Kurssi lokakuussa – "Metallinetsijöiden ansiosta jo löytynyt useampi uusi muinaisjäännös Länsi-Uudeltamaalta"

Kaivaminen on syytä lopettaa välittömästi ja ottaa yhteyttä arkeologeihin jos arvelee löytäneensä jotakin muinaisjäännökseen viittaavaa. Kuvassa Porkkalasta aiemmin kesällä löytynyt rahakätkö, joka saatiin tutkittua täysin ehjänä löytäjän valistuneen toiminnan ansiosta. Niko Anttiroiko

Raaseporin Kulttuuriopisto järjestää yhteistyössä Länsi-Uudenmaan museon kanssa kurssin Metallinetsinharrastus ja arkeologinen kulttuuriperintö Tammisaaressa 3.10. alkaen. Kurssi on kaksikielinen ja järjestetään lokakuussa kahtena viikonloppuna. Ohjelmaan kuuluvat lauantaisin järjestettävät luennot, sekä kurssin päättävä metallilöytöjen kartoittaminen maastossa toisen viikon sunnuntaina.

Viime vuosien aikana kiinnostus metallinilmaisimen käyttöön on lisääntynyt. Metallinetsintä on kiehtova harrastus joka vetää puoleensa yhä useampia. Metalliesineiden etsintä on viime vuosina tuottanut runsain mitoin uutta tietoa Suomen esihistoriasta. Kiinnostavia löytöjä on havaittu koko maassa, myös paikoissa joissa arkeologit eivät aikaisemmin ole muinaisjäännöksiä havainneet. Kulttuuriympäristön tutkimukselle metallinetsintä ja lukuisat vapaaehtoiset ovatkin uusi merkittävä voimavara.

Samalla kun metallinetsintä lisääntyy, on esille nousevat myös sen lieveilmiöt, kuten laiton kaivelu suojelluilla muinaisjäännöksillä ja niiden läheisyydessä.

– Olen iloinen että voimme järjestää aiheesta kurssin, sillä olemme jo nähneet hyvää yhteistyötä metallin etsijöiden ja arkeologien välillä läntisellä Uudellamaalla, sanoo arkeologi Niko Anttiroiko Länsi-Uudenmaan museolta Raaseporin tiedotteessa.

– Tänä vuonna on metallinetsijöiden ansiosta jo löytynyt useampi uusi muinaisjäännös Länsi-Uudeltamaalta, sekä esimerkiksi 1700-luvun rahakätkö Porkkalasta.

Länsi-Uudenmaan museo toimii 1.1.2020 lähtien alueellisena vastuumuseona Länsi-Uudellamaalla, vastuualueena museotoiminnan edistäminen ja kulttuuriympäristöt. Museo toimii arkeologisen kulttuuriperinnön viranomaisena Hangossa, Inkoossa, Karkkilassa, Kirkkonummella, Lohjalla, Siuntiossa ja Vihdissä. Raaseporin kaupunki toimii alueellisen vastuumuseon isäntäkuntana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.