Lohjalla tehtiin maanantaina yli 160 koronatestiä – tulosten saamiseen voi mennä tällä hetkellä jopa neljä päivää

Koronan testaamiseen tarkoitettu teltta Lohjan sairaalan pihalla. Arkisto/Sofia Hänninen

Netta Huura

Ylilääkäri Tanja Nummila kertoo, että Lohjan sairaalan pihalla sijaitsevassa koronatestausteltassa tehtiin maanantaina jopa 168 testiä. Nummila kertoo, että yli 160 testausta päivässä on henkilöstölle suuri ponnistus, eivätkä tämän hetkiset resurssit riittäisi enempään.

Jokaista testattavaa varten on varattu puolitoista minuuttia. Maanantaina jono kulki hitaammin, koska näytteiden ottoon meni yksittäisissä tapauksissa odotettua kauemmin.

– Ongelmana oli, että henkilöt olivat varanneet yhden ajan, kun tarkoituksena olikin ottaa näytteet koko perheestä. Siksi meillä ei ollut varattuna tarpeeksi aikaa.

Kaikille testaukseen tuleville täytyy siis varata oma aika ja paikalle pitää saapua mahdollisimman tarkasti sovittuna aikana.

– Teemme esivalmistelut ajanvarausjärjestyksen mukaan. Jos joudumme etsimään ihmisiä jonosta, se hidastaa toimintaamme.

Jos omasta ajasta myöhästyy, testaukseen saa kuitenkin tulla jonottamaan saman päivän aikana. Nummilan mukaan jono kulkee sulavasti, jos ihmiset noudattavat annettuja ohjeita. Pyörällä tai kävellen tulevien testattavien täytyy saapua paikalle sairaanhoitajien näköetäisyydelle.

Teemme esivalmistelut ajanvarausjärjestyksen mukaan.

Testiin täytyy hakeutua mahdollisimman nopeasti lievistäkin oireista. Ajanvaraus tehdään sähköisesti Lohjan kaupungin nettisivuilla tai soittamalla virka-aikoina numeroon 0443692901. Soittopyyntöön pyritään vastaamaan muutaman tunnin sisällä.

HUSLAB on ruuhkautunut kasvaneiden näytemäärien takia, joten tuloksista ilmoitetaan tällä hetkellä viiveellä.

Normaalisti tuloksista ilmoitetaan 48 tunnin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon. Nyt vastauksen saamiseen voi mennä yli neljä vuorokautta. Tuloksista ilmoitetaan myös viikonlopun aikana.

Positiivisesta tuloksesta soitetaan, kun taas negatiivisesta tuloksesta lähetetään tekstiviesti klo 8-22 välillä. Nummilan mukaan Lohjalla ei ole todettuja tartuntoja viimeisen kuukauden ajalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.