Lohjan museosta löytyy nyt lasihullun taivas – esillä suomalaisen muotoilun suurnimet Nanny Stillistä Tapio Wirkkalaan

Lohjan museossa on esillä Taidetta ja arkitavaraa -näyttely, joka keskittyy suomalaiseen lasimuotoiluun 1950-luvulla. Kyseessä on Suomen lasimuseon kiertonäyttely, joka kokoaa yhteen suomalaisen lasin tunnetuimat nimet Nanny Stillistä Tapio Wirkkalaan – näyttely, jota kukaan astioista tai laseista kiinnostunut ei voi jättää väliin.

– 1950-luku oli suomalaisen lasimuotoilun loistokausi, jonka lähtölaukauksena pidetään Tukholmassa vuonna 1946 pidettyä pohjoismaisen taidekäsityön näyttelyä, kertoo Suomen lasimuseon kokoelmista vastaava amanuenssi Elina Karila.

Lasimuotoilijat saattoivat keskittyä 1950-luvulla taidelasiin, sillä taidelasilla oli kysyntää ja sitä vietiin muun muassa ulkomaisiin näyttelyihin. Kun suomalainen lasi menestyi 1950-luvulla Milanon triennaaleissa, toivottiin muotoilijoiden suunnittelevan myös käyttölasia.

– Lasituotantoa alettiin tehostaa: hankittiin puristelasikoneita ja ravintolalasissa otetiin kuumakatkaisu käyttöön. Sen myötä esineiden muotoilu yksinkertaistui, ja lasitehtaat panostivat myös käyttölasin suunnitteluun. Tässä näyttelyssä esillä on muun muassa Saara Hopean pinottavat juomalasit, joita voi pitää kauniin arkitavaran symbolina.

Kun pahin pula-aika 1950-luvun puolivälissä oli jo ohi, tiivistyi lasitehtaiden kilpailu. Silloin lanseerattiin muun muassa Timo Sarpanevan I-lasisarja. Iittala alkoi suuntautua kalliimman käyttölasin valmistamiseen.

– Tietenkin oli myös niin, että käyttölasi sai taiteen hohdetta, kun ne olivat kuuluisien suunnittelijoiden käsialaa, Karila sanoo.

Käyttölasi sai taiteen hohdetta.

Elina Karila

Näyttelyamanuenssina Suomen lasimuseossa työskentelevä Uta Laurén kertoo, että suomalaiselle, 1950-luvun lasille on ominaista se, että taidelasin valmistuksessa kehittyneitä tekniikoita hyödynnettiin myöhemmin sarjatuotteissa.

Lohjan museon lasinäyttelyssä siitä on esimerkkinä muun muassa Sarpanevan Orkidea, joka vuonna 1954 valittiin maailman kauneimmaksi esineeksi.

– Orkidean sisällä oleva kupla on tehty tikkuilmapuhallustekniikalla, jota myöhemmin sovellettiin esimerkiksi Wirkkalan Tapiola-sarjan tuotteissa. Alkujaan tekniikka tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että märkä puutikku työnnettiin lasin sisään ja tikusta tuleva höyry muodosti esineen kuplan, selvittää Laurén.

Suomalaisen taideteollisuuden voittokulku on jatkunut nykypäivään saakka. Taidetta ja arkitavaraa -näyttely esittelee kuuluisien taidelasiesineiden historiaa samalla, kun siinä pääsee lähelle tuttuja ja rakkaita käyttölasiesineitä.

Lohjan museon amanuenssi Iiris Kankaanpää kertoo, että lasinäyttely on luonteva jatkumo museon suurta suosiota nauttineelle Arabian tuotantoa esitelleelle näyttelylle.

Taidetta ja arkitavaraa Suomen Lasimuseon kokoelmista Lohjan museossa 4.11.2020–3.4.2021. Museo on avoinna ti, to ja pe klo 11–16, ke klo 11–18, viikonloppuisin klo 12–16.

Lue lisää: Lohjan uusi museonjohtaja Annamari Juvonen-Eskola: Yhteistyötä, näkyvyyttä ja vetäviä näyttelyitä

Lue lisää: Lohjan museo avasi virtuaalinäyttelyn Arabian esineistä – lohjalaisilta pyydetään lisää korona-arjen kuvauksia

Lue lisää: Nämä museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – Nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"

Lohjan museo

Taidetta ja arkitavaraa

Suomen lasimuseon kiertonäyttely on kunnianosoitus kotimaisen lasitaiteelle ja muotoilulle sekä sen kansainväliselle menestykselle.

Esillä on Arttu Brummerin, Göran Hongellin, Gunnel Nymanin, Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan, Nanny Stillin, Aimo Okkolinin, Saara Hopean, Helena Tynellin ja Maija Carlsonin tuotantoa.

Näyttelyssä on noin 50 esinettä ja se koostuu kolmesta kokonaisuudesta: Pula – ylellisyys, Rationalisointi – yksilöllinen taide ja Muotoiltu käyttölasi – taiteesta muotoilua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut