista päiväsakkoa.

Vankeusrangaistus tuomittiin ehdollisena muun muassa siksi, että mies oli rikoksiin syyllistyessään alaikäinen ja että oikeudenkäynti oli merkittävästi viivästynyt. Poika oli jo käytännössä ollut vangittuna kolmen kuukauden ajan vuonna 2014.

Toisaalta käräjäoikeus ei pitänyt pelkkää ehdollista vankeutta riittävänä rangaistuksena, sillä nyt luettu tuomio ei ollut miehen ensimmäinen. Hänet tuomittiin jo vuonna 2015 kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen samankaltaisista, vuonna 2013 tehdyistä rikoksista.

Miehen on myös korvattava kahdelle FBI-agentin perheenjäsenelle 3 000 Yhdysvaltain dollaria kärsimyskorvausta kummallekin. Summa on euroina runsaat 2 600. Lisäksi korvauksia vaati yksi poliiseja lähettänyt poliisilaitos, yhteensä runsaat 4 500 dollaria.

Käräjäoikeuden tietojen mukaan mies asuu nykyisin ulkomailla.

Tänään annettu tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 2. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 3. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 4. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 5. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 6. Twitter haluaa rajoittaa valtiojohtoisia vaikuttamisyrityksiä – useiden medioiden tilit saamassa uuden merkinnän
 7. Hradecky nollasi Rangersin pelkällä katseella, Leverkusen jatkaa europokaalin tavoittelua
 8. Juvalla jälleen kiteeläisjuhlat
 9. Honka jatkaa tappioitta miesten jalkapalloliigassa ja TPS pisteittä kotikentällään
 10. FC Lahti tuhosi HJK:n haaveet jalkapalloliigan kärkipaikasta
 11. Viikonloppu vierähtää aurinkoisessa säässä
 12. Yleisön pääsy Kansojen liigan peleihin jäi auki Uefan kokouksessa – Palloliiton pääsihteeri: "Joudumme vielä odottelemaan pari viikkoa"
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Lohjalla ei uusia korotartuntoja – keskiviikkona ennätysmäärä testattuja
 15. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 9. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.