Lohjalla työskentelee noin 10 koulutettua koronajäljittäjää, jotka soittavat sekä sairastuneelle että altistuneille – Karanteenia ja eristystä on äärimmäisen tärkeä noudattaa huolellisesti

Suurin osa uusista koronatapauksista tulee jäljittäjille sähköisesti, HUS-alueella käytössä olevaan Koronabottiin. Sari Mattila
Sari Mattila

Sari Mattila

Kun potilaalla diagnosoidaan koronavirustartunta, tieto välittyy hyvin nopeasti Lohjan keskustan terveysasemalla työskenteleville koronajäljittäjille. Koulutetut koronajäljittäjät ovat hoitoalan ammattilaisia, joita on Lohjalla töissä päivästä riippuen kahdesta kymmeneen. Koronajäljitystä tehdään viikon jokaisena päivänä.

– Tapaus käydään heti läpi tartuntatautilääkärin kanssa ja soitetaan sairastuneelle. Puhelinkeskustelun aikana selvitetään altistuneet eli se, kenen kanssa sairastunut on ollut yhteydessä tartuttavana aikana. Lisäksi käydään läpi muun muassa potilaan vointi, pitkäaikaissairaudet ja lääkitykset sekä annetaan toimintaohjeet sen varalta, jos vointi heikkenisi. Sairastuneelle annetaan eristysohjeet ja kaikki tiedot kirjataan Koronabottiin, kertoo Lohjan avosairaanhoidon ylilääkäri Tanja Nummila.

Tartunnanjäljittäjät soittavat myös jokaiselle altistuneelle samana päivänä.

– Koko pandemian aikana vain yhtenä päivänä osa puheluista saatiin soitettua seuraavana aamupäivänä. Silloin kyseessä oli iso joukkoaltistus. Altistuneen kanssa käydään läpi karanteeniohjeet ja tarvittaessa lähetetään koronatestiin. Altistuneelle ei koskaan ilmaista, kuka on henkilö, jolle hän on altistunut, Nummila alleviivaa.

Suurin osa uusista koronatapauksista tulee jäljittäjille sähköisesti HUS-alueella käytössä olevan Koronabotin kautta.

– HUSLABin sekä suurimpien yksityisten terveyspalveluyritysten positiiviset laboratoriolöydökset välittyvät sinne lähes reaaliajassa. Koronabotti toimii myös tiedonvälityskanavana muihin HUS-alueen kuntiin, esimerkiksi tieto lohjalaisen altistamasta vihtiläisestä saadaan välitettyä Karviaisen vastaavalle tiimille tietoturvallisesti ja reaaliajassa. Tietoja tulee yksikköön myös puhelimitse ja salatulla sähköpostilla muiden kuntien tartuntatautiyksiköistä, Nummila kertoo.

Karanteenissa oleva ei saa käydä kaupassa, apteekissa tai töissä.

Lue lisää: Koronavirusta torjutaan lohjalaiskouluilla poikkeusjärjestelyin: "Joulujuhlan ohjelma nauhoitetaan etukäteen ja katsotaan omassa luokassa" 

Koronavirustartunnan saanut määrätään eristykseen ja hänen kanssaan lähikontaktissa olleet eli altistuneet karanteeniin. Lähikontaktin katsotaan tapahtuneen silloin, kun tartuttava henkilö on ollut toisen henkilön kanssa 1–2 metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Myös pitkään samassa sisätilassa, esimerkiksi koululuokassa, olleet määrätään karanteeniin, vaikka etäisyys olisikin ollut yli kaksi metriä.

– Jos sairastunut sekä hänen kanssaan kontaktissa ollut ovat käyttäneet koko tapaamisen ajan asianmukaisesti maskia, ei karanteenia tarvitse määrätä, koska tartuttavuusriski vähenee silloin merkittävästi.

Virallisen karanteenimääräyksen antaa kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri. Ensitiedon karanteeniin määräämisestä voi antaa tartuntatautilääkärin ohjeen mukaan myös sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

Eristykseen ja karanteeniin määrätään, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua. Sen vuoksi määräystä on myös äärimmäisen tärkeä noudattaa.

– Koronalle altistuneella henkilöllä on tiedossa oleva kohonnut riski sairastua koronaan ja levittää tautia eteenpäin. Oireettomuus ei kerro siitä, että riskiä tartunnan eteenpäin levittämiselle ei olisi. Viimeisimmän tiedon mukaan tartuttavuus alkaa noin kaksi päivää ennen oireiden alkua ja on suurimmillaan noin päivää ennen oireiden alkua, Tanja Nummila muistuttaa.

– On erittäin tärkeää, että korona ei tartu iäkkäisiin henkilöihin, sillä heillä on erittäin suuri riski saada taudin vakava muoto. Vakavan taudinkuvan riski alkaa nousta jo 50 ikävuoden jälkeen. 70 vuotta täyttäneillä koronaan sairastuneilla perusterveilläkin sairaalahoidon tarve kuolleisuus on huomattavaa.

– Karanteenissa oleva ei saa käydä kaupassa, apteekissa tai töissä. Ulkoilla voi yksin siten, että ei tule kontaktia muiden ihmisten kanssa.

Perheen suhteen eristys- ja karanteeniohjeessa on eroa. Eristyksessä olevan perhe on karanteenissa, eli pysyy kotona. Karanteenissa olevan perhe saa käydä työssä, koulussa ja harrastuksissa, jos karanteenissa olevalle ei tule koronaan sopivaa oiretta. Silloin karanteenissa olevan perhe jää heti kotiin ja karanteeniin määrätty menee koronatestiin.

Eristys kestää vähintään seitsemän päivää ensimmäisistä oireista ja karanteeni vähintään 10 päivää viimeisestä altistushetkestä. Tartuntatautilääkäri harkitsee kuitenkin pituudet tarvittaessa pidemmäksi. Eristyksen pituuteen vaikuttavat oireiden vakavuus ja kesto, karanteenin osalta muun muassa asumismuoto: esimerkiksi asumispalveluyksiköissä asuvien karanteeni on vähintään 14 vuorokautta suuremman tartuntariskin vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut