Ketunkierros metsässä vie mytologian lähteille – lohjalainen Kettukallion Elämystila tarjoaa metsäretken, jossa tutustutaan mm. perinnesoittimiin ja metsänhenkiin

Ulla Hillebrandt opastaa mytologisen ja luontoyhteyttä hakevan Ketunkierroksen Karstunjoen partaalla. Haastava reitti on varustettu osin tukiköysillä. Helena Soinio

Helena Soinio

Lohjan Karstulla sijaitseva Kettukallion elämystila on tuottanut kansanmuusikon ja perinnetaitajan, Ulla Hillebrandtin kanssa uudenlaisen matkailu- ja retkeilytuotteen, joka liittyy suomalaiseen kansanperinteeseen ja -uskomuksiin.

Hillebrandt esitteli Kettukallion Ketunkierrosta viime viikolla alueen matkailuyrittäjille, ja vastaanotto oli innostunutta. Aiemmin Hillebrandt on tehnyt vastaavia metsämystologiakierroksia mm. Nuuksioon.

Enintään 20 hengen ryhmälle tarkoitettu maksullinen reitti on haastava ja kulkee kuusikossa ja pähkinäpensaiden keskellä.

Luontoyhteysohjaajaksi kouluttautuneen Hillebrandtin mukaan retki voidaan muotoilla yleisön mukaan myös esteettömäksi, vaikkapa helpompaan maastoon tai kotaan, tai lapsille sopivaksi interaktiiviseksi puuhailuksi.

Reitti on ollut alunperin pelkästään idyllisenä luontopolkuna Karstunjoen partaalla, mutta Hillebrandtin ja elämystilan yrittäjien, Terhi ja Tuomas Korpijaakon yhteistyönä polulle on kehitelty uusi mytologinen ja musiikillinen ulottuvuus.

Terhi Korpijaakko uskoo, että tällainen erikoinen retki kiinnostaa kyllä ihmisiä, mutta todella mäkisen maaston takia se on mahdollinen vain paljaan maan tai runsaan lumen aikana.

– Ovathan nämä aika kiehtovia aiheita. Tällaisia työstetään nyt koko maassa Visit Finlandin kanssa, ja varsinkin ulkomaalaisia tämä voi viehättää.

Hillebrandt ottaa retkellä roolikseen Kalevalassa mainitun Käreittären, joka oli kettujen emuu eli emo. Käreitär on muinaisuskomuksissa yksi myyttisistä hahmoista, jotka ovat jonkin kasvi- tai eläinlajin "kantavanhempia" ja liittyvät loitsuihin tai lajien kanssa kommunikointiin.

Samanlaisia nimityksiä ovat olleet mm. Hillervo, saukkojen emuu tai höyheneukko, riistalintujen emuu sekä Hongotar, karhujen emuu.

Retkellä kuljetaan polveileva reitti, jonka varrella Hillebrandt kertoo mm. myyttisistä eläimistä ja muinaisen metsäuskon hahmoista, sekä johdattaa samalla kuuntelemaan metsää kaikilla aisteilla.

Retken kohokohtina hän esittelee suomalaisia perinnesoittimia kuten mm. pärrää ja munniharppua. Hillebrandt taitaa myös eksoottisen kurkkulaulun, jonka juuret ovat Keski-Aasiassa.

Moni teknologiaähkyinen urbaani ihminen kaipaa nyt lähemmäs juuria ja luontoyhteyttä, ja siihen yrittää parhaillaan vastata uusi Kalevala kartalle -matkailuhanke.

– Lohjalla lähdettiin tähän hankkeeseen mukaan ja miettimään mahdollista matkailukohteiden kehittelyä, koska Kalevala liittyy Elias Lönnrotin kautta niin kiinteästi tähän alueeseen, kertoo matkailupäällikkö Minna Ermala.

– Vuosien aikana on monesti väläytelty, miten Kalevala-aihetta enemmän mukaan vaikkapa Paikkarin torpalle. Kyllä se aina uudestaan pompsahtaa aiheena esille.

Kalevala kartalle Lohjallakin

Kalevala, vanhat metsämytologiat ja -uskomukset elävät nyt renessanssia, eli uutta tulemistaan.

Ensimmäinen Kalevala kartalle -hankkeen perustalta syntynyt matkailutuote Lohjalla on Kettukallion Ketunkierros, mutta muitakin on suunnitteilla, kertoo Minna Ermala.

– Tämä on valtakunnallinen hanke, joka tuotteistaa Kalevalan maailmaa ja tarinoita matkailukohteisiin. Siihen kohdistuu valtavaa kiinnostusta, ja ensimmäisessä workshopissa oli 350 osallistujaa, kertoo Ermala.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut