Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heli Kurimon valokuvataidetta Lohjalla Galleria Lutsissa – Laadukkaan kuvausprojektin aiheena on ihmisen suhde luontoon

Galleria Lutsissa Laurinkadulla avautuu tänään lohjalaisen valokuvaajan, Heli Kurimon hieno valokuvanäyttely nimeltä Se minkä näemme.

Näyttely koostuu kahdestakymmenestä värikuvasta, jotka tutkivat kuuden paikallisen kuvataiteilijan suhdetta luontoon ja ympäristöön. Kuvissa esiintyvät Kurimon itsensä lisäksi Seija Sainio, Suvi Suikki, Eija Hasu, Jenni Tieaho ja Riikka Sutinen.

Kuvat ovat kauniita ja rauhoittavalla tavalla unenomaisia, hiljaisia ja mietteliäitä, veitikkamaisiakin.

Osa on erittäin maalauksellisia, kuin täynnä siveltimenvetoja, ja ne lähestyvät ainakin näennäisesti abstraktioita. Kaikissa kuvissa on kuitenkin pohjana Lohjan ja lähialueen luontoympäristö.

Kurimo kertoo, että näyttely toteutettiin kuvattavien kanssa yhteistyössä siten, että taiteilijat kertoivat lempipaikoistaan, joissa halusivat tulla kuvatuiksi. Kuvaamassa käytiin mm. Liessaaressa, Mustion padolla, Karnaisten korvessa ja Siuntion maisemissa.

Kuvissa on luonnon ihanaa hämäryyttä ja kalpeaa syysaamun valoa.

Varhain aamulla, auringonnousun rajalla.

– Olen kuvannut esimerkiksi hyvin varhain aamulla ja auringonnousun rajalla, kun valoa on vain aivan niukasti. Olen mm. ottanut pitkällä valotusajalla ja liikuttanut ja heilutellut kameraa, hän selittää kuvissa olevia ihmeitä, kuten läpikuultavia ihmishahmoja ja valoa, joka on kuin ilmassa leijuvaa harsoa.

Kuvissa ei siis ole käytetty kuvankäsittelyä tai päällekkäisiä kuvia, vaan epätavallisia valokuvaamisen keinoja erilaisina luovina yhdistelminä. Väriä kalpeisiin vuorokaudenaikoihin on saatu myös värisuotimilla.

– Projektin idea lähti siitä, kun kuvasin Jenni Tieahoa hänen näyttelynsä luetteloa varten. Siitä alkoi itää idea taiteilijoista maisemassa. Olisi tämä voinut olla näyttely kaupunkiympäristöistäkin, eli annoin aiheen liikkua kuvattavien mukaan.

Hän nautti työskentelystä toisten taiteilijoiden kanssa, jotka tietävät miten tällainen työ etenee: vaelletaan pitkään ja katsellaan, ja kuvia otetaan paljon.

Kurimo toimi pitkään Länsi-Uusimaa -lehden lehtikuvaajana eli vuosina 2004-2018, ja hänellä on jämerä kokemus ihmisten, vuorovaikutuksen ja tilanteiden kuvaajana.

Luonto ei yleensä ole ollut hänelle mikään oleellinen kuvaamiskohde, vaikka luonto on sinänsä onkin hänelle läheinen asia.

– Minulla on luonnon kuvaamiseen jännä suhde, eli luontokuvissani on aina myös ihmisiä. En ole halunnut lähteä ottamaan pelkkiä kauniita luontokuvia, hän miettii.

Näyttelykuvissa luonto on ystävä, ja ihminen on luonnon osanen, kuin siihen sulautuen. Esittelylehtisessään hän kiteyttääkin näin: Luonto on tässä ja meissä. Luontosuhde on myös ihmisen suhdetta itseensä.

Osassa kuvista kuvastuu myös huoli, kuten kuvassa Riikka Sutisesta Mustion tumman veden äärellä. Kuva muistuttaa vesistöjen pilaamisesta ihmisen toiminnan seurauksena.

Kurimon taide elää sopusoinnussa arkisen ammatin kanssa. Hän työskentelee Husin sairaalavalokuvaajana, jonka työnä on tallentaa kuvin esimerkiksi leikkauksia, vammoja ja sairauksien hoitoa. Lääkärit käyttävät niitä hoidon suunnittelussa.

– Koen sen tosi mielekkääksi, sillä kuvat ovat osa ihmisten hoitamista.

Galleria Luts, Laurinkatu 48. Avoinna ti-pe 14-18 ja la 10-14. Vapaa pääsy.