Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lohjan jakamat maskit testissä: "Jos jokainen käyttäisi maskia, olisimme kaikki suojassa" – Kaikki eivät kuitenkaan sovi kaikille

Suuhygienisti Sini Anttila on tottunut kasvomaskin käyttäjä.

– Meillä hammashuollossa maski on kasvoilla koko päivän. Sen käyttämiseen kyllä tottuu, Anttila kannustaa.

Rutinoitunut maskin käyttäjä suostui mannekiiniksemme, kun käymme johtava ylilääkäri Jari Lindenin ja ylihammaslääkäri Anna Ekdahlin opastuksella läpi tärkeimmät kasvomaskeihin liittyvät ohjeet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee maskin käyttöä muun muassa joukkoliikennevälineissä ja tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Siitä, suojaako maski myös käyttäjäänsä, on Lindenin mukaan vaihtelevaa tietoa.

– Mutta jos jokainen käyttäisi maskia, olisimme kaikki suojassa, Ekdahl huomauttaa.

Maski suojaa, mutta sen varaan ei saa pelkästään laskea.

– Maskia käyttämällä ei todellakaan saa unohtaa suojavälejä ja hyvää käsihygieniaa, Linden painottaa.

Maskin käyttö aloitetaan siis käsien pesemisellä. Maaliskuussa meille opetettiin, että pesun pitää kestää niin kauan, että ehtii laulaa Paljon onnea vaan -laulun kahteen kertaan.

– Tämä ohje on edelleen voimassa, Linden hymyilee.

Sormien välit, peukalot ja rystyset. Käsien pesu ei ole vain kämmenten huljuttelua vedessä, vaan kunnollinen jynssäys kauttaaltaan saippuan kanssa. Pesun jälkeen kädet kuivataan hyvin, mieluiten paperiin.

Kaikki maskit laitetaan kasvoille niin, että niihin tartutaan kuminauhoista. Kertakäyttömaskissa toisella pitkällä reunalla on metallivahvike, joka tulee ylös. Kun kuminauhat ovat korvien takana, toisella kädellä puristetaan metallivahvike napakasti nenään ja toisella vedetään alareuna leuan alle. Maskin koskettelu on jonkin verran väistämätöntä, mutta Linden neuvoo välttämään sitä mahdollisimman paljon

Käytetty maski laitetaan heti roskikseen.

Lohjan kaupunki jakaa ilmaiseksi vähävaraisille tarkoitettuja kasvomaskeja. Ne ovat pääasiassa kankaisia. Sosiaalisessa mediassa kaupungin jakamat maskit ovat herättäneet paljon keskustelua; niitä on arvosteltu ohuiksi, hankaliksi ja väärän kokoisiksi.

– Maskeissa todella on kokoeroja, eivätkä kaikki sovi kaikille, mutta niiden käyttämiseen on myös omat niksinsä, Linden sanoo.

Kaupungin sosiaalisen kuntoutuksen tulosyksikössä Mahistalolla valmistetaan valkoisia vekillisiä kangasmaskeja kaksinkertaisesta lakanakankaasta. Maskeja tehdään eri kokoisia.

Sini Anttila kokeilee maskia.

– Tuntuu ihan mukavalta. Pysyy ylhäällä hyvin, vaikka yläreunassa ei ole metallivahviketta.

Valkoisessa maskissa on aukko, josta kankaiden väliin voi laittaa lisäsuodattimeksi vaikka kangasta.

Farkkukankainen maski on saanut eniten arvostelua osakseen. Oikein aseteltuna se kuitenkin toimii – ja on tiivis, vaikka kangas on yksinkertainen.

– Tämä ei todellakaan ole mikään harso, Linden sanoo ja pyytää Anttilaa puhaltamaan maskin läpi, jolloin se pullistuu.

Käytetty kasvomaski on laitettava muovipussiin, jolla se kuljetetaan kotiin pesuun. Kaupungin jakamissa maskipusseissa on pesuohjeet mukana.

Kangasmaski on pestävä 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitettävä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Kuivan maskin voi vielä silittää.