Vihdin kunta aikoo hankkia lisää aurinkovoimaa – listalla virasto, koulu ja perhekeskus

Kuoppanummen koulukeskukseen Nummelaan hankitaan aurinkovoimala. Arkistokuva/Maija-Liisa Nyman

Vesa Valtonen

Vihdin kunnanviraston tukirakennukselle, Nummelaan Kuoppanummen koululle sekä kirkonkylään Myrskylänmäen perhekeskukselle hankitaan kaavoitus- ja teknisen lautakunnan päätöksellä aurinkovoimalat.

Hankinta on kuitenkin ehdollinen; edellytyksenä on, että hankkeella saadaan neuvoteltua rahoitus sekä se, että aurinkovoimaloille saadaan niiden edellyttämät rakennusluvat.

Lautakunta valtuutti teknisen johtajan hankkimaan aurinkovoimalat ja allekirjoittamaan hankintaan liittyvät sopimukset

Kunnan kiinteistöistä Pajuniityn päiväkodissa on käytössä aurinkopaneelit. Kokemukset niistä ovat olleet myönteisiä.

Kunta on mukana kuntahankintojen aurinkoenergiakilpailutuksessa, joten erillistä kilpailutusta aurinkovoimalan hankkimiseen ei tarvita. Se on jo tehty.

Aurinkovoimaloiden hankintaan kunta anoo 20 prosenttia valtion avustusta.

Kunnanviraston tukirakennukseen on suunniteltu 356 aurinkopaneelin voimala, jonka vuotuinen energiatuottoarvio on 92 MWh. Se kattaisi arvion mukaan kuusi prosenttia ostosähköstä.

Aurinkovoimalan takaisinmaksuaika olisi 10,9 vuotta ilman anottavaa valtionavustusta. CO2 -vähenemäksi on laskettu 12 700 kg vuodessa. Aurinkovoimalan hankintahinta on 88 200 euroa.

Kuoppanummen koulukeskuksen aurinkovoimalaan on suunniteltu 378 paneelia. Vuotuinen energiatuottoarvio on 100 MWh, joka kattaisi 10 prosenttia.

Aurinkovoimalan takaisinmaksuaika olisi 10,5 vuotta ilman valtionavustusta. CO2 -vähenemäksi on arvioitu 13 800 kg vuodessa. Aurinkovoimalan hankintahinta on 92 500 euroa.

Myrskylänmäen perhekeskukseen on suunniteltu 76 paneelia. Energiatuottoarvio on 19 MWh, joka kattaisi yhdeksän prosenttia ostosähköstä.

Tämän aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on 13 vuotta ilman valtionavustusta, ja CO2 -vähenemäksi on arvioitu 2 600 kg vuodessa. Aurinkovoimalan hankintahinta on 21 700 euroa.

Aurinkovoimaloiden hankinnat on suunniteltu rahoitettaviksi leasingmallilla niin, että hankinta on käyttötalouden kannalta kustannusneutraali eli syntyneet energiahinta- sekä siirtokorvaussäästöt kattavat rahoituskustannukset.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut