Ilmaisia kasvomaskeja tarjolla vähävaraisille Länsi-Uudellamaalla – Lohjalla maskit haettavissa pääkirjastolta

Lohjalla aletaan jakaa ilmaisia kasvomaskeja vähävaraisille 18.8. alkaen kello 12 eteenpäin. Kasvomaskit ovat haettavissa Lohjan pääkirjastolta kirjaston aukioloaikojen mukaan tai niin kauan kuin niitä riittää.

– Maskeja on aluksi rajallisesti saatavissa. Pyrimme, että niitä pystyy myöhemmin hakemaan myös muista paikoista pääkirjaston lisäksi, Lohjan kaupungin johtava ylilääkäri Jari Linden kertoo.

Maskit ovat pakattuina kymmenen kappaleen pusseihin ja talouteen saa ottaa yhden pussin.

– Vielä emme voi tietää, miten suosittuja nämä kasvomaskit tulevat olemaan, joten ainakin aluksi niiden määrää per talous rajoitetaan.

Kaupungin tarjoamat maskit ovat kangasmaskeja eli niitä ei tarvitse heittää yhden käyttökerran jälkeen roskiin. Linden kertoo, että pussista löytyy ohjeet kangasmaskin pesua ja yleistä käyttöä varten.

Siuntiossa kasvomaskeja jaetaan vähävaraisille 19.8. alkaen. Maskit ovat haettavissa terveysasemalta arkisin kello 14–15.

Maskeja on aluksi rajallisesti saatavissa.

Jari Linden

Inkoon verkkosivuilla kerrotaan, että lähtökohtaisesti jokainen asukas hankkii maskin itse, mutta vähävaraiset ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat voivat saada ne ilmaiseksi kunnalta. Inkoossa maskit ovat haettavissa terveyskeskukselta arkisin kello 12–16.

Raaseporissa jaetaan maskeja vähävaraisille, kaupungin opiskelijoille ja yli 15-vuotiaille koululaisille. Yksi henkilö saa kolme kankaista kasvomaskia. Maskeja jaetaan aikuissosiaalityön kautta keskiviikosta 19.8. alkaen seuraavissa paikoissa: Tammisaari, aikuissosiaalityö/kanslia Torppa (Raaseporintie 37) arkipäivisin kello 9–12, Karjaa (Elina Kurjenkatu 11) torstaisin kello 14–16 ja Pohja (Maariantie 18) perjantaisin kello 9–11. Opiskelijat ja koululaiset saavat kasvomaskit sivistystoimialalta.

Vihti ei vielä maanantaina tiedottanut kasvomaskien jakamisesta.

Lohjalla testeihin ohjattiin maanantaina 154 henkilöä. Tartuntoja ei ole todettu. Linden kertoo, että testitulosten saamiseen menee tällä hetkellä vuorokausia.

– Viime viikon loppuviikko oli kevyempää, mutta nyt näytteenottomäärät ovat lähteneet taas nousuun.

Jos testeihin menee kasvomaskin kanssa, se täytyy riisua pois näytteenoton ajaksi. Siksi näytteenottoon pitää muistaa ottaa mukaan myös toinen kasvomaski.

Linden muistuttaa, että koronavirusneuvontaa tai -testiä tarvitsevat valitsevat päivystysapunumerosta (116117) linjan 2. Linja 1 on tarkoitettu ainoastaan kiireellistä hoitoa tarvitseville.

Muista myös nämä

Kasvomaskin käytöstä

Kasvomaski voi olla väärin käytettynä viruksen levittäjä.

Jos samaa maskia puetaan päälle edestakaisin, sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja siten hengityselimiin.

Maskia ei pidä käyttää, jos terveyteen liittyvät syyt vaikuttavat siihen, että maskin kanssa on erittäin vaikea hengittää.

Esimerkiksi huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit sekä korkea ikä voivat aiheuttaa, että kasvomaskia ei pysty käyttämään.

Ketään ei siis saa pakottaa käyttämään maskia, koska niiden käytön turvallisuutta toiselle ei voi tietää.

Maskia ei saa pukea myöskään pikkulapselle, koska se voi aiheuttaa lapselle tukehtumisvaaran.

Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.

Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut