Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raasepori-mitali Tua Forsströmille ja Ingmar Lindbergille

Raaseporin kaupungin kunniamerkkitoimikunta on tänä vuonna päättänyt jakaa niin sanotun Raaseporin mitalin, "Comitatus Raseburgensis Sigillumin" Tua Forsströmille ja Ingmar Lindbergille.

Mitalin jakoperiaatteiden mukaan kaupunginjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja tai kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi antaa ehdotuksia mitalin saajaksi. Päätöksen tekee kunniamerkkitoimikunta.

Kirjailija ja Ruotsin akatemian jäsen Tua Forsström on syntynyt Porvoossa ja asuu Helsingissä. Forsström itse korostaa kuitenkin usein, että hän viettää puolet vuodesta Raaseporin Tenholassa.

Forsström tunnetaan parhaiten runoilijana, mutta hän on myös kirjoittanut laulujen sanoituksia, draamaa, oratorion ja libreton. Hän debytoi vuonna 1972 ja on sittemmin julkaissut 12 runokokoelmaa. Forsströmin runoille ovat ominaista yksinkertainen, esteetön kieli, jossa luonto on läsnä ja jossa kansainvälisiä vivahteita sekoitetaan yksinkertaisiin paikallisiin ominaisuuksiin. Meri, tammet, merenpohjan simpukat ja muut yksityiskohdat ovat helposti Raaseporista tuttuja.

Hänen runojaan on käännetty yli 30 kielelle, ja hänelle on vuosien varrella myönnetty ainakin 16 kirjallisuuspalkintoa. Tua Forsström valittiin vuonna 2019 Ruotsin akatemian jäseneksi ensimmäisenä Suomen kansalaisena.

– Tämä on hieno kunnianosoitus, täällä läntisellä Uudellamaalla tunnen olevani kotona, Forsström sanoo.

Kun osa Fiskarsin perinteisistä toiminnoista lopetettiin satojen vuosien toiminnan jälkeen, yhtiön entinen varatoimitusjohtaja ja kiinteistöjohtaja Ingmar Lindberg pystyi katsomaan eteenpäin ja näkemään Fiskarsin uuden aikakauden mahdollisuudet.

– Hänen vahvalla osaamisellaan oli ratkaiseva asema vision toteuttamisessa, kunniamerkkitoimikunta perustelee.

Avainsanoilla käsityötaito, design ja suunnittelu alkoi Fiskarsin elvyttäminen. Yhtiöllä oli tarjota sekä toimitiloja että asuntoja, ja tulos on vaikuttava. Fiskarsista tuli Ingmar Lindbergin elämäntyö. Raaseporin kaupunki iloitsee kaikesta Fiskarsiin nykyisin sijoittuneesta toiminnasta.

Lindberg kiitti myös hän kunniasta, mutta halusi tähdentää, että teko, josta hänet nyt palkittiin, ei suinkaan ollut yhden miehen tekosia. Hän kiitti sekä entisiä kollegoitaan Fiskarsin ruukinkonttorilla, Fiskars yhtiöiden entistä toimitusjohtajaa Reijo Kaukosta, hallituksen aikaisempaa puheenjohtajaa Göran J. Ehrnroothia sekä niitä kaikkia, jotka muuttivat ruukkiin ja loivat sen uniikin hengen, joka ruukissa on edelleen tänä päivänä havaittavissa.

Ansiomitalit luovutettiin torstaina järjestetyssä tilaisuudessa Raaseporin kaupungintalolla.