Poliisi: 17-vuotiaiden kuljettajien ylinopeudet trendi – Turun moottoritiellä suurimmat ylinopeudet usein Lohjan kohdalla

Kuvituskuva. Petra Husu

Länsi-Uudenmaan poliisi on huolestunut 17–18-vuotiaiden kuljettajien piittaamattomasta käyttäytymisestä liikenteessä. Viimeksi viikonloppuna Turun moottoritiellä 17-vuotias ajoi Lohjan kohdalla 188 kilometrin tuntinopeudella ja Vihdissä toinen 17-vuotias kaahasi peräti 217 kilometrin tuntinopeudella. Sekä Lohjan että Vihdin tapauksissa autossa oli myös kavereita.

– Ajokokemus ja kypsyys on nuorilla vähäistä, rutiini puuttuu ja lisäksi he ovat helpompia taipumaan kaverien paineen edessä. Eivät he yksinään ajele tällaisia nopeuksia, komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista toteaa.

Kantolan mukaan voidaan puhua jopa trendistä: vastaavia tapauksia nousee joka viikko esiin eri puolilla Suomea, vaikka poikkeusluvalla ajavien kuljettajien osuus on liikennevirrassa hyvin pieni.

Poikkeusluvalla ajokortin saamista helpotettiin kesällä 2018, ja Kantolan mukaan poikkeusluvalla ajavia on nykyään jo tuhansia. Ennen poikkeuslupaan vaadittiin erittäin painava syy, nykyään riittää muun muassa, että kouluun on vaikea päästä tai harrastaminen on haastavaa ilman ajokorttia.

Kantola muistuttaa, että nuoret kuljettajat ovat tutkitusti onnettomuusherkkiä: 18–21-vuotiaat ovat vakuutusyhtiöiden tilastojen perusteella yliedustettuina onnettomuuksissa.

– Ollaan nuoruuden huumassa, ollaan kuolemattomia, Kantola sanoo.

Poikkeusluvalla ajavien ajo-oikeutta kohdellaan samalla tavoin kuin muidenkin: kovista ylinopeuksista ajo-oikeus lähtee vähintään 4–6 kuukaudeksi, yli kahden sadan kilometrin tuntinopeuksista pidemmäksikin aikaa. Kantola toteaa, että päiväsakot jäävät koululaisilla ja opiskelijoilla niin pieniksi, ettei niillä valitettavasti ole juurikaan pelotevaikutusta.

Kantola painottaa, että asenne liikenteeseen tarttuu lapsiin jo takapenkillä.

– Jos on takapenkillä oppinut, että pitää aina päästä muista ohi ja ajetaan ylinopeutta, on näitä asenteita aika vaikea kitkeä autokoulussa muutamassa tunnissa, Kantola herättelee.

Moottoritiellä tapahtuneissa törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa Lohja on Kantolan mukaan aivan yliedustettuna. Hän arvioi syyksi, sen, että Espoon suunnalla on suurempi riski törmätä poliisiin ja toisaalta Lohjan seudulla liikenne on hiljaisempaa.

Kantolan mukaan rajuihin ylinopeuksiin syyllistyvissä henkilöissä on vain vähän niin sanottuja läpiajajia. Toisin sanoen suuri osa moottoritiellä Lohjan ja Vihdin alueella kaahaavista kuskeista on kotoisin lähiseuduilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.